Za prijemni ispit za IT odeljenja u Srbiji 2.500 učenika
16.05.2018 Beograd

Za prijemni ispit za IT odeljenja u Srbiji 2.500 učenika

Za prijemni ispit za IT odeljenja u Srbiji 2.500 učenika Foto: Novi magazin/VV
U Srbiji se za polaganje prijemnog ispita za specijalizovana IT odeljenja naredne školske godine prijavilo se 2.537 učenika, što je četiri odsto ukupnog broja učenika koji će se upisati u srednje škole, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete.

Broj prijavljenih je skoro pet puta veći nego prošle godine, kada se prijavilo samo 556 đaka.

Na prijemnom ispitu će se 3. juna rešavati zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa. Đaci će za pripremu koristiti zbirke za polaganje završnog ispita.

Zavisno od rezultata prijemnog ispita, moguće je da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina. Za polaganje prijemnog prijavilo se 76 đaka mađarske i slovačke nacionalnosti.

IT odeljenja imaće najviše 20 učenika koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele u grupe.

Učenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti drugo ulaganje u materijal je su sve gimnazije opremile kabinete za informatiku, nastavnici informatike će na obuku za nove predmete.

Učenici koji završe četiri godine školovanja u ovim odeljenjima, steći će znanja i veštine neophodne za IT sektor i široko gimnazijsko znanje koje omogućva da, ukoliko žele, školovanje nastave i u nekom drugom pravcu, ukazalo je Ministarstvo.

IT sektor u Srbiji zapošljava 20.000 ljudi, s platama koje su više nego u drugim oblastima.

U Srbiji se na tržištu godišnje pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT stručnjaka, a Ministarstvo smatra da je taj broj potrebno povećati najmanje pet puta, na iznad 7.000 godišnje.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side