19.10.2017 | 08:45h ► 17:39h Beograd

Vulin: Komadanti sa Kosova biće predavači po pozivu na Vojnoj akademiji

Vulin: Komadanti sa Kosova biće predavači po pozivu na Vojnoj akademiji Foto: Beta/Ministarstvo odbrane/Darimir Banda
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da će generali i visoki oficiri Vojske Jugoslavije koji su komandovali u ratu na Kosovu 1998. i 1999. godine na Vojnoj akademiji biti "predavači po pozivu", dodajući da su to "izuzetni ljudi" prema svim svetskim kriterijumima i ljudi koje bi poželela svaka akademija.

"Zar postoji univerzitet na svetu u kojem se, ako postoji prilika i mogućnost, generalima i istaknutim starešinama koji su učestvovali u ratovima ne pruža prilika da prenesu svoja iskustva. Pa ko da prenese svoja iskustva? Je li neko ko nikada nije video rat treba da predaje komandovanje u ratu i da objašanjva kako je to ratovati. Ili neko ko nije dokazao sebe u tom smislu treba da se dokazuje pred kadetima", rekao je Vulin.

On je za Radio televiziju Srbije rekao da će o "načinu i ljudima" odlučivati Vojna akademija na predlog Generalštaba i Ministarstva odbrane.

"Siguran sam da će svi predavači biti izuzetni i da će vredeti da se čuju njihova predavanja... Svaka odbrana, svaka vojska bi poželela da dobije njihovo iskustvo", rekao je Vulin.

Prema nedavnom pisanju Večernjih novosti, koje je Vulin potvrdio, među predavačima će biti i general Vladimir Lazarević, osuđen pred Haškim sudom za komandnu odgovornost za ratne zločine, general u penziji i član Srpske radikalne stranke Božidar Delić, kao i aktuelni načelnik generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković.

Lazarević, u vreme rata na Kosovu komandant Prištinskog korpusa, 2009. godine je pred Haškim tribunalom osuđen za komandnu odgovornost za ratne zločine nad civilnim stanovništvom počinjene tokom rata na Kosovu.

Diković je u vreme rata na Kosovu bio na čelu 37. motorizovane brigade. U više navrata Fond za humanitarno pravo naveo je da ima dokaze da je ta brigada počinila ratne zločine u kojima su ubijeni civili čija su tela ekshumirana iz masovne grobnice Rudnica 2014. godine. FHP je tvrdio da je Diković odgovoran za zločine u selima Rezala i Staro Čikatovo, kao i za skrivanje tela u masovnoj grobnici u Raškoj.

Diković je u februaru 2013. godine podneo tužbu protiv FHP kojom je tražio milion dinara na ime pretrpljene duševne boli zbog povrede časti i ugleda navodima u Dosijeu o njegovom navodnom učešću u ratnim zločinima na Kosovu. Sud je presudio u njegovu korist.

Delić je kao član Srpske radikalne stranke u maju 2007. godine izabran za potpredsednika Skupštine Srbije. Posle raskola u SRS u septembru 2008. godine, Delić se priklonio Srpskoj naprednoj stranci, koju je krajem februara 2011. napustio zbog neslaganja sa politikom stranke i vratio se u SRS.

 

Vulin: Spoljnopolitički cilj Srbije dа zаdrži stаtus vojno neutrаlne držаve

Ministаr odbrаne Aleksаndаr Vulin sаstаo se dаnаs sа predsedаvаjućim Vojnog komitetа Evropske unije generаlom Mihаilom Kostаrаkosom i tom prilikom nаglаsio dа je spoljnopolitički cilj Srbije dа zаdrži stаtus vojno neutrаlne držаve.

"Kroz proces evropskih integrаcijа nаšа držаvа izrаžаvа spremnost dа izgrаđuje kаpаcitete i sposobnosti sistemа nаcionаlne bezbednosti i odbrаne u sklаdu sа stаndаrdimа i obаvezаmа koje proizilаze iz Zаjedničke bezbednosne i odbrаmbene politike EU", izjavio je Vulin, a saopštilo Ministarstvo odbrane.

Vulin je istаkаo dа аngаžovаnje pripаdnikа Ministаrstvа odbrаne i Vojske Srbije u multinаcionаlnim operаcijаmа pod mаndаtom Evropske unije obezbeđuje veomа povoljаn uticаj nа ukupаn proces integrаcije Srbije u EU.

Dodao je i da će se u nаrednom periodu uložiti dodаtni nаpori zа otpočinjаnje učešćа srpskih predstаvnikа i u civilnim misijаmа pod vođstvom Evropske unije.

Kako se navodi u saopštenju, Srbijа je prošlog mesecа, nаkon potpisivаnjа Note o pristupаnju Borbenoj grupi EU HELBROC od svih držаvа učesnicа, postаlа punoprаvnа člаnicа ove grupe čime se zаokružilo učešće Ministаrstvа odbrаne i Vojske Srbije u svim rаspoloživim mehаnizmimа Zаjedničke bezbednosne i odbrаmbene politike EU.

Administrаtivni ugovor koji je Ministаrstvo odbrаne potpisаlo sа Evropskom odbrаmbenom аgencijom u velikoj meri doprinosi unаpređenju vojnih i odbrаmbenih sposobnosti, jаčаnju domаće nаmenske industrije, istrаživаčkih potencijаlа srpskih institutа, širenju tržištа, kаo i tehnološke modernizаcije oružаnih snаgа.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi Vučić: Veze Srbije i Rusije niko ne može da uništi

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da odnose Srbije i Rusije "niko ne može da uništi" i da je ponosan što kako je rekao, "u teškim vremenima nikad nismo zabili nož u leđa Rusiji".

 • Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura Vulin: Obezbeđen novac da se uredi vojna infrastruktura

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas, tokom obilaska objekata za smeštaj borbenih vozila u kasarni "Boško Palkovljević Pinki" u Sremskoj Mitrovici, da su Ministarstvo i Vojska Srbije obezbedili potrebna sredstva za sve što je potrebno da se uredi vojna ifrastruktura.

 • Održana junska Parada ponosa Održana junska Parada ponosa

  Učesnici "Parade ponosa Srbija 2018" prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

 • Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima Sutra umereno oblačno s dužim sunčanim periodima

  U Srbiji će sutra biti umereno oblačno sa dužim sunčanim periodima uz slab do umeren severni i severozapadni vetar, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima Još 50 doktoranata potpisalo ugovre za rad na naučno-istraživačkim projektima

  Još 50 doktoranata danas je elektronski potpisalo svoje prve ugovore o radu, na ceremoniji koja je priređena u Skupštini Srbije, povodom uključivanja 1.000 mladih doktoranata u naučno-istraživačke projekte na institutima i fakultetima Srbije.

 • Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100 Dačić uveren da će broj zemalja koje priznaju Kosovo biti manji od 100

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić uveren je da će uskoro broj zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova biti manji od 100 i da Priština na taj način neće moći da postane članica međunarodnih organizacija.

 • Šarčević: Mala matura bez većih problema Šarčević: Mala matura bez većih problema

  Ministar prosvete, nauke i tehonološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je da je mala matura protekla bez većih problema, a da su na nekoliko mesta zabeležene sitne nepravilnosti koje nisu ugrozile regularnost samog ispita.

 • Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih Požar u fabrici tekstila u Prijepolju, nema povređenih

  U požaru koji je izbio u prijepoljskom preduzeću "Trendteks" nije bilo povređenih osoba ali je do temelja izgoreo pogon konfekcije, potvrđeno je danas agenciji Beta u gradskoj Vatrogasno-spasilačkoj jedinici.

 • VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države VOICE: SNS postavio tablu na zgradu pod zaštitom države

  Lokalna kancelarija Srpske napredne stranke u Sremskim Karlovcima smeštena je u zgradi "Sabov-Dejanović" staroj skoro 230 godina, koja se nalazi pod zaštitom države i deo je starog jezgra Sremskih Karlovaca koje je prostorno kulturno istorijska celina i zaštićeno je kao nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE).

 • Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova Dačić: Neopravdana očekivanja Zapada od Srbije po pitanju Kosova

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da postoji veliki pritisak da se dijalog Beograda i Prištine intenzivira sa ciljem postizanja neko trajnog rešenja, ali da je problem što zapadne zemlje smatraju da to rešenje jedino mora da podrazumeva da Srbija prizna jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova.

 • Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici Pronađen leš žene u šumarku u Rakovici

  Leš ženske osobe pronađen je danas u šumarku u Rakovici i na njemu nema tragova nasilja, potvrdili su agenciji Beta u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP).

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side