Vulin pozvao Tužilaštvo i Jankovića da reaguju zbog napada na Malog
18.07.2016 | 16:08h ► 16:59h Beograd

Vulin pozvao Tužilaštvo i Jankovića da reaguju zbog napada na Malog

Vulin pozvao Tužilaštvo i Jankovića da reaguju zbog napada na Malog Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin pozvao je danas Tužilaštvo i zaštitnika građana Sašu Jankovića da reaguju na napad na gradonačelnika Sinišu Malog, gradske odbornike i policajca, tokom protesta koji je organizovala Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd".

"Protest danas nije bio miran, povređen je policajac, napadnut gradonačelnik Beograda, nekoliko odbornika i Tužilaštvo treba da reaguje i uradi svoj posao", izjavio je Vulin nakon okruglog stola na kome su predstavljeni rezultati analize propisa u vezi sa dečjim radom.

Ministar je ocenio je da današnji protest incijative "Ne da(vi)mo Beograd" nije samo politički, nego je i protest koji prerasta u nasilje.

Prema njegovim rečima, napad na gradonačelnika, odbornike i policajaca govori da protesti nisu usmereni protiv nekakvog incidenta u Savamali, već da njegovi organizatori i učesnici žele fizički da uklone neistomišljenike.

"Ne mogu da ne pitam zašto zaštitnik građana ne reaguje, zašto i danas nije bio službeno na protestu. Mogao je danas službeno da protestuje, pa da stane na stranu policajca, gradonačelnika i odbornika kojima ne daju da rade svoj posao i još treba da strahuju za svoju, ili za bezbednost svojih porodica", rekao je Vulin.

Ministar je naveo da bi oni koji tvrde da se okupljaju zbog poštovanja prava morali da shvate da nema prava koje omogućava nasilje na ulicama, da su napadnuti gradonačelnik i odbornici, a da bi to sutra već mogao da bude neko drugi.

Prema njegovim rečima, nije slučajno što je vlast svih ovih meseci ponavljala da su svi protesti prihvatljivi dokle god su mirni.

"Neko će morati da objasni porodici tog policajca zašto se kući vratio povređen i neko će morati da objasni javnosti Srbije da li je moguće bez kazne napadati ljude koji rade svoj posao", rekao je Vulin.

Srbija, kako je ocenio, ne može biti pravna država ako se kao princip uspostavi to da "možete da napadnete nekoga bez kazne, jer imate s njim politički problem".

Vulin je pozvao i novinarska udruženja "koja ne propuštaju priliku da reaguju u svakoj drugoj situaciji" da to učine i danas.

Upitan da li se dugo čeka na odgovor iz Tužilaštva zbog rušenja u Hrecegovačkoj ulici u noći 24. na 25. aprila ove godine, Vulin je rekao da ne želi da govori o rokovima.

"Ko sam ja da pričam Tužilaštvu da je nešto dugo ili ne. Samo želim da oni rade u skladu sa zakonom, da pokrenu inicijativu, neka nam daju odgovor za mesec dana ili dan, to je njihovo pravo. Ne znam kako će reagovati, samo želim da reaguju svakom pojedinačnom slučaju, a oni koji demonstriraju zato što je povređen pravni poredak, kako kažu, moraju da demonstriraju u skladu sa pravnim poretkom", rekao je ministar.

Inicijativa "Ne da(vi)mo Beograd" održala je jutros protest ispred Skupštine grada. Siniša Mali je novinarima rekao da je tom prilikom napadnut, kao i da je jedan policajac povređen.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da će biti podnete odgovarajuće krivične i prekršajne prijave tužilaštvu zbog napada na gradonačelnika Beograda, odbornika Skupštine grada Beograda i pripadnika policije, na skupu Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd".

On je rekao da je policajac Ivan Džambić zadobio povrede po ruci i licu i da su mu polomljene naočare, kada ga udario transparent koji su nosili okupljeni i dodao da je policajac na snimanju glave u Urgentnom centru.

"Odbornici u Skupštini grada su fizički napadnuti, za to postoji bezbroj snimaka i nemoguće je negirati tu činjenicu", rekao je Stefanović.

Predstavnik Inicijative "Ne da(vi)mo Beograd" Dobrica Veselinović negirao je te navode.

 

Radna eksploatacija dece vidljiva na selu i ulici

Inspekcija u Srbiji u legalnim objektima nije pronašla nijedno dete mladje od 15 godina da radi, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin i dodao da u našoj zemlji, ipak postoje deca izložena radnoj eksploataciji na ulici, ali i na selu, na porodičnim poljoprivrednim imanjima.

"Radna eksploatacija dece prepoznaje se uglavnom kao prosjačenje, npranje vetrobranskih stakala, kao sve ono što vidimo na ulicama. Ministarstvo rada se protiv fenomena dece ulice bori prvi put na norganizovan, sistemski način. Formirani su timovi u 115 centara za nsocijalni rad, koji se bave samo tim problemom", rekao je Vulin na okruglom stolu "Predstavljanje rezultata analize propisa u vezi sa dečijim radom i predloga za njihovo usklađivanje sa međunarodnim standardima".

Ministar je naveo da se pretpostavlja da na ulicama u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i još tri opštine ima oko 1.000 dece, ali i da ih u gradove dovode iz manjih mesta poput Bojnika.

Prema njegovim rečima, zbog nebrige prema deci ali i radne eksploatacije centri za socijalni rad, roditeljima su oduzeli 50 dece, od kojih je 26 smešteno u hraniteljske porodice a 24 u institucije.

Vulin je rekao da su centri za socijalni rad 2015. godine prijavili 2.890 zanemarivane dece - 1.457 dečaka i 1.433 devojčice, među kojima je bilo i radno eksploatisane.

Ministar je naveo da je nekim porodicama na selu potrebno objasniti da deca nisi radna snaga, da svaki rad nije dobar za dete ako poslovi koje obavljaju nisu u skladu sa njihovim uzrastom, mentalnim sposobnostima i snagom.

Prema njegovim rečima, danas u Srbiji u institucijama ima oko 800 dece, dok je njih 7.000 smešteno u hraniteljske porodice.

Srbija je jedna od najuspešnijih zemalja kada je reč o smanjenju broja dece u institucijama, rekao je Vulin i dodao da je u institucijama ostalo zbrinuto samo nekoliko dece mlađe od tri godine, i da su to ona koja imaju medicinske probleme.

Unapređenjem program pojačanog intenzivnog tretmana, omogućilo je da se od 293 dečaka 93 odsto njih nije vratilo na ulicu, rekao je on i dodao da su i devojčice odnedavno uključene u taj program.

Takođe ministar je naveo da su dvojica dečaka koja su napala književnika Rašu Popova prošli kroz isti program i da je mlađi dečak postao najbolji učenik u razredu.

"Javnost je tada delovala histerično, tražila da dečake od devet i 11 godina zaključamo i bacimo ključ, da se promeni regulativa i da ih hapsimo. Sistem je pokazao da može da reaguje, a deca da se vredi boriti za njih", rekao je ministar.

Centri za socijalni rad prepoznali su 79 porodica, koje nisu u stanju da brinu o deci ali je procenjeno da je, ipak, uz pomoć države to moguće.

"Naša politika je da je i najslabija porodica ipak bolja od najbolje ustanove, zato uvek na prvom mestu borimo se da dete ostane u porodici, a ako ne može, onda u hraniteljsku”, rekao je on.

Nacionalna koordinatorka "Clear projekta" Milica Đorđević navela je na skupu da će Srbija u cilju rešavanja problem dečjeg rada izraditi listu opasnih poslova za decu do 18 godina.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side