14.06.2018 Beograd

Zaštitnik građana: Za godinu dana 11 odsto starih u Srbiji trpelo nasilje

Zaštitnik građana: Za godinu dana 11 odsto starih u Srbiji trpelo nasilje Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Zaštitnik građana Zoran Pašalić, u saopštenju povodom 15. juna, Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starijim osobama, izrazio je zabrinutost zbog toga što je fizičko, psihološko i ekonomsko nasilje nad najstarijim građanima u stalnom porastu i da je mnogo više prisutno nego što se o tome zna i govori.


"Zvanični podaci govore da je u proteklih godinu dana 11 odsto starijih osoba u Srbiji pretrpelo neki oblik nasilja, pri čemu su žrtve nasilja u većini slučajeva starije žene. Država mora da pruži svu potrebnu pomoć i podršku onima kojima je to najpotrebnije, kako bi živeli dostojanstveno", naveo je Pašalić.

On je naveo da starije osobe ne prijavljuju nasilje zbog sramote i straha, ili zbog toga što je počinilac osoba iz kruga porodice i pozvao stare da prijave svaki vid diskriminacije i nasilja "jer imaju pravo na siguran i dostojanstven život".

Pašalić je navo da se ljudi u Srbiji često pozivaju na tradiciju, ali da moraju znati da su osnova te tradicije upravo najstariji građani.

Zaštitnik građana je izrazio nadu da će donošenje posebne Konvencije o pravima starijih osoba znatno uticati na unapređenje položaja starijih osoba i u Srbiji.

"Kao doprinos afirmaciji ove ideje Zaštitnik građana će u narednom periodu osnovati Savet za prava starijih sa ciljem da okupi sve relevantne društvene subjekte kojima je u fokusu ostvarivanje i zaštita prava i interesa starijih", navodi se u saopštenju.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side