20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Beživotno telo rudara izvučeno iz jame "Srmosten" Beživotno telo rudara izvučeno iz jame "Srmosten"

  Telo rudara Željka Miletića(36), koji je stradao u jami "Strmosten" rudnika Rembas izvučeno je iz jame i odvezeno na obdukciju.

 • Olja Bećković: Vučić ima opsesiju uređivanja medija (VIDEO) Olja Bećković: Vučić ima opsesiju uređivanja medija (VIDEO)

  Autorka emisije 'Utisak nedelje' Olja Bećković je optužila Aleksandra Vučića da ima 'opsesiju uređivanja medija', i da je umislio da njena emisija predstavlja 'front protiv njega'.

 • Šta je prethodilo prebijanju Andreja Vučića Šta je prethodilo prebijanju Andreja Vučića

  Dan nakon incidenta u kome su pripadnici Žandarmerije pretukli brata premijera Srbije Andreja Vučića, brata gradonačelnka Beograda Predraga Malog i članove obezbeđenja, mediji spekulišu šta je prethodilo incidentu.

 • Tabaković: Uhapšen je pogrešan čovek Tabaković: Uhapšen je pogrešan čovek

  Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković kaže da je crnogorska policija uhapsila pogrešnog čoveka.

 • Branko Lazarević optužen za odavanje tajni Šarićevom klanu Branko Lazarević optužen za odavanje tajni Šarićevom klanu

  Tužilaštvo za organizovani kriminal optužilo je danas bivšeg šefa kabineta ministra unutrašnih poslova Branka Lazarevića i još trojicu okrivljenih zbog odavanja policijskih informacija o praćenju i prisluškivanju pripadnika njegove grupe Darka Šarića, optuženog za šverc kokaina i pranje para.

 • Mali potvrdio da mu je brat pretučen Mali potvrdio da mu je brat pretučen

  Gradonačelnik Beograda Siniša Mali potvrdio je danas da su pripadnici Žandarmerije, pored brata premijera Andreja Vučića, pretukli i njegovog brata Predraga Malog.

 • Srbijavode duguju za sanaciju terena od majskih poplava Srbijavode duguju za sanaciju terena od majskih poplava

  Preduzećima koja su prilikom poplava u maju obavljala poslove dopremanja, punjenja i razmeštanja džakova sa peskom, nije do danas isplaćen ni jedan jedini dinar.

 • Novi Sad leglo prostitucije Novi Sad leglo prostitucije

  Prostitucija u Novom Sadu je postala epidemija, zahvaljujući ekonomskoj krizi koja obara cene usluga žigola i prostitutki, piše 021.rs.

 • Novinarke se oporavljaju, transplantacija bubrega prošla dobro Novinarke se oporavljaju, transplantacija bubrega prošla dobro

  Novinarki NIN-a Ivani Janković prošlog utorka u Turskoj transplantiran je bubreg i ona se u bolnici u Bursi oporavlja od zahtevne intervencije. Njen donor, dugogodišnja prijateljica Marijana Milosavljević, izašla je iz bolnice prošlog petka, ali je i dalje pod svakodnevnom lekarskom kontrolom.

 • NUNS: Protest nije završen NUNS: Protest nije završen

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) izrazilo je zadovoljstvo zbog sinoćnog skupa ispred zgrade RTV B92, održanog u znak protesta zbog skidanja emisije "Utisak nedelje" Olje Bećković iz programske šeme te televizije uz poruku da ne smatra taj protest završenim.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Android NM