20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Prosvetari: Verbiću, nismo se tako dogovorili! Prosvetari: Verbiću, nismo se tako dogovorili!

  Forum beogradskih gimnazija optužio je danas ministra prosvete Srđana Verbića da u izjavama za medije pokušava da "uvuče" sindikate u novi program otpuštanja.

 • Vulin: Sećanje na žrtve "Oluje" i narednih godina Vulin: Sećanje na žrtve "Oluje" i narednih godina

  Ne postoji cilj niti ideologija zbog koje će Srbija i u narednim godinama odustati od obeležavanja "Oluje", a obaveza Srbije je da precizno uredi spiskove ubijenih i nestalih, izjavio je danas predsednik Organizacionog odbora za obeležavanje Dana sećanja na stradanje i progon Srba Aleksandar Vulin.

 • Lekarima "Decedre" po 15 meseci zatvora Lekarima "Decedre" po 15 meseci zatvora

  Prvi osnovni sud u Beogradu ponovo je danas osudio na po 15 meseci zatvora troje lekara privatne beogradske klinike "Decedra" zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19) preminule od sepse nakon operacije čukljeva na toj klinici 2006. godine, a v.d. direktora klinike na uslovnu kaznu.

 • Tači se sastao sa poslanicima DPK uoči sednice Tači se sastao sa poslanicima DPK uoči sednice

  Lider Demokratske partije Kosova (DPK) Hašim Tači sastao se danas sa poslanicima te stranke neposredno uoči početka sednice kosovskog parlamenta na kojoj bi ponovo trebalo da se glasa o ustavnim amandamnima koji bi omogućili donošenje zakona o formiranju specijalnog suda za zločine koje je počinila OVK, javili su kosovski mediji.

 • Josipović: Oluju slaviti uz pruženu ruku drugoj strani Josipović: Oluju slaviti uz pruženu ruku drugoj strani

  Bivši predsednik Hrvatske i lider novoosnovane političke opcije "Napred Hrvatska - progresivni savez" Ivo Josipović smatra da vojno policijsku akciju Oluja treba slaviti kao važan dan hrvatske istorije, uz pruženu ruku i onima koji su, kako kaže, bili na drugoj strani.

 • Linta: "Oluja" je zločin, čiji je cilj proterivanje Srba Linta: "Oluja" je zločin, čiji je cilj proterivanje Srba

  Hrvatska akcija "Oluja" bila je udruženi zločinački poduhvat, čiji je cilj bio proterivanje srpskog naroda sa njegovih vekovnih područja, izjavio je jutros predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta.

 • Mađarska: Skoro 3.000 novih migranata tokom vikenda Mađarska: Skoro 3.000 novih migranata tokom vikenda

  Na teritoriji Mađarske tokom proteklog vikenda otkriveno je ukupno 2.976 novih ilegalnih migranata.

 • Krajem avgusta predlozi za promenu političkog sistema Krajem avgusta predlozi za promenu političkog sistema

  Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Babić izjavio je da će ta stranka krajem avgusta predstaviti svoje predloge za promenu političkog sistema u Srbiji.

 • Lindzi: Žalosno što Hrvati proslavljaju "Oluju" Lindzi: Žalosno što Hrvati proslavljaju "Oluju"

  Britanski stručnjak za Balkan Džejms Ker-Lindzi izjavio je za "Blic" da je "žalosno to što je Hrvatska odlučila da slavi ''Oluju".

 • Sutra pretežno sunčano, temperatura do 34 stepena Sutra pretežno sunčano, temperatura do 34 stepena

  U Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i toplo vreme sa najvišom temperaturom od 31 do 34 stepena, a posle podne na jugu i jugozapadu očekuju se pljuskovi i grmljavina.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending