11.08.2018 | 21:22h ► 21:35h Beograd/Kubinka

Vulin: Nismo najveća, ali smo najžilavija vojska na svetu

Vulin: Nismo najveća, ali smo najžilavija vojska na svetu Foto:Media Centar Beograd
Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je danas da je međunarodna vojna vežba na poligonu kod Moskve pokazala da Vojska Srbije nije najveća vojska na svetu, ali da je najtvrdoglavija i najžilavija, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

"Mi svake godine povećavamo obim našeg učešća. Ove godine smo učestvovali u Tenkovskom biatlonu, u kategoriji snajperista i takmičenju inžinjerijskih jedinica. Mi smo vojska koja nije previše brojna, ali se uspešno nosimo sa mnogo većim i razvijenijim od nas. U Tenkovskom biatlonu smo ušli u polufinale kao šesti, inžinjerci su nam treći, a mešoviti snajperski par je prvi", rekao je Vulin odgovarajući na pitanja ruskih novinara.

Vulin je naveo da je zadovoljan rezultatima ekipe Vojske Srbije

Na vojnom poligonu "Alabino" kraj Moskve održano je veliko finale "Tenkovskog biatlona" kome je, na poziv ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua, prisustvovao i srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Kao i što je očekivano, na ovogodišnjem "Tenkovskomm biatlonu" pobedu je odnela ekipa domaćina, Rusije.

Ministri Vulin i Šojgu su pre finalne trke obišli štand Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Domu družbe, a u toku večeri biće održan i sastanak ministara odbrane Srbije i Rusije.

Međunarodne vojne igre su počele 28. jula, a u dvonedeljnom takmičenju je učestvovalo više od 5.000 vojnika iz 32 zemlje. Takmičili su se u 28 disciplina koje obuhvataju gotovo sve konvencionalne rodove vojske. Takmičenja su istovremeno održana na teritorijama sedam država.

Prema dosadašnjim rezultatima, Rusija je osvojila najviše medalja - 18 zlatnih, 5 srebrnih i dve bronzane. Kina je na drugom mestu, sledi je Kazahstan.

Prve Međunarodne vojne igre organizovane su 2015. godine na inicijativu ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i spadaju među najveća vojno-sportska takmičenja na svetu.

 

Vulin: Srbija nikada neće učestvovati u antiruskoj histeriji

Rusija podržava Srbiju u rešavanju kosovskog problema, a Srbija nikada neće podleći antiruskoj histeriji i uvesti sankcije Rusiji, saopšteno je danas posle sastanka ministara odbrane Srbije i Rusije, Aleksandra Vulina i Sergeja Šojgua.Šojgu i Vulin sastali su se na vojnom poligonu Alabino nadomak Moskve po završetku Međunarodnih vojnih igara, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

"Još jednom smo dobili podršku Ruske Federacije kada je u pitanju rešavanje kosovskog problema, da je Srbija ta koja može i treba da donese odluku, a da će Ruska Federacija uvek biti uz Srbiju. Rusija veoma poštuje politiku našeg predsednika i poštuje politiku Srbije kada je u pitanju očuvanje Kosova i Metohije, kada je u pitanju očuvanje interesa Srbije i srpskog naroda", rekao je Vulin, navedeno je u saopštenju.

Ministri su se saglasili da će Srbija i Rusija nastaviti da unapređuju vojno-tehničku saradnju.

"Srbija nikada neće učestvovati u antiruskoj histeriji i nikada neće razmatrati uvođenje bilo kakvih sankcija Ruskoj Federaciji, niti će biti tamo gde se o Rusiji loše govori ili gde se Rusija napada", rekao je Vulin svom ruskom kolegi.

Šojgu je saradnju Rusije i Srbije ocenio kao veoma uspešnu naročito u delu vojno-tehničke saradnje, što je za Rusiju, kako je navedeno, i najbitnije, i najavio i unapređenje saradnje na poljima vojno-tehničke, vojne saradnje kao i saradnje koja se tiče zajedničkih vežbi i obuka, piše u saopštenju.

Potvrdio je da u narednom periodu Srbija može očekivati da će se nastaviti realizacija dogovorenog - nabavka novih helikoptera MI 17 i borbenih helikoptera MI 35.

Vulin je dodao da su Rusija i Srbija "bile prijateljske u najtežim vremenima" u da će nastaviti da budu prijateljske "i u najboljim vremenima", navodi Taš.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side