24.10.2013 Beograd

Zakon o radu: Lomiće se koplja i oko otpremnina

Zakon o radu: Lomiće se koplja i oko otpremnina
Ministarstva rada i privrede predlažu izmene Zakona o radu, ali mnogi detalji tek treba da se usaglase tako da u radnoj verziji nije naveden rok rada na određeno, kao ni procedura za otkaz.

Sindikati, poslodavci i predstavnici ministarstava rada i privrede upravo razmatraju predložene izmene Zakona o radu, a brojne praznine u ovom dokumentu bi se mogle popuniti na zajedničkom sastanku 4. i 5. novembra. U radnu verziju, u koju su i „Novosti“ imale uvid, nisu unete odredbe oko kojih su se, prethodnih meseci, koplja najviše ukrštala.

Tako u ovom „grubom“ nacrtu nije zvanično predloženo ni koliko će trajati rad na određeno vreme, ni da li će otpremnine biti isplaćivane u iznosu kao što je danas, koji su rokovi i procedure za otkaz, koliko će se moći zadržavati radnici u Agencijama za iznajmljivanje radnika...

"Radna verzija je dostavljena svim parterima i u njoj je mnogo alternativa koje zapravo služe kao polazna osnova za razgovor. Zato, primera radi, nismo decidirano ni dali rok koliko bi mogao ubuduće trajati rad na određeno vreme jer je neophodno uvesti i izuzetke za pojedine kategorije radnika kao što su oni stariji od 52 godine ili oni koji su pre zaključenja ugovora bili šest meseci na birou", objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Martinović kaže da je u ovu verziju uvršten i niz obaveza koje su direktive EU i Međunarodne organizacije rada.

"Tu spadaju agencije za zapošljavanje, bolja zaštita trudnica i žena nakon porođaja, preciznije odredbe noćnog rada, zaštita invalida i drugih osetljivih grupa...", objašnjava Martinović.

U ovom ministarstvu tvrde da će insistirati na tome da se u konačnu verziju uvrste odredbe koje se odnose na fleksibilnije oblike rada, isplatu otpremnina, evidenciju iz oblasti rada koja bi bila u cilju bolje zaštite zaposlenih...

Ipak, u delu koji se odnosi na otkaze, spisak razloga za otpuštanje je preciziran i proširen pa tako piše da bi otkaz mogli dobiti radnicima koji ne dolaze na posao sedam uzastopnih dana, kao i oni koji pri zaključenju ugovora daju lažne podatke, svi koji na posao dolaze pod uticajem alkohola i droga. A poslodavac ima pravo da traži analizu krvi kojom se uverava u svoje sumnje... Istovremeno se predlaže i da za povredu radne discipline osim suspenzije i otkaza, koje su u ovdašnjem zakonu jedina mera, uvedu i tolerantije mere kao što su opomena i novčana kazna u iznosu od 20 odsto od plate...

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević se zalaže da se rad na određeno ne produži sa jedne na tri godine jer „poslodavci treba da budu odgovorni i da posle godinu dana prijave radnika ili da mu daju otkaz“.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić takođe smatra da će se o ovoj verziji tek raspravljati i dodaje da postoji niz formalnih pitanja koje bi trebalo pojednostaviti ili ukinuti, a koja se odnose na procese samog primanja na posao, proces u slučaju nastanka tehnološkog viška, ili kada firma ima manje prihode, pa mora da smanji broj zaposlenih...

Dodatno je potrebno i urediti pravila u agencijama za zapošljavanje i posredovanje radnika, i tačno definisati ko sve može da obavlja taj posao. Po njegovom mišljenju, nisu precizno određeni ni pojedini rokovi i procedure koje treba ispoštovati, kao ni pitanja koja se odnose na prekovremeni, noćni rad, odlazak na godišnji odmor.

Sindikati zasad ne pristaju ni na predlog da otpremnine isplaćuje poslodavac samo za godine staža provedene kod njega.

"Ako bi radnik ostvarivao to pravo samo kod poslednjeg poslodavca, on bi bio materijalno oštećen, naš je cilj da otpremnina bude isplaćena za vreme njegovog radnog veka, za pun radni staž koji je imao", smatra Njegoš Potežica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor, isplati novčanu naknadu u visini osnovne zarade uvećane za minuli rad. Ova naknada ima karakter „odštete“ - piše u radnoj vezriji ovog zakona.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikolić: Referendum o Kosovu nije potreban Nikolić: Referendum o Kosovu nije potreban

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da referendum o nezavisnosti Kosova nije neophodan, jer se njegov rezultat unapred zna, i da ne bi prihvatio otcepljenje Kosova čak i kad bi građani glasali za to.

 • Ko su budući članovi vlade u senci? Ko su budući članovi vlade u senci?

  Nataša Vučković, Gordana Čomić, Dragan Šutanovac, Dragoslav Šumarac, Slobodan Milosavljević, Miodrag Stojković, Saša Paunović, Zoran Lutovac, Momčilo Grubač, Svetozar Cvetković, potencijalni su članovi vlade u senci Demokratske stranke, saznaje Danas.

 • Esmark zainteresovan da upravlja Železarom Esmark zainteresovan da upravlja Železarom

  Američka kopanija "Esmark" saopštila je danas da je zainteresovana da upravlja smederevskom "Železarom", javila je Radio-televizija Srbije.

 • Jeremić o uticaju politike na ekonomiju u 2015. Jeremić o uticaju politike na ekonomiju u 2015.

  U 2015. možemo očekivati više geopolitičkih potresa nego prošle godine, izjavio je večeras Vuk Jermić, osnivač Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji je učesnicima Biznis foruma predstavio svoje viđenje globalnih odnosa i njihov mogući uticaj na svetsku ekonomiju.

 • Analitičari: Loše bi bilo da sud umesto Kosova formiraju UN Analitičari: Loše bi bilo da sud umesto Kosova formiraju UN

  Prištinski analitićari ocenili su da bi neuspeh u formiranju Specijalnog suda teško pogodio državnost i imidž Kosova.

 • Vilhelm: Važno je istražiti slučaj paljenja ambasada Vilhelm: Važno je istražiti slučaj paljenja ambasada

  Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izrazio je večeras nadu da će biti pronađeni odgovorni za paljenje ambasada 2008. godine i dodao da nemačka vlada i parlament smatraju da je veoma važno istražiti taj slučaj.

 • Suđenje žandarmima zakazano za 24. mart Suđenje žandarmima zakazano za 24. mart

  Viši sud u Beogradu zakazao je za 24. mart početak suđenja osmorici žandarma koji se terete za prebijanje Andreja Vučića i osoba u njegovoj pratnji, kao i Predraga Malog, na dan održavanja Parade ponosa u Beogradu prošle godine.

 • Kirbi: Nađite način da izvozite robu, a mlade ljude zadržite Kirbi: Nađite način da izvozite robu, a mlade ljude zadržite

  Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da Vlada Srbije preduzima mere za fiskalnu konsolidaaciju, ali je poručio da osim toga treba da se fokusira tako da se novac troši na mudar način, sto znači između ostalog i da se na taj način pospeši izvoz robe, umesto mladih ljudi.

 • Pajtić: Terapija koju daju Vučić i Vlada Srbije je neodgovarajuća Pajtić: Terapija koju daju Vučić i Vlada Srbije je neodgovarajuća

  Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da je "apsolutno neodgovarajuća terapija" koju premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije daju srpskom društvu, ističući da DS jedini ima potencijal da pobedi aktuelnu vlast na narednim izborima.

 • Mihajlović: Nema problema u funkcionisanju Vlade Srbije Mihajlović: Nema problema u funkcionisanju Vlade Srbije

  Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem radi svoj posao i ono za šta su je izabrali građani Srbije na izborima, izjavila je danas potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović i naglasila da nema problema u funkcionisanju aktuelne vlade.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
Android NM