18.10.2017 | 17:33h ► 23:15h Beograd

Vulin: Svet je sve manje bezbedan, nema globalnog odgovora na brojne pretnje

Vulin: Svet je sve manje bezbedan, nema globalnog odgovora na brojne pretnje Foto: Beta, MO / Darimir Banda
Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da svet postaje "sve nebezbednije mesto" kao i da ne postoji globalni odgovor na izazove poput migrantske krize, uspona terorističkih grupa i asimetričnih pretnji.

Otvarajući naučnu konferenciju "Asimetrija i strategija" u Domu Garde na Topčideru, ministar je kazao da se svet "nepovratno promenio ali ne na bolje".

"Svet postaje mesto u kome su pretnje sve izvesnije, a u kome su naši odgovori vrlo često nedovoljni ili ih jednostavno i nemamo. Sukobi u kojima živimo pokazali su se kao duboki, teško sagledivi i kao sukobi na koje sve ređe imamo odgovor", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Vulin je ocenio da uspon Islamske države predstavlja "uspon zla koje prevazilazi nacionalne granice i dokazuje da ne postoji kao teritorija, već kao ideja" a da migrantska kriza, za koju je naveo da "niko ne zna kako će se završiti i koliko će duboko i trajno promeniti zemlje kojima je izložena i u kojima je nastala", upozorava da "vreme pred nama neće moći da se rešava kako nas je do sada učila doktrina i nauka".

"Globalizacija mora da učini korak unazad i prihvati bar pravo na postojanje slobodnog naroda i slobodne zemlje ma koliko ona mala bila ili ne, u stanju da upravlja svetskim tokovima i procesima. Bez povlačenja globalizacije bar za korak, mi ćemo imati globalnu pretnju, ali nećemo imati globalni odgovor", kazao je ministar.

Naučna konferencija "Asimetrija i strategija", na kojoj učestvuju predstavnici iz Srbije i inostranih zemalja, obuhvata tri tematska panela-koncept asimetrične pretnje, strategijski kontekst savremenih asimetričnih pretnji i relevantnost klasične strategijske misli.

 

Vulin: Napraviti radikalni raskid sa kulturom stida po tuđoj komandi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je srpski narod prošao kroz težak period u kom je sam sebe unižavao i da se mora napraviti radikalni raskid sa kulturom stida "po tuđoj komandi".

"Ne treba da se pravimo boljima nego što jesmo, ali ni da se stidimo po komandi. Dugo smo preuzimali tuđu istinu i prihvatali da se stidimo ratova koje nismo ni tražili ni poveli jer smo navodno tada bili agresori", rekao je Vulin u intervjuu sutrašnjim "Večernjim novostima".

On je istakao da je prošlo vreme kada je vojska bila u zapećku države i političkih garnitura i da je ona sposobna da odbrani zemlju od svih pretnji i opasnosti.

"Prošlo je vreme kada se smatralo da Srbiji vojska nije potrebna. Dugo je strategija i doktrina naše vojske bila da Srbija nema neprijatelja. Reći to na Balkanu izuzetno je hrabro", ocenio je ministar.

Prema Vulinovim rečima, i Vojska Srbije bi trebalo da ima svoj stav u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

"U formi u kojoj je to moguće trebalo bi da bude uključena u dijalog. To nije politički angažman", rekao je Vulin upitan da li bi se učešće Vojske u dijalogu moglo protumčiti kao militarizacija društva.

Na pitanje o spekulacijama o svojoj smeni, on je rekao da će, kada u Srbiji budu vladali ambasadori i kada se bude odlučivalo bez izbora, odmah biti smenjen.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu Vulin sa grčkom ministarkom: Srbija svesna da Grčka trpi pritiske kako bi promenila stav o Kosovu

  Ministar odbrane i kopredsednik Mešovite komisije za ekonomsku saradnju Srbije i Grčke ;Aleksandar Vulin razgovarao je danas s ministarkom turizma Grčke Elenom Kundurom i zahvalio joj na stavu Grčke po pitanju Kosova.

 • Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji Vučić: Srbija neće menjati politiku prema Rusiji

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Beogradu da Srbija neće menjati svoju politiku prema Rusiji bez obzira na eventualne pritiske, da joj neće uvoditi sankcije, i da neće menjati svoju poziciju vojne neutralnosti.

 • AMSS upozorava na moguću poledicu AMSS upozorava na moguću poledicu

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je večeras vozače na zimske uslove vožnje a zbog vlažnih kolovoza i pojave niskih temperatura u jutarnjim i večernjim satima i na moguće stvaranje poledice.

 • Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu Bastać: Napustio sam studio RTS jer ne želim da učestvujem u njihovom cirkusu

  Nosilac liste za beogradske izbore "Šta radite bre" Marko Bastać saopštio je danas da je napustio studio Radio televizije Srbije tokom predstavljanja te liste u emisiji "Beogradska hronika", jer "ne pristaje na uvrede i na njihove uslove".

 • Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan Univerzitet i Inspektorat odbrane obeležili svoj Dan

  Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocenio je danas povodom dana Univerziteta odbrane i Inspektorata odbrane da je svrha te dve institucije da "stvore vojnika, bilo kroz kontrolu, bilo kroz obuku".

 • Lavrov doputovao u Beograd Lavrov doputovao u Beograd

  Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov doputovao je danas popodne u dvodnevnu posetu Srbiji tokom koje će sa srpskim zvaničnicima razgovarati o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji na Zapadnom Balkanu i rešavanju pitanja Kosova.

 • Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde Intervju Milan Antonijević: Ministarstvo protiv pravde

  Sticajem okolnosti ovaj razgovor posvećen ustavnoj reformi odvijao se u gotovo dramatičnim okolnostima, tačnije nedugo nakon jednog dramatičnog skupa koji je okončan tako što su ga udruženja sudija, tužilaca i organizacije civilnog društva napustile.

 • Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji Haško tužilaštvo: Odbaciti Mladićev zahtev za lečenje u Srbiji

  Tužilaštvo međunarodnog suda u Hagu usprotivilo se danas zahtevu odbrane da general Ratko Mladić, nepravosnažno osuđen za genocid u BiH, bude pušten na privremenu slobodu radi lečenja u Srbiji.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Tema Izbori 4. marta --- Izbori gradski, kampanja državna: Na beogradskim izborima vlast se nada ubedljivijoj pobedi nego pre četiri godine, a opozicija početku kraja Aleksandra Vučića. I obe strane su svesne toga, pa se Vučić ubacio u kampanju kao da je predsednička, a opozicija više govori o njemu nego o gradu. Piše: Jelka Jovanović

 • Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića Upravni sud poništio listu Ljubiše Belog Preletačevića

  Upravni sud poništio je listu Ljubiše Belog Preletačevića za predstojeće izbore u Beogradu, uz obrazloženje da ta lista ne sadrži naziv izborne liste, na način na koji to predviđa Uputstvo za proglašenje izborne liste.

 • Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu Grаdonаčelnik u аkciji čišćenjа nа Lаbudovom brdu

  Grаdonаčelnik Beogrаdа Sinišа Mаli pridružio se dаnаs akciji čišćenja na Labudovom brdu, koju su inicirаli grаđаni ovog delа Rаkovice i tom prilikom poručio da zajedničkim snagama Beograd može da bude lepši i uređeniji grad.

Preporuke prijatelja
FEST 2018
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
T6 bazeni, spa
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw