04.11.2011 Beograd

Završena drama turista

Završena drama turista
Svi turisti, njih oko 240, koji su zbog spora agencija ostali bez smeštaja u egipatskom letovalištu Hurgada, vratili su se u Srbiju.

Na beogradski aerodrom je oko jedan sat iza ponoći sleteo i drugi avion Jata sa turistima dok je prva grupa stigla nekoliko sati ranije. 

Turisti su se u izjavama novinarima zahvalili Vladi Srbije što je im omogućila povratak a oštro su kritikovali srpsku agenciju preko koje su otišli u Hurgadu zbog neposlovnosti ali i egipatske hotelijere zbog ponašanja prema njima. 

Verica Janković je rekla je da je morala da doplati hotelski smeštaj kako se ne bi maltretirala a na aerodromu je let za Srbiju čekala više od 20 sati. 

"Imali smo sreću što smo imali platne kartice tako da se nismo maltretirali", kazala je ona novinarima dodavši da je u Hurgadi bilo oko 300 naših turista smeštenih u 30 do 40 hotela i da su neki bili bukvalno izbačeni napolje. 

Mirslav Krga je rekao da nije imao velikih problema "ali je aranžman bio skrećen napola" dodavši da pre svega zahvaljuje vladi što ih je vratila u zemlju. 

On je kazao da su turisti o agenciji preko koje su otišli u Hurgadu preko internet sajtova saznali mnogo više dobrih nego loših stvari i da su "bili upali u jednu vrstu neznanja". 

Marija Dragović je kazala da su u hotelu gde je bila smeštena prvo tražili doplatu ali da su posle rekli da će se to naknadno izmiriti tako da nije imala velikih problema. 

"Sva sreća što je Vlada obezbedila povratak jer je do tada bilo pitanje kako ćemo se vratiti", kratko je rekla Danijela. 

 Grupa od 238 turista, među kojima ima porodica sa malom decom, izbačena je u utorak iz hotelskih soba zbog spora egipatske agencije "Brajt skaj" sa partnerskom agencijom "Junajted travel" iz Beograda. 

Spor je nastao zbog neizmirivanje finansijskih obaveza beogradske turističke agencije prema Egipćanima. 

Ministar ekonomije i regionalniog razvoja Nebojša Chirić rekao je u sredu novinarima da pretpostavlja da će agenciji "Junajted trevel" biti oduzeta dozvola za rad i da očekuje da će osiguravajuća kompanija "Delta Ðenerali" turistima nadoknaditi deo troškova. 

Sektor turističke inspekcije je kontrolu "Junajted travela" započeo u ponedeljak, 31. oktobra kada je dobio dve prijave putnika zbog otkazivanja putovanja i odmah utvrdio da je agencija otkazala sva planirana turistička putovanja za egipatsko letovalište Hurgadu za novembar i decembar.

Precizira se da je utvrđeno da je to urađeno jer za putovanja planirana 3, 10, 17. i 24. novembar i za 1. i 8. decembar nije bio prijavljen minimalan broj putnika predviđen programom i opštim uslovima putovanja te turističke agencije.

Kontrolom je utvrđeno da turistička agencija „Junajted trevel“ ima dva aktivna računa - jedan u KBC banci koji se uglavnom ne koristi od 1. jula ove godine i drugi u Banci Inteza sa kojeg je 1. novembra isplaćeno obeštećenje zbog otkazivanja putovanja za četiri putnika.

 

autor: AM izvor: Tanjug/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side