Zaštitnik građana uputio Ministarstvu pravde mišljenje: Neophodno poštovanje prava okrivljenog
01.04.2020 Beograd

Zaštitnik građana uputio Ministarstvu pravde mišljenje: Neophodno poštovanje prava okrivljenog

Zaštitnik građana uputio Ministarstvu pravde mišljenje: Neophodno poštovanje prava okrivljenog Foto: Novi magazin
Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je Ministarstvu pravde mišljenje o vođenju sudskih postupaka putem video linka, odnosno aplikacije Skajp, i podsetio na neophodnost poštovanja prava okrivljenog, iz člana 32. Ustava Srbije koji se odnosi na pravo na pravično suđenje.


U saopštenju je Pašalić dodao da član 33. Ustava Srbije i član 68. Zakonika o krivičnom postupku propisuju posebna prava okrivljenog, člana 69. Zakonika o krivičnom postupku koji se odnosi na prava uhapšenog i člana 85. Zakonika o krivičnom postupku koji se primenjuje prilikom saslušanja okrivljenog.

"Članom 202. stav 1. Ustava Srbije je predviđeno da su po proglašenju vanrednog ili ratnog stanja, dozvoljena odstupanja od ljudskih i manjinskih prava zajemčenih Ustavom, i to samo u obimu u kojem je to neophodno", naveo je.

Pašalić je dodao da član 202. stav 4. Ustava Srbije navodi da mere odstupanja ni u kom slučaju nisu dozvoljene u pogledu prava zajemčenog članom 32. Ustava Srbije, koji se odnosi na pravo na pravično suđenje.

Kako je naveo, ombudsman smatra da je u uslovima vanrednog stanja potrebno da Ministarstvo pravde preduzme sve mere iz svoje nadležnosti kako bi omogućio pristup alternativnim sredstvima i načina komunikacije između okrivljenog i branioca.

On je dodao da je neophodno da to Ministarstvo preduzme mere da bi se omogućila komunikacija između okrivljenog i branioca u posebnoj prostoriji, bez prisustva trećih lica, uz vršenje nadzora samo gledanjem a ne i slušanjem, bez ograničenja trajanja komunikacije na 30 minuta, u cilju stvaranja neophodnih uslova za obavljanje poverljivog razgovora i pripremanja odbrane okrivljenog.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side