20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Tadić: Nećemo nigde sa SNS, raspustićemo sve odbore koji to prekrše Tadić: Nećemo nigde sa SNS, raspustićemo sve odbore koji to prekrše

  Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ponovio je danas da ta stranka neće praviti koalicije sa Srpskom naprednom strankom (SNS) na republičkom ili lokalnom nivou, uključujući i beogradsku opštinu Vračar.

 • UNS: OEBS nije obezbedio prevod srpskim novinarima UNS: OEBS nije obezbedio prevod srpskim novinarima

  Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Kosova i Metohije (DNKiM) uputilo je danas protest Misiji OEBS na Kosovu, jer novinarima koje je pozvala na konferenciju u Prištini o sprečavanju nasilnog ekstremizma i radikalizma nije obezbedila prevod na srpskom.

 • Mihajlović: Stop za "fantomske šlep službe" na Koridoru 10 Mihajlović: Stop za "fantomske šlep službe" na Koridoru 10

  Auto-moto savez Srbije (AMSS) biće jedini ovlašćen da do kraja letnje sezone uklanja vozila sa Koridora 10 koja se zaustave usled nezgoda i kvarova, odluka je koja je dogovorena na hitnom sastanku koji je inicirala potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, a koja bi trebala da spreči pojavljivanje "fantomskih šlep službi“ na srpskim autoputevima.

 • Nikolić: Vidovdan obeležavamo sa pomešanim osećanjima Nikolić: Vidovdan obeležavamo sa pomešanim osećanjima

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da Srbija Vidovdan obeležava sa pomešanim osećanjima, jer je tog dana izgubila mnogo ljudi, ali je istovremeno srpski narod pokazao hrabrost koja zaslužuje svetsku slavu.

 • Stefanović: Srbija nije poligon za kriminalne obračune Stefanović: Srbija nije poligon za kriminalne obračune

  Srbija nije poligon za izvršenje krivičnih dela i za kriminalne obračune, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

 • Svaki drugi u Srbiji umre od srca Svaki drugi u Srbiji umre od srca

  Uzrok smrti svake druge osobe u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

 • Na granici BiH i Srbije uhapšen Darko Jeremić, osumnjičen u slučaju Bobar banka Na granici BiH i Srbije uhapšen Darko Jeremić, osumnjičen u slučaju Bobar banka

  Direktor firme Autosemberija Darko Jeremić uhapšen je danas na graničnom prelazu između Bosne i Hercegovine i Srbije, na osnovu poternice koju je za njim raspisalo Tužilaštvo BiH u slučaju Bobar banka.

 • Dosta je bilo: Apetiti koalicionih partnera sprečavaju formiranje nove Vlade Dosta je bilo: Apetiti koalicionih partnera sprečavaju formiranje nove Vlade

  Pokret "Dosta je bilo" kritikovao je danas mandatara Aleksandra Vučića zbog toga što još ne zna kada će biti formirana nova Vlada Srbije i ocenio da je to posledica gubitka apsolutne parlamentarne većine na izborima i naraslih apetita manjih koalicionih partnera.

 • Tahiri: UNMIK nije uspeo da primeni svoj mandat Tahiri: UNMIK nije uspeo da primeni svoj mandat

  Kosovska ministarka za dijalog sa Srbijom Edita Tahiri ocenila je danas da Privremena administrativna misija UN na Kosovu (UNMIK) nije uspela da primeni svoj mandat na Kosovu u, kako je rekla, najosetljivijim aspektima.

 • Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo

  U Srbiji će sutra biti pretežnu sunčano i toplo, sa najvišom temperaturom do 28 stepeni, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

 • Dečak se utopio prenoseći džakove sa sekundarnim sirovinama Dečak se utopio prenoseći džakove sa sekundarnim sirovinama

  Dečak S.J. (15), koji se u nedelju utopio u reci Zapadna Morava u Čačku, nastradao je prenoseći preko reke ;džakove sa seknudarnim sirovinama, objavili su danas čačanski portali.On je zajedno sa bratom sakupljao sekundarne sirovine, od čega je živela njegova porodica, a u trenutku nesreće prenosili su dva džaka sa sakupljenim otpadom preko reke, kako bi skratili put.

 • Jača ekonomija, jača vojska, do kraja godine i veće plate Jača ekonomija, jača vojska, do kraja godine i veće plate

  Izvesno je da će pripadnici Vojske Srbije do kraja godine imati veća primanja, najavio je danas predsednik vlade Aleksandar Vučić i istakao da će snažnija srpska ekonomija moći da jača srpsku vojsku.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Android NM