24.10.2013 Beograd

Zakon o radu: Lomiće se koplja i oko otpremnina

Zakon o radu: Lomiće se koplja i oko otpremnina
Ministarstva rada i privrede predlažu izmene Zakona o radu, ali mnogi detalji tek treba da se usaglase tako da u radnoj verziji nije naveden rok rada na određeno, kao ni procedura za otkaz.

Sindikati, poslodavci i predstavnici ministarstava rada i privrede upravo razmatraju predložene izmene Zakona o radu, a brojne praznine u ovom dokumentu bi se mogle popuniti na zajedničkom sastanku 4. i 5. novembra. U radnu verziju, u koju su i „Novosti“ imale uvid, nisu unete odredbe oko kojih su se, prethodnih meseci, koplja najviše ukrštala.

Tako u ovom „grubom“ nacrtu nije zvanično predloženo ni koliko će trajati rad na određeno vreme, ni da li će otpremnine biti isplaćivane u iznosu kao što je danas, koji su rokovi i procedure za otkaz, koliko će se moći zadržavati radnici u Agencijama za iznajmljivanje radnika...

"Radna verzija je dostavljena svim parterima i u njoj je mnogo alternativa koje zapravo služe kao polazna osnova za razgovor. Zato, primera radi, nismo decidirano ni dali rok koliko bi mogao ubuduće trajati rad na određeno vreme jer je neophodno uvesti i izuzetke za pojedine kategorije radnika kao što su oni stariji od 52 godine ili oni koji su pre zaključenja ugovora bili šest meseci na birou", objašnjava Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada.

Martinović kaže da je u ovu verziju uvršten i niz obaveza koje su direktive EU i Međunarodne organizacije rada.

"Tu spadaju agencije za zapošljavanje, bolja zaštita trudnica i žena nakon porođaja, preciznije odredbe noćnog rada, zaštita invalida i drugih osetljivih grupa...", objašnjava Martinović.

U ovom ministarstvu tvrde da će insistirati na tome da se u konačnu verziju uvrste odredbe koje se odnose na fleksibilnije oblike rada, isplatu otpremnina, evidenciju iz oblasti rada koja bi bila u cilju bolje zaštite zaposlenih...

Ipak, u delu koji se odnosi na otkaze, spisak razloga za otpuštanje je preciziran i proširen pa tako piše da bi otkaz mogli dobiti radnicima koji ne dolaze na posao sedam uzastopnih dana, kao i oni koji pri zaključenju ugovora daju lažne podatke, svi koji na posao dolaze pod uticajem alkohola i droga. A poslodavac ima pravo da traži analizu krvi kojom se uverava u svoje sumnje... Istovremeno se predlaže i da za povredu radne discipline osim suspenzije i otkaza, koje su u ovdašnjem zakonu jedina mera, uvedu i tolerantije mere kao što su opomena i novčana kazna u iznosu od 20 odsto od plate...

Potpredsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća Milan Knežević se zalaže da se rad na određeno ne produži sa jedne na tri godine jer „poslodavci treba da budu odgovorni i da posle godinu dana prijave radnika ili da mu daju otkaz“.

Direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić takođe smatra da će se o ovoj verziji tek raspravljati i dodaje da postoji niz formalnih pitanja koje bi trebalo pojednostaviti ili ukinuti, a koja se odnose na procese samog primanja na posao, proces u slučaju nastanka tehnološkog viška, ili kada firma ima manje prihode, pa mora da smanji broj zaposlenih...

Dodatno je potrebno i urediti pravila u agencijama za zapošljavanje i posredovanje radnika, i tačno definisati ko sve može da obavlja taj posao. Po njegovom mišljenju, nisu precizno određeni ni pojedini rokovi i procedure koje treba ispoštovati, kao ni pitanja koja se odnose na prekovremeni, noćni rad, odlazak na godišnji odmor.

Sindikati zasad ne pristaju ni na predlog da otpremnine isplaćuje poslodavac samo za godine staža provedene kod njega.

"Ako bi radnik ostvarivao to pravo samo kod poslednjeg poslodavca, on bi bio materijalno oštećen, naš je cilj da otpremnina bude isplaćena za vreme njegovog radnog veka, za pun radni staž koji je imao", smatra Njegoš Potežica, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

U slučaju prestanka radnog odnosa, poslodavac je dužan da zaposlenom koji nije iskoristio godišnji odmor, isplati novčanu naknadu u visini osnovne zarade uvećane za minuli rad. Ova naknada ima karakter „odštete“ - piše u radnoj vezriji ovog zakona.

izvor: Novosti
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Poštovati sve procedure prilikom posete Tačija Beogradu Poštovati sve procedure prilikom posete Tačija Beogradu

  Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je danas da bi prilikom posete Hašima Tačija Beogradu trebalo da se poštuju određene procedure koje važe u takvim prilikama i dodao da ne može da ništa više da komentariše u vezi sa tim.

 • Bošković: Traži se rešenje, mlekari nisu ugroženi Bošković: Traži se rešenje, mlekari nisu ugroženi

  Radna grupa trenutno razmatra mogućnosti pomoći domaćim proizvođačima mleka i uskoro će predložiti mere, ali oni za sada nisu ugroženi, izjavila je danas Tanjugu ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković.

 • Rama ponovo o ujedinjenju Albanije i Kosova Rama ponovo o ujedinjenju Albanije i Kosova

  Albanski premijer Edi Rama ponovio je u intervjuu TV Skaj njuz Arabija da će se Albanija i Kosovo ujediniti.

 • Skupština usvojila zakon, vakcinacija obavezna za sve Skupština usvojila zakon, vakcinacija obavezna za sve

  Poslanici Skupštine Srbije usvojili su izmene Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti pa će vakcinacija dece ubuduće biti obavezna za sve i za nju neće biti potreban pismeni pristanak pacijenta, odnosno zakonskog zastupnika deteta.

 • U toku predistražne radnje u vezi sa helikopterom U toku predistražne radnje u vezi sa helikopterom

  U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu još uvek su u toku predistražne radnje u vezi sa padom vojnog helikoptera 13. marta. Mesec dana nakon pogibije sedmoro osoba u akciji spasavanja bebe, objavljivanja izveštaja koje su radile dve vojne komisije, Tužilaštvo nema dovoljno dokaza da pokrene postupak protiv odgovornih. Kada će predistražne radnje biti gotove, nisu mogli da preciziraju.

 • EU: Nova runda dijaloga u utorak 21. aprila EU: Nova runda dijaloga u utorak 21. aprila

  Nova runda dijaloga Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederike Mogerini biće održana 21. aprila, saopšteno je u Briselu.

 • Tači: Moj dolazak u Beograd bi bio dobra poruka za sve Tači: Moj dolazak u Beograd bi bio dobra poruka za sve

  Zamenik kosovskog premijera Hašim Tači izjavio je da će se u okviru nove runde razgovora Beograda i Prištine, 21. aprila u Briselu pričati o telefoniji, novim temama, ali i implementaciji ranije postignutih dogovora, te da bi njegov eventualni dolazak u Beograd posle toga bio "dobra poruka za Kosovo, Srbiju i region".

 • Ðurić: Tačijev dolazak - albanska provokacija Ðurić: Tačijev dolazak - albanska provokacija

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić ocenio je večeras, povodom mogućnosti da zamenik kosovskog premijera Hašim Tači dođe naredne sedmice u Beograd, da se radi o albanskoj provokaciji.

 • Bartels: Srbija na poziciji neutralnosti Bartels: Srbija na poziciji neutralnosti

  General Knud Bartels, šef Vojnog komiteta NATO-a, izjavio je da je od srpskih zvaničnika u Beogradu dobio uveravanja da, u pogledu odnosa sa Rusijom, “nastupaju sa pozicije neutralnosti”.

 • Otkazao motor na Nikolićevom avionu na putu za Vatikan Otkazao motor na Nikolićevom avionu na putu za Vatikan

  Avion kojim je predsednik Srbije Tomislav Nikolić jutros poleteo za Vatikan, prinudno se vratio na beogradski aerodrom zbog kvara na jednom motoru, a poseta Svetoj stolici je otkazana, saznaje Tanjug.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM