20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sertić: Za dva meseca strategija za ulaganje na KiM Sertić: Za dva meseca strategija za ulaganje na KiM

  Vlada Srbije namerava da u naredna dva meseca definiše strategiju za pospešivanja investicija srpskih privrednika na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas ministar privrede Željko Sertić i dodao da je vlada spremna da u tom smislu menja zakone i pravilnike.

 • Antić: Važno je obezbedimo energetsku stabilnost na KiM Antić: Važno je obezbedimo energetsku stabilnost na KiM

  Ministar energetike Aleksandar Antić izjavio je danas da je za uspešno dovođenje privrednika na Kosovo i Metohiju (KiM), pored ostalog izuzetno značajna i energetska stabilnost i bezbednost, te da će Vlada Srbije raditi i na njenom obezbeđenju.

 • Vilhelm: Nikada bolji bilateralni odnosi Srbije i Nemačke Vilhelm: Nikada bolji bilateralni odnosi Srbije i Nemačke

  Bilateralni odnosi Srbije i Nemačke nikada nisu bili tako dobri kao sada, uključujući i privrednu saradnju, izjavio je večeras nemački ambasador Hajnc Vilhelm, navodeći da je za Nemačku Srbija ključna zemlja zapadnog Balkana koja ima njenu podršku na putu ka EU.

 • SPC trajno izopštila vladiku Artemija i igumana Nikolaja SPC trajno izopštila vladiku Artemija i igumana Nikolaja

  Sveti arhijerejski Sabor SPC ekskomunicirao je bivšeg vladiku raško-prizrenskog Artemija i bivšeg igumana manastira Crna Reka Nikolaja.

 • Dačić: Želimo jaku i poštovanu Srbiju u Evropi (FOTO) Dačić: Želimo jaku i poštovanu Srbiju u Evropi (FOTO)

  Krajnji cilj srpske vlade i diplomatije je Evropa u Srbiji i Srbija u Evropi - Srbija koja neće morati nikoga ni za šta da moli i koja rešava probleme, poručio je danas ministar spoljnih poslova Iviča Dačić.

 • Popović: Srbija se ne odriče gasnog partnerstva s Rusijom Popović: Srbija se ne odriče gasnog partnerstva s Rusijom

  Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović ocenio je danas da je premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavu o želji vlade da poveća broj izvora za snabdevanje gasom dao pred posetu SAD želeći da se relaksiraju odnosi s Amerikom, kao i da to ne znači prekid "strateškog gasnog partnerstva sa Rusijom".

 • Mićunović: Kada kritička javnost zaćuti Mićunović: Kada kritička javnost zaćuti

  Najviši cilj javne delatnosti je da se unapredi opšte dobro, ali kada se privatizuje veliki deo javnog života, kritička javnost zaćuti, rekao je danas predsednik Upravnog odbora Centra za demokratiju Dragoljub Mićinović.

 • Stamatović: Aktivisti SNS napali članove SNP Stamatović: Aktivisti SNS napali članove SNP

  Predsedniku Turističkog udruženja Gostilje Miroslavu Tucoviću i predsedniku Mesne zajednice Gostilje Ljubiši Todosijeviću, koji su obojica članovi Srpske narodne partije, naneli su večeras lakše telesne povrede aktivisti SNS u jednom lokalu u Gostilju, rekao je Tanjugu član Predsedništva SNP-a i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

 • Patrijarhu Pavlu bulevar u Novom Sadu Patrijarhu Pavlu bulevar u Novom Sadu

  Odbornici Skupštine Grada Novog Sada na sednici gradskog parlamenta večeras su doneli odluku da jedan on novih bulevara u Novom Sadu dobije ime Patrijarha Pavla.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Nedstor
Zlatiborac
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Android NM