11.07.2018 Beograd

Vulin: Do kraja godine više desetina sistema i oruđa ulazi u naoružanje VS

Vulin: Do kraja godine više desetina sistema i oruđa ulazi u naoružanje VS Foto: Beta, MO / Darimir Banda
Ministar odbrane Aleksandar Vučin izrazio je danas očekivanje da će protivavionski artiljerijsko-raketni sistem domaće proizvodnje PASARS 16, kao i "više desetina različitih borbenih sistema, oružja i oruđa", do kraja godine biti uvedeni u naoružanje Vojske Srbije (VS).

Prisustvujući gađanju ciljeva u vazdušnom prostoru iz modernizovanog sistema topa 40 milimetara na poligonu "Pasuljanske livade" kod Ćuprije, ministar je ocenio da je reč o "izvanrednom oruđu koje će značajno doprineti većoj borbenoj gotovosti RV i PVO kao i Kopnene vojske".

"Razvoj naše tehnike, na prvom mestu od sopstvenih sredstava i pameti, baš kao što je PASARS, čine našu vojsku neuporedivom sa drugim vojskama, jer smo u stanju da za daleko manje novca i u daleko kraćem vremenskom periodu, obezbedimo sredstva za koja bi nekim drugima trebalo više novca i više vremena", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse Nenad Miloradović kazao je da će verzija modernizacije sistema PASARS sa topom 40 milimetara biti završena do kraja godine, posle čega kako je rekao, sledi uređivanje odgovarajućeg raketnog sistema.

"Videli smo mogućnost oruđa da bude automatski navođeno sa modernizovanog sistema radara 'Žirafa', da prati ciljeve u vazduhu i da na vreme otvara vatru i prema rezultatima koje smo dobili svako od ostvarenih gađanja je bilo odlično", kazao je Miloradović.

On je dodao da taj sistem treba da bude okosnica odbrane Kopnene vojske i nove generacije savremenih ciljeva, kao što su dronovi i bespilotne letelice, a u narednoj fazi i od vođene municije protivnika.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side