09.08.2019 Beograd

Zaharova: Bombardovanje SRJ i danas ugrožava zdravlje miliona civila

Zaharova: Bombardovanje SRJ i danas ugrožava zdravlje miliona civila Foto: PrtScn
Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da je vreme pokazalo da NATO bombardovanje Jugoslavije nije bilo samo protivpravna nasilna akcija, već i vrsta "bombe sa odloženim dejstvom" koja nastavlja da ugrožava zdravlje miliona civila.

Komentarišući izveštaj poslanika srpskog parlamenta Božidara Delića o korišćenju osiromašenog uranijuma tokom bombardovanja Jugoslavije 1999. godine, Zaharova je novinarima rekla da "pozdravlja korake poslanika parlamenta Srbije u cilju utvrđivanja istine o tragičnim događajima u Jugoslaviji, povezanim s agresijom NATO protiv te države", saopštila je Ambasada Rusije u Srbiji.

"Analiza i upoređivanje podataka koje je naveo autor izveštaja, poslanik Narodne skupštine Srbije Božidar Delić, general u penziji i svedok tih događaja, ukazuju da je količina bačenog osiromašenog uranijuma, koju je navela Severnoatlantska alijansa, ozbiljno smanjena, najmanje 20 puta", kazala je Zaharova.

Ona je navela da je "tokom te varvarske specijalne opetracije, cinično nazvane humanitarnom intervencijom" poginulo oko 2.000 civila, od kojih najmanje 89 dece, i dodala da je među stradalima bilo "mnogo kosovskih Albanaca na čijem se 'spasavanju' NATO angažovao".

"Kao rezultat korišćenja osiromašenog uranijuma, u mnogim oblastima zagađeni su tlo i voda, što je dovelo do znatnog rasta obolelih od karcinoma. Za to niko nije odgovarao", kazala je portparolka ruskog ministarstva.

Zaharova je kritikovala i rad Specijalnog suda za zločine Oslobodilačke vojske Kosove (OVK) u Hagu.

"U kontekstu nemirne unutrašnjopolitičke situacije u kosovskoj 'pseudo-državi', skrećem pažnju na dosadašnje odsustvo bilo kakvih konkretnih rezultata rada Specijalnog suda za istragu zločina 'Oslobodilačke vojske Kosova', uspostavljenog 2017. godine u Hagu pod pokroviteljstvom Evropske unije", rekla je Zaharova.

Ona je navela da "još nije podignuta niti jedna optužnica protiv lica odgovornih za otmice i ubistva ljudi u cilju vađenja i prodaje na crnom tržištu njihovih organa" i upitala kako je to moguće, "ako se ima u vidu potencijal moći Zapada".

"Svi umešani u izvršenje tih zločina, koje je još 2010. godine razotkrio izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, moraju da se nađu pred licem pravde i da dobiju zasluženu kaznu, nezavisno od pozicija na kojima se sada nalaze", dodala je Zaharova.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side