20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikolić: Referendum o Kosovu nije potreban Nikolić: Referendum o Kosovu nije potreban

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da referendum o nezavisnosti Kosova nije neophodan, jer se njegov rezultat unapred zna, i da ne bi prihvatio otcepljenje Kosova čak i kad bi građani glasali za to.

 • Ko su budući članovi vlade u senci? Ko su budući članovi vlade u senci?

  Nataša Vučković, Gordana Čomić, Dragan Šutanovac, Dragoslav Šumarac, Slobodan Milosavljević, Miodrag Stojković, Saša Paunović, Zoran Lutovac, Momčilo Grubač, Svetozar Cvetković, potencijalni su članovi vlade u senci Demokratske stranke, saznaje Danas.

 • Esmark zainteresovan da upravlja Železarom Esmark zainteresovan da upravlja Železarom

  Američka kopanija "Esmark" saopštila je danas da je zainteresovana da upravlja smederevskom "Železarom", javila je Radio-televizija Srbije.

 • Jeremić o uticaju politike na ekonomiju u 2015. Jeremić o uticaju politike na ekonomiju u 2015.

  U 2015. možemo očekivati više geopolitičkih potresa nego prošle godine, izjavio je večeras Vuk Jermić, osnivač Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, koji je učesnicima Biznis foruma predstavio svoje viđenje globalnih odnosa i njihov mogući uticaj na svetsku ekonomiju.

 • Analitičari: Loše bi bilo da sud umesto Kosova formiraju UN Analitičari: Loše bi bilo da sud umesto Kosova formiraju UN

  Prištinski analitićari ocenili su da bi neuspeh u formiranju Specijalnog suda teško pogodio državnost i imidž Kosova.

 • Vilhelm: Važno je istražiti slučaj paljenja ambasada Vilhelm: Važno je istražiti slučaj paljenja ambasada

  Ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm izrazio je večeras nadu da će biti pronađeni odgovorni za paljenje ambasada 2008. godine i dodao da nemačka vlada i parlament smatraju da je veoma važno istražiti taj slučaj.

 • Suđenje žandarmima zakazano za 24. mart Suđenje žandarmima zakazano za 24. mart

  Viši sud u Beogradu zakazao je za 24. mart početak suđenja osmorici žandarma koji se terete za prebijanje Andreja Vučića i osoba u njegovoj pratnji, kao i Predraga Malog, na dan održavanja Parade ponosa u Beogradu prošle godine.

 • Kirbi: Nađite način da izvozite robu, a mlade ljude zadržite Kirbi: Nađite način da izvozite robu, a mlade ljude zadržite

  Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi ocenio je danas da Vlada Srbije preduzima mere za fiskalnu konsolidaaciju, ali je poručio da osim toga treba da se fokusira tako da se novac troši na mudar način, sto znači između ostalog i da se na taj način pospeši izvoz robe, umesto mladih ljudi.

 • Pajtić: Terapija koju daju Vučić i Vlada Srbije je neodgovarajuća Pajtić: Terapija koju daju Vučić i Vlada Srbije je neodgovarajuća

  Lider Demokratske stranke Bojan Pajtić izjavio je danas da je "apsolutno neodgovarajuća terapija" koju premijer Aleksandar Vučić i Vlada Srbije daju srpskom društvu, ističući da DS jedini ima potencijal da pobedi aktuelnu vlast na narednim izborima.

 • Mihajlović: Nema problema u funkcionisanju Vlade Srbije Mihajlović: Nema problema u funkcionisanju Vlade Srbije

  Vlada Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem radi svoj posao i ono za šta su je izabrali građani Srbije na izborima, izjavila je danas potpredsednik Vlade Zorana Mihajlović i naglasila da nema problema u funkcionisanju aktuelne vlade.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM