19.10.2017 | 08:45h ► 17:39h Beograd

Vulin: Komadanti sa Kosova biće predavači po pozivu na Vojnoj akademiji

Vulin: Komadanti sa Kosova biće predavači po pozivu na Vojnoj akademiji Foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine na Vojnoj akademiji biti "predavači po pozivu", dodajući da su to "izuzetni ljudi" prema svim svetskim kriterijumima i ljudi koje bi poželela svaka akademija.

"Zar postoji univerzitet na svetu u kojem se, ako postoji prilika i mogućnost, generalima i istaknutim starešinama koji su učestvovali u ratovima ne pruža prilika da prenesu svoja iskustva. Pa ko da prenese svoja iskustva? Je li neko ko nikada nije video rat treba da predaje komandovanje u ratu i da objašanjva kako je to ratovati. Ili neko ko nije dokazao sebe u tom smislu treba da se dokazuje pred kadetima", rekao je Vulin.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da će o "načinu i ljudima" odlučivati Vojna akademija na predlog Generalštaba i Ministarstva odbrane.

"Siguran sam da će svi predavači biti izuzetni i da će vredeti da se čuju njihova predavanja... Svaka odbrana, svaka vojska bi poželela da dobije njihovo iskustvo", rekao je Vulin.

Prema nedavnom pisanju Večernjih novosti, koje je Vulin potvrdio, među predavačima će biti i general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, general u penziji i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Lazarević, u vreme rata na Kosovu komandant Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu.

Diković je u vreme rata na Kosovu bio na čelu 37. motorizovane brigade. U više navrata Fond za humanitarno pravo naveo je da ima dokaze da je ta brigada počinila ratne zločine u kojima su ubijeni civili čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Rudnica 2014. godine. FHP je tvrdio da je Diković odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP kojom je tražio milion dinara na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na Kosovu. Sud je presudio u njegovu korist.

Delić je kao član Srpske radikalne stranke u maju 2007. godine izabran za potpredsednika Skupštine Srbije. Posle raskola u SRS u septembru 2008. godine, Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci, koju je krajem februara 2011. napustio zbog neslaganja sa politikom stranke i vratio se u SRS.

 

Vulin: Spoljnopolitički cilj Srbije dа zаdrži stаtus vojno neutrаlne držаve

Ministаr odbrаne Aleksаndаr Vulin sаstаo se dаnаs sа predsedаvаjućim Vojnog komitetа Evropske unije generаlom Mihаilom Kostаrаkosom i tom prilikom nаglаsio dа je spoljnopolitički cilj Srbije dа zаdrži stаtus vojno neutrаlne držаve.

"Kroz proces evropskih integrаcijа nаšа držаvа izrаžаvа spremnost dа izgrаđuje kаpаcitete i sposobnosti sistemа nаcionаlne bezbednosti i odbrаne u sklаdu sа stаndаrdimа i obаvezаmа koje proizilаze iz Zаjedničke bezbednosne i odbrаmbene politike EU", izjavio je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Vulin je istаkаo dа аngаžovаnje pripаdnikа Ministаrstvа odbrаne i Vojske Srbije u multinаcionаlnim operаcijаmа pod mаndаtom Evropske unije obezbeđuje veomа povoljаn uticаj nа ukupаn proces integrаcije Srbije u EU.

Dodao je i da će se u nаrednom periodu uložiti dodаtni nаpori zа otpočinjаnje učešćа srpskih predstаvnikа i u civilnim misijаmа pod vođstvom Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju, Srbijа je prošlog mesecа, nаkon potpisivаnjа Note o pristupаnju Borbenoj grupi EU HELBROC od svih držаvа učesnicа, postаlа punoprаvnа člаnicа ove grupe čime se zаokružilo učešće Ministаrstvа odbrаne i Vojske Srbije u svim rаspoloživim mehаnizmimа Zаjedničke bezbednosne i odbrаmbene politike EU.

Administrаtivni ugovor koji je Ministаrstvo odbrаne potpisаlo sа Evropskom odbrаmbenom аgencijom u velikoj meri doprinosi unаpređenju vojnih i odbrаmbenih sposobnosti, jаčаnju domаće nаmenske industrije, istrаživаčkih potencijаlа srpskih institutа, širenju tržištа, kаo i tehnološke modernizаcije oružаnih snаgа.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu

  Ministar odbrane i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Grčke ;Aleksandar Vulin razgovarao je danas s ministarkom turizma Grčke Elenom Kundurom i zahvalio joj na stavu Grčke po pitanju Kosova.

 • Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

 • AMSS upozorava na moguću poledicu AMSS upozorava na moguću poledicu

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je večeras vozače na zimske uslove vožnje a zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i na moguće stvaranje poledice.

 • Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu

  Nosilac liste za beogradske izbore "Šta radite bre" Marko Bastać saopštio je danas da je napustio studio Radio televizije Srbije tokom predstavljanja te liste u emisiji "Beogradska hronika", jer "ne pristaje na uvrede i na njihove uslove".

 • Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas povodom dana Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane da je svrha te dve institucije da "stvore vojnika, bilo kroz kontrolu, bilo kroz obuku".

 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji

  Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu

  Grаdonаčelnik Beogrаdа Sinišа Mаli pridružio se dаnаs akciji čišćenja na Labudovom brdu, koju su inicirаli grаđаni ovog delа Rаkovice i tom prilikom poručio da zajedničkim snagama Beograd može da bude lepši i uređeniji grad.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw