20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikolić: Simbolika parade je protivljenje ratu Nikolić: Simbolika parade je protivljenje ratu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da bi prisustvovao paradi u svakoj državi koja želi da na taj način simbolično pokaže kako ratova, a posebno rata takvih razmera kao što je bio Drugi svetski rat, više nikada ne treba da bude.

 • Mihajlović: Očekujemo od EU jasnu politiku za migrante Mihajlović: Očekujemo od EU jasnu politiku za migrante

  Ministri Zorana Mihajlović i Bratislav Gašić ocenili su danas u Kruševcu da je Srbija bezbednosno spremna da dočeka novi talas migranata, kao i da očekuje i traži od EU da što pre donese jasnu politiku za migrante, koje će se pridržavati.

 • Mustafa imenovao šest zamenika ministara iz redova Srpske liste Mustafa imenovao šest zamenika ministara iz redova Srpske liste

  Premijer Kosova Isa Mustafa je danas, postupajući prema koalicionom sporazumu između DPK, DSK i Srpske liste, imenovao šest zamenika ministara iz redova Srpske liste.

 • Čepurin: Kosovo u Unesku narušavanje međunarodnog prava Čepurin: Kosovo u Unesku narušavanje međunarodnog prava

  Ulazak Kosova u Unesko bio bi direktno narušavanje međunarodnog prava, ali i Povelje Ujedinjenih nacija, kao i Rezolucije 1244 koju niko nije ukidao, izjavio je danas ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin.

 • Kraljevačka nova Hala sportova samo za - mitinge Kraljevačka nova Hala sportova samo za - mitinge

  Iako su novu Halu sportova čekali decenijama, kraljevački klubovi još nisu odradili nijedan trening u novom, modernom sportskom objektu sagrađenom u prigradskom naselju Ribnica, čija izgradnja je koštala 900 miliona dinara, pišu Novosti.

 • Bota sot: Čiji je heroj Hašim Tači? Bota sot: Čiji je heroj Hašim Tači?

  Prištinski mediji obnovili su danas priču o tome da je bivši komandant OVK i dva puta premijer kosovske vlade, a sada njen zamenik Hašim Tači, svojevremeno, navodno, u pijanstvu, pevao pesmu "Ko to kaže, ko to laže, Srbija je mala...".

 • Vučić: Neophodno sveobuhvatno rešenje za migrante Vučić: Neophodno sveobuhvatno rešenje za migrante

  Premijer Aleksandar Vučić konstatovao je danas da sve zemlje EU na ovaj ili onaj način zatvaraju svoje granice za migrante, za razliku od Srbija koja to ne čini, te je poručioo da je neophodno da EU predloži sveobuhvatno rešenje za taj problem.

 • Vučević: Novi Sad za podsticanje investicione klime Vučević: Novi Sad za podsticanje investicione klime

  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je danas da mu je velika čast što je Novi Sad organizovao međunarodni forum privrednika Srbije i Češke i istakao da je fokus gradske administracije podsticanje investicione klime.

 • Dačić: Sve strane da se pridržavaju dogovora iz Minska Dačić: Sve strane da se pridržavaju dogovora iz Minska

  Srbija je kao predsedavajuća OEBS-u rešena da intenzivira aktivnosti u cilju sprovođenja sporazuma iz Minska, izjavio je danas prvi potpredsednik vlade, ministar spoljnih poslova Srbije i predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić i istakao da je od presudne važnosti da se sve strane pridržavaju dogovora.

 • Vozač dao alibi Mladiću za dane streljanja u Srebrenici Vozač dao alibi Mladiću za dane streljanja u Srebrenici

  Alibi generalu Ratku Mladiću za dane u julu 1995, kada je, po optužnici, vojska kojom je komandovao streljala Muslimane u Srebrenici, danas je pred Haškim tribunalom dao njegov tadašnji vozač Mlađen Kenjić.

 • Uhapšen ginekolog iz Sombora zbog primanja mita Uhapšen ginekolog iz Sombora zbog primanja mita

  Pripadnici MUP-a Srbije u Somboru uhapsili su lekara specijalistu ginekologije iz somborske bolnice zbog primanja mita, saopšteno je danas.

 • Mustafa: Sporazum o Asocijaciji - sprovođenje kosovskog zakona Mustafa: Sporazum o Asocijaciji - sprovođenje kosovskog zakona

  Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je večeras da je formiranje Asocijacije opština sa srpskom večinom u suštini sprovođenje Zakona o ratifikaciji prvog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koji je u kosovskom parlamentu donet još 2013. godine.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending