20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Dačić: Očekujemo da MSP bude zaista sud pravde Dačić: Očekujemo da MSP bude zaista sud pravde

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je nemoguće predvideti presudu Međunarodnog suda pravde povodom međusobnih optužbi Srbije i Hrvatske za genocid, ali je izrazio uverenje da će taj sud zaista biti "sud pravde".

 • Oko 200 građana na protestu protiv BusPlusa (FOTO) Oko 200 građana na protestu protiv BusPlusa (FOTO)

  Oko 200 građana okupilo se danas ispred Skupštine Beograda zahtevajući hitno ukidanje sistema BusPlus u gradskom prevozu i komunalne policije.

 • Pao plafon u školi u Vučju Pao plafon u školi u Vučju

  Deo plafona koji je renoviran oktobra prošle godine u Osnovnoj školi "Bora Stanković" u Vučju, kod Leskovca, pao je u noći između petka i subote, potvrdila je Tanjugu direktorka te škole Nadica Filipović.

 • Pronađeno telo muškarca u podrumu zgrade u Mirijevu Pronađeno telo muškarca u podrumu zgrade u Mirijevu

  U beogradskom naselju Mirijevo pronađeno je telo ubijenog muškarca, danas oko 13 sati, u podrumu zgrade u Ulici Jovanke Radaković, potvrđeno je Tanjugu u MUP-u Srbije.

 • Direktorka bolnice zaposlila sina i uzela službeni stan Direktorka bolnice zaposlila sina i uzela službeni stan

  Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je postupak protiv direktorke Specijalne bolnice za rehabilitaciju "Gejzer" u Sijarinskoj Banji Dobrice Purenović zato što nije prijavila imovinu i prihode.

 • Raste pritisak za razrešenje Jablanovića Raste pritisak za razrešenje Jablanovića

  Povećava se pritisak za razrešenje kosovskog ministra za zajednice i povratak Aleksandra Jablanovića, što je bio jedan od glavnih zahteva dva opoziciona protesta u Prištini.

 • Snimak Srba koji učestvuju u borbama u Donjecku (VIDEO) Snimak Srba koji učestvuju u borbama u Donjecku (VIDEO)

  Na Ju-Tjubu (YouTube) danas se pojavio video snimak na kome su, kako je navedeno u opisu, prikazani Srbi koji učestvuju u borbama u Donjecku na istoku Ukrajine.

 • Radisav Rodić podneo prijavu protiv Borisa Tadića Radisav Rodić podneo prijavu protiv Borisa Tadića

  Osnivač lista Kurir Radisav Rodić predstavio je danas krivičnu prijavu protiv nekadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića i više bivših ministara u Vladi Srbije koje je optužio za zločinačko udruživanje kojim su ga oštetili za više miliona evra.

 • Bečić: Nisu moguće zloupotrebe u BIA i VBA Bečić: Nisu moguće zloupotrebe u BIA i VBA

  Potpredsednik Skupštine Srbije i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti Igor Bečić izjavio je danas da nisu moguće zloupotrebe u BIA i VBA na štetu građana i napomenuo da se još ne zna da li u nekim centrima moći postoji ostaci bivšeg režima koji žele da nanesu štetu Srbiji.

 • Krivična prijava protiv Sandre Orlović Krivična prijava protiv Sandre Orlović

  Advokat Svetozar Vujačić saopštio je danas da je u svojstvu građanina podneo krivičnu prijavu protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Sandre Orlović zbog optužbi koje je iznela protiv načelnika generalštaba Vojske Srbije (VS) Ljubiše Dikovića.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
Android NM