15.03.2018 Beograd

Vulin: Za Srbiju neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova

Vulin: Za Srbiju neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova Foto: Beta / Goran Stankovic
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da osnovnu bezbednosnu pretnju za Srbiju predstavlja proces otcepljenja Kosova i da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, Vulin je danas razgovarao sa predsedavajućim Vojnog komiteta NATO generalom Petr Pavelom o aktuelnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu, saradnji Srbije i NATO, kao i saradnji Vojske Srbije i KFOR-a.

"Formiranje Vojske Kosova je neprihvatljivo ne samo zbog važeće rezolucije SB UN 1244, već i zbog činjenice da jedino snage KFOR predstavljaju garant bezbednosti građana naše južne pokrajine i ovom prilikom se zahvaljujem NATO-u na njegovom učešću i stalnom prisustvu na Kosovu i Metohiji", istakao je Vulin.

On je dodao da srpsko stanovništvo na Kosovu i Metohiji ima poverenje u KFOR i u njemu vidi jedini garant svoje sigurnosti i bezbednosti.

Vulin je, kako se navodi, rekao da princip vojne neutralnosti ostaje zvanična i jedina politika Srbije.

"Srbija je otvorena za saradnju sa partnerima i na Zapadu i na Istoku uz očuvanje svoje vojne neutralnosti. U tom kontekstu, saradnja pod okriljem Programa Partnerstvo za mir predstavlja optimalni okvir za ostvarenje bezbednosnih ciljeva i unapređenje odbrambenih kapaciteta", kazao je Vulin.

On je ocenio da je za Srbiju "od izuzetnog značaja da NATO i u narednom periodu, kao što je to bilo do sada u praksi, uvažava njen koncept vojne neutralnosti".

Tokom posete Srbiji, general Pavel će se odvojeno sastati i sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem i predstavnicima Ministarstva spoljnih poslova, a predviđeno je i da održi predavanje slušaocima Visokih studija bezbednosti i odbrane i Generalštabnog usavršavanja.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side