20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić na saslušanju u policiji Vučić na saslušanju u policiji

  U policiji je u toku saslušanje premijera Aleksandra Vučića povodom tvrdnji Kurira da je, zajedno sa više lica, učestvovao u pritiscima, ucenama i iznudi protivpravnog iskaza bivšeg direktora tog dnevnog lista, preneo je Pink.

 • Albanski hakeri napali sajt Zaštitnika građana Albanski hakeri napali sajt Zaštitnika građana

  Internet sajt Zaštitnika građana (zastitnik.rs) bio je nedostupan danas pre podne, jer ga je "hakovala" grupa ili pojedinac koja su se potpisali sa "Ujedinjeni hakeri Albanije".

 • Sutra toplije, do 14 stepeni Sutra toplije, do 14 stepeni

  U Srbiji će sutra ujutru po kotlinama biti maglovito, u centralnim i južnim krajevima hladno sa slabim mrazem, dok će tokom dana biti malo i umereno oblačno i toplije, na jugu sa dužim sunčanim intervalima.

 • Vulin: Mali broj migranata, ipak neophodna pomoć Vulin: Mali broj migranata, ipak neophodna pomoć

  Broj ekonomskih migranata u Srbiji značajno je smanjen I sada ih je oko tridesetak, izjavio je danas ministar za rad Aleksandar Vulin i za narednu sedmicu najavio potisivanje ugovora sa nekoliko humanitarnh organizacija o pomoći.

 • Odluka Nemačke - izvesno otvaranje poglavlja do kraja godine Odluka Nemačke - izvesno otvaranje poglavlja do kraja godine

  Odluka Nemačke da da zeleno svetlo za otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja znači da Srbija verovatno ima politčku saglasnost svih članica EU da se prva poglavlja i otvore do kraja godine, izjavila je danas generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.

 • Vučić i Nikolić: Potrebno jedinstvo svih državnih organa Srbije Vučić i Nikolić: Potrebno jedinstvo svih državnih organa Srbije

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić saglasili su se danas da je za napredak zemlje potrebno potpuno jedinstvo svih državnih organa i da će njih dvojica "jedinstveno i usaglašeno" nastaviti zajednički da stvaraju uslove za buduće uspehe države.

 • Čanak: LSV najdosledniji borac protiv fašizma Čanak: LSV najdosledniji borac protiv fašizma

  Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak istakao je danas da je na ulicama Novog Sada definitivno pokazano i dokazano da je LSV najdosledniji i najprincipijelniji borac protiv fašizma, neonacizma i svih ekstremizama i mržnji u Novom Sadu i Vojvodini.

 • Saša Mirković osniva pokret Jaka Srbija Saša Mirković osniva pokret Jaka Srbija

  Bivši poslanik naprednjaka Saša Mirković osniva pokret Jaka Srbija, koji će imati većinu odbornika u lokalnom parlamentu u Zaječaru, ali i poslanike u republičkom.

 • Sertić: Sutra ponovo razmatranje ponuda za Telekom Sertić: Sutra ponovo razmatranje ponuda za Telekom

  Ministar privrede Željko Sertić izjavio je danas da će svih šest ponuda koje su stigle za Telekom Srbije sutra biti ponovo razmotrene, nakon čega će se u narednim danima dobiti "mnogo jasnija slika".

 • Antić: Srbija ne treba da bude zabrinuta za gas Antić: Srbija ne treba da bude zabrinuta za gas

  Srbija ne treba da bude zabrinuta zbog toga što je Rusija obustavila isporuku gasa Ukrajini, jer mi nemamo nikakvu najavu od ruskog Gasproma za bilo kakve probleme u snabdevanju, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

 • Kurtiju određen pritvor od 30 dana Kurtiju određen pritvor od 30 dana

  Osnovni sud u Prištini odredio je večeras, na predlog tužilaštva, 30 dana pritvora poslaniku pokreta Samoopredeljenje Aljbinu Kurtiju.

 • Vučić: Do marta 2017. autoputem od severa do juga Srbije Vučić: Do marta 2017. autoputem od severa do juga Srbije

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će građani Srbije najkasnije do marta 2017. godine moći autoputem da putuju od Horgoša do Preševa i od Horgoša do Dimitrovgrada.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending