17.07.2017 Beograd

Vulin: Poboljšanje položaja vojske i očuvanje neutralnosti biće mi prioritet

Vulin: Poboljšanje položaja vojske i očuvanje neutralnosti biće mi prioritet Foto: Beta/Saša Đorđević
Novi ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će mu prioritet u radu biti poboljšanje materijalnog položaja pripadnika sistema odbrane, reafirmacija društvene uloge vojske i očuvanje položaja vojne neutralnosti Srbije.

"Srbija bi bila neozbiljna država ukoliko bi, kako promeni ministra, menjala i politiku odbrane. Nastavićemo sa istom politikom, i ako je potrebno da je definišemo u jednoj rečenici onda bi to bilo: politika vojnog nesvrstavanja. To, naravno, ima svoje izazove. Najteže je i najskuplje biti neutralan. Ali je najčasnije. Kada se stavite pod zaštitu nekog od moćnih blokova ili nekih vojno moćnih država, činjenica je da ne morate da brinete o svojoj bezbednosti, ali isto tako prestanete da brinete i o sopstvenim odlukama, jer ih nećete vi donositi", rekao je Vulin.

U intervjuu magazinu "Odbrana", novi ministar odbrane je rekao da je Srbija odlučila da brine o sopstvenim odlukama i da ih sama donosi, a za to mora postojati jaka vojska kao dovoljno snažan faktor odvraćanja.

"Da, to jeste najskuplje i najteže, ali mi to samo tako i znamo da radimo", rekao je on.

Vulin je dodao da mu je prvi izazov da popravi materijalni položaj pripadnika vojske i da obezbedi da i u vremenu štednje armija oseti svoju izuzetnost.

"Želim da se pripadnici vojske osete izuzetnim i da to čitavo društvo ceni. To je moj prvi i poslednji izazov. To je moj posao. Naravno, tu je i savremeno naoružanje, tehnika, oprema... Ali čovek koji radi na toj tehnici, mora da bude zadovoljan ili barem zadovoljniji nego što je sada", rekao je Vulin.

Govoreći o raspravi koja se vodi u javnosti o mogućem ponovnom uvođenju obaveze služenja vojnog roka, Vulin je rekao da su mnoge zemlje, poput Švedske, odlučile da vrate tu obavezu, a mnoge je nisu ni ukinule, ali da je to isuviše kompleksna tema da bi mogao da se eksplicitno izjasni.

"Nije to nešto što ministar može da preseče. Čitavo društvo treba da razmisli o tome. Istina je da se proteklih godina puno pričalo o toj temi, i kada slušate medije, mogli biste da dođete do zaključka da je skoro 100 odsto Srba za vraćanje obaveznog služenja vojske. A onda pozovete rezerviste na vežbu i doživite salve napada. Kažu kako se 'militarizuje društvo', pitaju 'za koji se rat mi to spremamo!?' Dakle, moramo o tome svi dobro da razmislimo", naveo je on.

Vulin je ponovio da mu je veoma žao što svojevremeno nije služio vojsku zbog slabog vida i da se zbog toga žalio i na VMA, ali da nije bilo pomoći.

"Za vreme NATO agresije 1999. godine dobrovoljno sam se prijavio u Vojsku Jugoslavije, zahtevajući da mi dodele ratni raspored, makar i kao običnom pešadincu, što mi je i bila želja i kada sam se prijavio u vojni odsek sa namerom da služim vojsku. Tada mi je rečeno da su im potrebni dobrovoljci protivavionci i inženjerci, a ne pešadija. Priznajem, nisam im rekao da sam nesposoban. Samo sam hteo da po svaku cenu budem tamo gde je najteže. Vratili su me", naveo je ministar u prvom intervjuu za magazin "Odbrana" nakon stupanja na dužnost.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side