18.10.2017 | 17:33h ► 23:15h Beograd

Vulin: Svet je sve manje bezbedan, nema globalnog odgovora na brojne pretnje

Vulin: Svet je sve manje bezbedan, nema globalnog odgovora na brojne pretnje Foto: Beta, MO / Darimir Banda
Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da svet postaje "sve nebezbednije mesto" kao i da ne postoji globalni odgovor na izazove poput migrantske krize, uspona terorističkih grupa i asimetričnih pretnji.

Otvarajući naučnu konferenciju "Asimetrija i strategija" u Domu Garde na Topčideru, ministar je kazao da se svet "nepovratno promenio ali ne na bolje".

"Svet postaje mesto u kome su pretnje sve izvesnije, a u kome su naši odgovori vrlo često nedovoljni ili ih jednostavno i nemamo. Sukobi u kojima živimo pokazali su se kao duboki, teško sagledivi i kao sukobi na koje sve ređe imamo odgovor", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

Vulin je ocenio da uspon Islamske države predstavlja "uspon zla koje prevazilazi nacionalne granice i dokazuje da ne postoji kao teritorija, već kao ideja" a da migrantska kriza, za koju je naveo da "niko ne zna kako će se završiti i koliko će duboko i trajno promeniti zemlje kojima je izložena i u kojima je nastala", upozorava da "vreme pred nama neće moći da se rešava kako nas je do sada učila doktrina i nauka".

"Globalizacija mora da učini korak unazad i prihvati bar pravo na postojanje slobodnog naroda i slobodne zemlje ma koliko ona mala bila ili ne, u stanju da upravlja svetskim tokovima i procesima. Bez povlačenja globalizacije bar za korak, mi ćemo imati globalnu pretnju, ali nećemo imati globalni odgovor", kazao je ministar.

Naučna konferencija "Asimetrija i strategija", na kojoj učestvuju predstavnici iz Srbije i inostranih zemalja, obuhvata tri tematska panela-koncept asimetrične pretnje, strategijski kontekst savremenih asimetričnih pretnji i relevantnost klasične strategijske misli.

 

Vulin: Napraviti radikalni raskid sa kulturom stida po tuđoj komandi

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je srpski narod prošao kroz težak period u kom je sam sebe unižavao i da se mora napraviti radikalni raskid sa kulturom stida "po tuđoj komandi".

"Ne treba da se pravimo boljima nego što jesmo, ali ni da se stidimo po komandi. Dugo smo preuzimali tuđu istinu i prihvatali da se stidimo ratova koje nismo ni tražili ni poveli jer smo navodno tada bili agresori", rekao je Vulin u intervjuu sutrašnjim "Večernjim novostima".

On je istakao da je prošlo vreme kada je vojska bila u zapećku države i političkih garnitura i da je ona sposobna da odbrani zemlju od svih pretnji i opasnosti.

"Prošlo je vreme kada se smatralo da Srbiji vojska nije potrebna. Dugo je strategija i doktrina naše vojske bila da Srbija nema neprijatelja. Reći to na Balkanu izuzetno je hrabro", ocenio je ministar.

Prema Vulinovim rečima, i Vojska Srbije bi trebalo da ima svoj stav u unutrašnjem dijalogu o Kosovu.

"U formi u kojoj je to moguće trebalo bi da bude uključena u dijalog. To nije politički angažman", rekao je Vulin upitan da li bi se učešće Vojske u dijalogu moglo protumčiti kao militarizacija društva.

Na pitanje o spekulacijama o svojoj smeni, on je rekao da će, kada u Srbiji budu vladali ambasadori i kada se bude odlučivalo bez izbora, odmah biti smenjen.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side