24.10.2013 Beograd

Zakon o radu: Lomiće se koplja i oko otpremnina

Zakon o radu: Lomiće se koplja i oko otpremnina
Ministarstva rada i privrede predlažu izmene Zakona o radu, ali mnogi detalji tek treba da se usaglase tako da u radnoj verziji nije naveden rok rada na određeno, kao ni procedura za otkaz.

Sindikati, poslodavci i predstavnici ministarstava rada i privrede upravo razmatraju predložene izmene Zakona o radu, a brojne praznine u ovom dokumentu bi se mogle popuniti na zajedničkom sastanku 4. i 5. novembra. U radnu verziju, u koju su i „Novosti“ imale uvid, nisu unete odredbe oko kojih su se, prethodnih meseci, koplja najviše ukrštala.

Tako u ovom „grubom“ nacrtu nije zvanično predloženo ni koliko će trajati rad na određeno vreme, ni da li će otpremnine biti isplaćivane u iznosu kao što je danas, koji su rokovi i procedure za otkaz, koliko će se moći zadržavati radnici u Agencijama za iznajmljivanje radnika...

"Radna verzija je dostavljena svim parterima i u njoj je mnogo alternativa koje zapravo služe kao polazna osnova za razgovor. Zato, primera radi, nismo decidirano ni dali rok koliko bi mogao ubuduće trajati rad na određeno vreme jer je neophodno uvesti i izuzetke za pojedine kategorije radnika kao što su oni stariji od 52 godine ili oni koji su pre zaključenja ugovora bili šest meseci na birou", objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Martinović kaže da je u ovu verziju uvršten i niz obaveza koje su direktive EU i Međunarodne organizacije rada.

"Tu spadaju agencije za zapošljavanje, bolja zaštita trudnica i žena nakon porođaja, preciznije odredbe noćnog rada, zaštita invalida i drugih osetljivih grupa...", objašnjava Martinović.

U ovom ministarstvu tvrde da će insistirati na tome da se u konačnu verziju uvrste odredbe koje se odnose na fleksibilnije oblike rada, isplatu otpremnina, evidenciju iz oblasti rada koja bi bila u cilju bolje zaštite zaposlenih...

Ipak, u delu koji se odnosi na otkaze, spisak razloga za otpuštanje je preciziran i proširen pa tako piše da bi otkaz mogli dobiti radnicima koji ne dolaze na posao sedam uzastopnih dana, kao i oni koji pri zaključenju ugovora daju lažne podatke, svi koji na posao dolaze pod uticajem alkohola i droga. A poslodavac ima pravo da traži analizu krvi kojom se uverava u svoje sumnje... Istovremeno se predlaže i da za povredu radne discipline osim suspenzije i otkaza, koje su u ovdašnjem zakonu jedina mera, uvedu i tolerantije mere kao što su opomena i novčana kazna u iznosu od 20 odsto od plate...

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević se zalaže da se rad na određeno ne produži sa jedne na tri godine jer „poslodavci treba da budu odgovorni i da posle godinu dana prijave radnika ili da mu daju otkaz“.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić takođe smatra da će se o ovoj verziji tek raspravljati i dodaje da postoji niz formalnih pitanja koje bi trebalo pojednostaviti ili ukinuti, a koja se odnose na procese samog primanja na posao, proces u slučaju nastanka tehnološkog viška, ili kada firma ima manje prihode, pa mora da smanji broj zaposlenih...

Dodatno je potrebno i urediti pravila u agencijama za zapošljavanje i posredovanje radnika, i tačno definisati ko sve može da obavlja taj posao. Po njegovom mišljenju, nisu precizno određeni ni pojedini rokovi i procedure koje treba ispoštovati, kao ni pitanja koja se odnose na prekovremeni, noćni rad, odlazak na godišnji odmor.

Sindikati zasad ne pristaju ni na predlog da otpremnine isplaćuje poslodavac samo za godine staža provedene kod njega.

"Ako bi radnik ostvarivao to pravo samo kod poslednjeg poslodavca, on bi bio materijalno oštećen, naš je cilj da otpremnina bude isplaćena za vreme njegovog radnog veka, za pun radni staž koji je imao", smatra Njegoš Potežica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor, isplati novčanu naknadu u visini osnovne zarade uvećane za minuli rad. Ova naknada ima karakter „odštete“ - piše u radnoj vezriji ovog zakona.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Bundestag odobrio otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom Bundestag odobrio otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja sa Srbijom

  Odbor za evropska pitanja nemačkog Bundestaga dao je na današnjoj vanrednoj sednici zeleno svetlo za otvaranje prva dva pregovaračka poglavlja za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, saopšteno je iz nemačkog parlamenta.

 • Brzaković: Teroristi koristili oruže proizvedeno u kragujevačkoj fabrici Brzaković: Teroristi koristili oruže proizvedeno u kragujevačkoj fabrici

  Direktor fabrike "Zastava oružje" Milojko Brzaković potvrdio je danas da je više komada oružja koje su koristili islamisti u terorističkim napadima na Pariz 13. novembra proizvedeno u toj kragujevačkoj fabrici pre raspada bivše Jugoslavije.

 • Dragišić: Puške iz Zastave ni na koji način ne upliću Srbiju Dragišić: Puške iz Zastave ni na koji način ne upliću Srbiju

  Politički analitičar Zoran Dragišić izjavio je danas da ukoliko je i tačno da su teroristi koji su izveli napad u Parizu koristili puške kragujevačkog Zastave to ni na koji način ne može "okriviti" Srbiju za veze sa teroristima i Islamskom državom.

 • Gojković: Srbiju nisam osramotila nigde gde sam bila pa ni u Iranu Gojković: Srbiju nisam osramotila nigde gde sam bila pa ni u Iranu

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da Srbiju nije osramotila nigde gde je bila, pa ni u Iranu, gde je tokom zvanične posete nosila hidžab, što je izazvalo burne reakcije u Srbiji.

 • Marinković: Skupština radi na unaprđenju kontrole Marinković: Skupština radi na unaprđenju kontrole

  Skupština Srbije permanentno radi na unapređenju kontrole, a u parlamentu je osnovana Budžetska kancelarija koja će pomagati narodnim poslanicima prilikom nadzora procesa donošenja i realizacije budžeta, izjavio je potpredsednik parlamenta Vladimir Marinković.

 • AMSS: Umeren sneg dovodi do otežanih uslova kretanja AMSS: Umeren sneg dovodi do otežanih uslova kretanja

  Umeren sneg koji trenutno pada najviše na području zapadne i jugozapadne Srbije, dovodi do usporene vožnje i otežanih uslova kretanja, upozorio je večeras Auto-moto savez Srbije.

 • Hodžić: Obezbediti sigurnost građanima u Mitrovici Hodžić: Obezbediti sigurnost građanima u Mitrovici

  Šefica administracije u opštini Severna Mitrovica Adrijana Hodžić najoštrije je osudila incident koji se dogodio danas u ovom gradu u kojem su dve osobe povređene i zatražila od kosovske policije, Euleksa i Kfora da preduzmu mere i obezbede sigurnost svim građanima.

 • Stefanović: Zakon o policiji tokom decembra Stefanović: Zakon o policiji tokom decembra

  Ministar unutrašnjh posla Nebojša Stefanović izjavio je večeras da je to ministarstvo predalo Zakon o policiji Vladi Srbije, nakon mišjena Evropske omisije i izrazio očekivanje da će on biti usvojen tokom decembra.

 • Đurović: Novi talas izbeglica očekuje se na proleće Đurović: Novi talas izbeglica očekuje se na proleće

  Direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila Radoš Đurović izjavio je danas u Subotici da se novi talas izbeglica očekuje na proleće.

 • Devenport: Petnicu treba kopirati Devenport: Petnicu treba kopirati

  U Istraživačkoj stanici Petnica danas je otvorena 14. Konferencija polaznika "Korak u nauku". Na Konferenciji su govorili ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, ambasador EU u Srbiji Majkl Devenport i direktor Istraživačke stanice Vigor Majić.

 • Intervju Vukašin Obradović: Situacija lošija nego devedesetih Intervju Vukašin Obradović: Situacija lošija nego devedesetih

  Proteklu nedelju obeležili su sukobi na medijskoj sceni, ali i zloupotrebe medija. Uz to, napadnuta je i članica Saveta za borbu protiv korupcije koja je istraživala upumpavanje državnih para u medije. Bili su to više nego dovoljni povodi da se gotovo svakodnevno oglašava Nezavisno udruženje novinara Srbije i njegov predsednik Vukašin Obradović.

 • Maja u hidžabu zbog izgubljenog prtljaga? Maja u hidžabu zbog izgubljenog prtljaga?

  Predsednica Skupštine Maja Gojković nosila je prilikom posete Iranu hidžab koji su joj dali domaćini, jer njen prtljag, u kojem su bile marame koje je ponela, nije stigao u Teheran.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending