20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Još jedan sukob putnika i komunalne policije (VIDEO) Još jedan sukob putnika i komunalne policije (VIDEO)

  Novi sukob komunalne policije i sugrađanina na Obrenovačkom putu u vozilu na liniji 860. Milenko Ćetković nasilno izvučen iz prevoza pa pretresen na stanici

 • Protest građana sa kreditima u švajcarskim francima Protest građana sa kreditima u švajcarskim francima

  Nekoliko stotina građana okupljenih u udruženju bankarskih korisnika "Efektiva" protestovalo je danas u Beogradu zbog kako su naveli, nezadovoljavajućih rešenja koje je Narodna banka Srbije (NBS) ponudila za kredite u švajcarskim francima i nezainteresovanosti te ustanove da se reše problemi koje građani i privreda imaju u poslovima sa komercijalnim bankama.

 • U opštini Prokuplje vanredna situacija U opštini Prokuplje vanredna situacija

  Opština Prokuplje proglasila je vanrednu situaciju zbog opasnosti od poplave, saopštio je večeras član opštinskog Štaba za vanredne situacije i pomoćnik predsednika Opštine Ilija Đedović.

 • Zastarele predmete rešiti do 30. oktobra Zastarele predmete rešiti do 30. oktobra

  Svi zastareli predmeti pred sudovima treba da budu rešeni do 30. oktobra, izjavio je danas predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević, navodeći da u donošenju presuda politički uticaj nema veliku ulogu.

 • Srbija poslednja u Evropi po broju doniranih organa Srbija poslednja u Evropi po broju doniranih organa

  Iako je broj građana Srbije koji su spremni da zaveštaju svoje organe u slučaju moždane smrti sve veći, trenutno postoji svega 110.000 potpisanih donorskih kartica, što Srbiju svrstava na samo dno evropske lestvice, rečeno je danas na otvaranju Međunarodnih susreta transplantiranih i dijaliziranih na Zlatiboru.

 • Promeniti propise o upotrebi kanabisa u medicini Promeniti propise o upotrebi kanabisa u medicini

  Kanabis i medicinski preparati od kanabisa su lek i Srbija treba da promeni propise, kako bi najteže obolelima omogućila da njega dođu na regularan način i po preporuci lekara, ocenjeno je večeras u Kragujevcu na tribini "Upotreba kanabisa u medicinske svrhe".

 • ZSO neće imati izvršna ovlašćenja ZSO neće imati izvršna ovlašćenja

  Kosovski ministar evrointegracija Bekim Čolaku izjavio je da se srpsko priznanje nezavisnosti Kosova podrazumeva i da to jasno pokazuju dogovori postignuti u Briselu, kao i da Beograd zna da Asocijacija (Zajednica) srpskih opština neće imati izvršna olašćenja.

 • Zaječar: Šleper sleteo sa nadvožnjaka Zaječar: Šleper sleteo sa nadvožnjaka

  Vozač kamiona je povređen danas u saobraćajnoj nesreći, kada je šleper kojim je upravljao, sleteo sa nadvožnjaka u blizini zaječarskog Zdravstvenog centra.

 • Direktor Petnice: Žalosno je vršiti pritisak preko dece Direktor Petnice: Žalosno je vršiti pritisak preko dece

  Direktor Istraživačke stanice Petnica Vigor Majić izjavio je da bi bilo korektnije da su nastavnici "prve korake" u protestu usmerili na smanjivanje svojih administrativnih obaveza i da je "žalosno" što u Srbiji prosvetni radnici, a naročito neki od sindikalnih funkcionera pritisak vrše preko dece.

 • Biciklisti: Slavite Beograd popravkom trotoara (FOTO) Biciklisti: Slavite Beograd popravkom trotoara (FOTO)

  Biciklisti Beograda danas popodne su grupnom protestnom vožnjom ukazali da gradske vlasti ni za skoro dve godine nisu popravile rupu na trotoaru na Brankovom mostu, uprkos nizu obećanja i najava.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Medija centar Tanjug
Android NM