24.10.2013 Beograd

Zakon o radu: Lomiće se koplja i oko otpremnina

Zakon o radu: Lomiće se koplja i oko otpremnina
Ministarstva rada i privrede predlažu izmene Zakona o radu, ali mnogi detalji tek treba da se usaglase tako da u radnoj verziji nije naveden rok rada na određeno, kao ni procedura za otkaz.

Sindikati, poslodavci i predstavnici ministarstava rada i privrede upravo razmatraju predložene izmene Zakona o radu, a brojne praznine u ovom dokumentu bi se mogle popuniti na zajedničkom sastanku 4. i 5. novembra. U radnu verziju, u koju su i „Novosti“ imale uvid, nisu unete odredbe oko kojih su se, prethodnih meseci, koplja najviše ukrštala.

Tako u ovom „grubom“ nacrtu nije zvanično predloženo ni koliko će trajati rad na određeno vreme, ni da li će otpremnine biti isplaćivane u iznosu kao što je danas, koji su rokovi i procedure za otkaz, koliko će se moći zadržavati radnici u Agencijama za iznajmljivanje radnika...

"Radna verzija je dostavljena svim parterima i u njoj je mnogo alternativa koje zapravo služe kao polazna osnova za razgovor. Zato, primera radi, nismo decidirano ni dali rok koliko bi mogao ubuduće trajati rad na određeno vreme jer je neophodno uvesti i izuzetke za pojedine kategorije radnika kao što su oni stariji od 52 godine ili oni koji su pre zaključenja ugovora bili šest meseci na birou", objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Martinović kaže da je u ovu verziju uvršten i niz obaveza koje su direktive EU i Međunarodne organizacije rada.

"Tu spadaju agencije za zapošljavanje, bolja zaštita trudnica i žena nakon porođaja, preciznije odredbe noćnog rada, zaštita invalida i drugih osetljivih grupa...", objašnjava Martinović.

U ovom ministarstvu tvrde da će insistirati na tome da se u konačnu verziju uvrste odredbe koje se odnose na fleksibilnije oblike rada, isplatu otpremnina, evidenciju iz oblasti rada koja bi bila u cilju bolje zaštite zaposlenih...

Ipak, u delu koji se odnosi na otkaze, spisak razloga za otpuštanje je preciziran i proširen pa tako piše da bi otkaz mogli dobiti radnicima koji ne dolaze na posao sedam uzastopnih dana, kao i oni koji pri zaključenju ugovora daju lažne podatke, svi koji na posao dolaze pod uticajem alkohola i droga. A poslodavac ima pravo da traži analizu krvi kojom se uverava u svoje sumnje... Istovremeno se predlaže i da za povredu radne discipline osim suspenzije i otkaza, koje su u ovdašnjem zakonu jedina mera, uvedu i tolerantije mere kao što su opomena i novčana kazna u iznosu od 20 odsto od plate...

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević se zalaže da se rad na određeno ne produži sa jedne na tri godine jer „poslodavci treba da budu odgovorni i da posle godinu dana prijave radnika ili da mu daju otkaz“.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić takođe smatra da će se o ovoj verziji tek raspravljati i dodaje da postoji niz formalnih pitanja koje bi trebalo pojednostaviti ili ukinuti, a koja se odnose na procese samog primanja na posao, proces u slučaju nastanka tehnološkog viška, ili kada firma ima manje prihode, pa mora da smanji broj zaposlenih...

Dodatno je potrebno i urediti pravila u agencijama za zapošljavanje i posredovanje radnika, i tačno definisati ko sve može da obavlja taj posao. Po njegovom mišljenju, nisu precizno određeni ni pojedini rokovi i procedure koje treba ispoštovati, kao ni pitanja koja se odnose na prekovremeni, noćni rad, odlazak na godišnji odmor.

Sindikati zasad ne pristaju ni na predlog da otpremnine isplaćuje poslodavac samo za godine staža provedene kod njega.

"Ako bi radnik ostvarivao to pravo samo kod poslednjeg poslodavca, on bi bio materijalno oštećen, naš je cilj da otpremnina bude isplaćena za vreme njegovog radnog veka, za pun radni staž koji je imao", smatra Njegoš Potežica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor, isplati novčanu naknadu u visini osnovne zarade uvećane za minuli rad. Ova naknada ima karakter „odštete“ - piše u radnoj vezriji ovog zakona.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić o migranstkoj krizi: Evropskiji smo od Evrope Vučić o migranstkoj krizi: Evropskiji smo od Evrope

  Srbija i njeni građani "evropskiji" su od samih Evropljana po pitanju migrantske krize, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je naša zemlja spremna da preuzme svoj deo odgovornosti u okviru zajedničkog, sveobuhvatnog rešenja.

 • Stefanović za CNN: Za migrante naći rešenje na nivou EU Stefanović za CNN: Za migrante naći rešenje na nivou EU

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras za CNN u emisiji Kristijan Amanpur da je problem migranata evropski, zajednički problem i da nema parcijalnih rešenja za jednu ili nekoliko zemalja, već da treba naći rešenje za čitavu EU.

 • Za 400 evra po izbeglici Srbi švercovali Sirijce preko Slovačke Za 400 evra po izbeglici Srbi švercovali Sirijce preko Slovačke

  Slovačka policija zadržala je na graničnom prelazu Čunovo kraj Bratislave s Mađarskom 26 izbeglica, među njima i jednu ženu i četvorogodišnje dete, koje su preko Slovačke pokušali da prošvercuju u dva kombija državljani Srbije, saopštio je danas portparol šefa ;slovačke policije Martin Valdl.

 • Rehabilitovan kralj Petar II Karađorđević Rehabilitovan kralj Petar II Karađorđević

  Poslednji jugoslovenski kralj Petar Drugi Karadorđević pravosnažno je rehabilitovan pošto je Viši sud u Beogradu utvrdio da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.

 • U požaru u Kraljevu izgorela dva stana U požaru u Kraljevu izgorela dva stana

  U požaru koji je oko 20.30 časova izbio na poslednjem spratu stambene zgrade u Glavaševoj ulici u centru Kraljeva izgorela su dva stana, ali nema povređenih.

 • Skup podrške migrantina na Trgu Republike Skup podrške migrantina na Trgu Republike

  Skup podrške migrantima "Solidarnost, a ne mržnja" čiji je cilj da se pokaže da je Srbija spremna da pomogne onima kojima je pomoh potrebna, održan je danas na Trgu Republike u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

 • Vulin: ZSO kruna Briselskog sporazuma Vulin: ZSO kruna Briselskog sporazuma

  Deca sa Kosova i Metohije, njih 45, posetila su danas Zoološki vrt u Subotici, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je tom prilikom poručio da je Zajednica srpskih opština kruna Briselskog sporazuma i da se nada da će ona povećati bezbednost Srbima na KiM.

 • Ðurić: Neozbiljne i neutemeljene ideje o reciprocitetu Ðurić: Neozbiljne i neutemeljene ideje o reciprocitetu

  Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da ideje pojedinih albanskih političara o nekakvom reciprocitetu u odnosu na Zajednicu srpskih opština izgledaju neozbiljno i pomalo smešno i podvukao da nisu utemeljene ni u zakonima ni u realnosti.

 • Ministarstvo: Pacijent u KCV nema ebolu Ministarstvo: Pacijent u KCV nema ebolu

  Pacijent koji je primljen na Institutut za infektivne bolesti KC Vojvodine ne boluje od ebole, odnosno Marburg virusne groznice, pokazali su rezultatima referentne laboratorije Koolaborativnog centra Svetske zdravstvene organizacije u Hamburgu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

 • Verbić: O otpuštanjima u septembru, prvo veće plate prosveti Verbić: O otpuštanjima u septembru, prvo veće plate prosveti

  Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je dobro da školska godina, prvi put u dužem periodu, počinje bez štrajka, naglasio da će precizan broj onih koji će napustiti prosvetni sistem biti poznat do kraja septembra i poručio da prosveta mora biti prvi sektor u kome će doći do povećanja plata.

 • Sutra počinje školska godina, u blokadi 98 škola Sutra počinje školska godina, u blokadi 98 škola

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas, uoči početka nove školske godine, da je manje škola u blokadi, nego pre nekoliko meseci, kada su krajem prethodne školske godine 134 škole bile u blokadi, a sada je 98, što je, prema njegovim rečima i dalje mnogo.

 • Ponovljeno suđenje stečajnoj mafiji odloženo za oktobar Ponovljeno suđenje stečajnoj mafiji odloženo za oktobar

  Početak ponovljenog suđenja za 11 optuženih u slučaju poznatom kao "stečajna mafija", odložen je danas za 5. oktobar zbog izostanka jednog člana sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending