18.12.2019 Beograd

Zaštitnik građana uputio urgenciju MUP-u u slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića

Zaštitnik građana uputio urgenciju MUP-u u slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić uputio je urgenciju Ministarstvu unutrašnjih poslova da mu odgovore na pitanja vezana za hapšenje Aleksandra Obradovića iz valjevskog Krušika, s obzirom da MUP nije postupio po njegovom prvobitnom zahtevu u predviđenom roku.

Kako se navodi, MUP-u je ostavljen dodatni rok od sedam dana da postupi po zahtevu zaštitnika.

Zaštitnik građana je, postupajući po sopstvenoj inicijativi i na osnovu saznanja iz medija, u novembru pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada MUP-a i zatražio neophodna pojašnjenja u slučaju hapšenja Aleksandra Obradovića u krugu vojne fabrike Krušik.

"Novinski tekstovi koji su se bavili ovim događajem ukazivali su na mogućnost da je prilikom sprovođenja postupka lišavanja slobode ovog lica bilo nezakonitosti i nepravilnosti u radu od strane policijskih službenika, što je bio povod da zaštitnik građana zatraži izjašnjenja MUP-a po pitanjima koje mogu utvrditi tačnost ovih tvrdnji", navodi se u saopštenju.

Zaštitnik se interesovao za pravni osnov hapšenja Obradovića, mere, radnje i ovlašćenja koje su policajci primenili prilikom hapšenja, vreme i način primene policijskih mera prilikom hapšenja a takođe je od MUP-a tražio informaciju da li se Obradović žalio na postupanje policije i da li su navodi iz njegove eventualne žalbe ispitani.

"S obzirom da izjašnjenje nije dostavljeno u ostavljenom roku, MUP-u je juče upućena urgencije i dat dodatni rok od sedam dana od njegovog prijema za postupanje po prvobitnom zahtevu", navodi se u saopštenju zaštitnika.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side