20.09.2012 Beograd

Završena rasprava o rebalansu budžeta

Završena rasprava o rebalansu budžeta
Poslanici Skupštine Srbije završili su kasno večeras raspravu o rebalansu koju su "presecale" povremene oštre polemike poslanika, u kojoj su vlast i opozicija sučelile različite stavove o efektima rebalansa po javne finasije.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je, predstavljajući rebalans budžeta za 2012. godinu, rekao da on nije dobar, jer je posledica neobuzdanog trošenja u predizbornoj kampanji u prvih pet meseci ove godine i već izvršenih rashoda koji ne mogu da se vrate.

"Ne kažem da je ovaj rebalans dobar, ali bi bilo nedgovorno ostaviti penzionere bez socijalne zaštite, rudare bez primanja, a poljoprivrednike bez pomoći", rekao je Dinkić i dodao da su zbog toga ukupni rashodi njime predviđeni veći nego što to dozvoljava trenutna situacija.

On je naglasio da se naša zemlja trenutno nalazi u teorijski najgore zamislivoj ekonomskoj situaciji, jer se suočava sa dvostrukim deficitom, visokim javnim dugom i inflacijom, kao i recesijom u dva uzastopna kvartala.

"U ovakvoj situaciji i za ekonomske stručnjake i privrednike nisu moguće jednostruke mere, samo politika štednje ili samo stimulisanje potrošnje je pogrešno, zbog čega se te mere moraju kombinovati", kazao je Dinkić.

Dinkić je, predstavljajući predlog rebalansa sa setom pratećih zakona koji su deo šireg paketa za fiskalnu konsolidaciju, naglasio da Vlada Srbije međutim, ima jasan plan za izlazak iz krize, a to je precizno kombinovanje mera štednje i stimulisanja potrošnje, kako bi se zaustavio rast javnog duga i smanjio budžetski deficit .

Plan je da budžetski deficit u 2013. godini bude prepolovljen na 3,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP), a po realnom scenariju rast javnog duga će biti zaustavljen u 2014. godini, kako bi u 2015. počeo da pada, istakao je Dinkić.

On je najavio da će u narednih mesec dana zajedno sa predlogom budžeta za 2013. godinu Skupštini Srbije biti dostavljen i paket srednjoročnih mera i strukturnih reformi za smanjenje budžetskog deficita i zaustavljanje rasta javnog dug I dodao da vlada nema nameru da stane u smanjivanju budžetskog deficita, jer je cilj da se on u 2014. svede na 1,9 odsto BDP-a.

Rebalansom budžeta za ovu godinu predviđeni su prihodi od 829,6 milijardi dinara, rashodi od 1.033,2 milijarde i deficit od 203,6 milijardi dinara, ili 6,2 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Vladajuće stranke najavile su podršku predloženom rebalansu i pratećim zakonima, opozicione DS, LDP, LSV, SVM najavile da ga neće podržati, dok se DS S nije decidno izjasnio.

Predstavnici vladajućih stranaka istakli su da će Srbija merama za fiskalnu konsolidaciju izbeći bankrot i održati stabilnost, jer se njima stavlja tačka na neumereno trošenje i otvaraju nove mogućnosti za povećanje prihoda.

Rebalans budžeta, kako smatraju, govori o odgovornosti onih koji vode javne finansije.

Opozicija smatra da će efekti predloženog rebalansa, ukoliko bude usvojen, biti inflacija, obezvređivanje ličnih dohodaka, pad životnog standarda i produbljivanje negativnih tendencija.

Poslanici DS, ali I LDP su u svojim istupanjima rekli da kada se svi slažu da rebalans nije dobar da ga onda ne bi trebalo ni izglasati, dok su iz LSV rekli da neće podržati predlog rebalansa najavljujući da dokle god se ne donese zakon o finasiranju nadlzenosti Vojvodine, neće glasati niti za ovaj rebalans niti za sledeći budžet.

Poslanici su rad nastavili raspravom o četiri međunarodna sporazuma.

autor: DjO izvor: Tanjug
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Srpski turisti u Tunisu da slede uputstva Vlade te zemlje Srpski turisti u Tunisu da slede uputstva Vlade te zemlje

  U Tunisu je danas proglašeno vanredno stanje, kao rezultat ranijeg terorističkog napada koji se desio 26. juna ove godine u području grada Susa, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i upozorilo turiste iz Srbije da izbegavaju putovanja u planinske i pustinjske oblasti kao i da slede uputstva Vlade Tunisa.

 • Zatvoreno pitanje Sutorine, sporazum uskoro Zatvoreno pitanje Sutorine, sporazum uskoro

  Crna Gora i Bosna i Hercegovina zatvorili su pitanje Sutorine i sada je samo pitanje vremena kada će biti potpisan sporazum o razgraničenju dve države, izjavio je danas crnogorski predsednik Filip Vujanović.

 • Na prelazu Jabuka čeka se 40 minuta, u Slijepač mostu odron Na prelazu Jabuka čeka se 40 minuta, u Slijepač mostu odron

  Na graničnom prelazu Jabuka putnička vozila zadržavaju se oko 40 minuta, a na ostalim graničnim prelazima nema dužeg stajanja, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMS S).

 • Tadić: Vlada uspešnija jedino u marketingu Tadić: Vlada uspešnija jedino u marketingu

  Nemačka kancelarka Angela Merkel u Beograd će doneti kristalizaciju novih stavova Berlina koji bi trebalo da artikulišu nemačke, ali i interese EU i SAD prema prostoru Zapadnog Balkana, izjavio je bivši predsednik Srbije Boris Tadić u intervjuu za "Danas".

 • Za vojne i civilne invalide besplatan tehnički pregled Za vojne i civilne invalide besplatan tehnički pregled

  Auto moto savez Srbije, u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, započeo je akciju tokom koje će ratni i mirnodopski vojni invalidi i civilni invalidi rata imati pravo da obave besplatan tehnički pregled vozila.

 • Putnik poginuo u saobraćajnoj nesreći Putnik poginuo u saobraćajnoj nesreći

  U selu Buci, kod Kruševca, jedna osoba je poginula u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila rano jutros, saopstila je kruševačka Policijska uprava

 • Dodik: Nikad bolji odnosi i saradnja Srbije i RS Dodik: Nikad bolji odnosi i saradnja Srbije i RS

  Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska i Srbija nikada u istoriji nisu imali bolje odnose i saradnju, poručujući da je to je ono što je potrebno i da Srbi neće sukobe.

 • DS od gradonačelnika tražio da stavi van snage porez na imovinu DS od gradonačelnika tražio da stavi van snage porez na imovinu

  Predstavnici Demokratske stranke (DS) ostavili su danas gradonačelniku Beograda u pisarnici Skupštine grada predloge na koji način da se stave van snage ovogodišnja rešenja o porezu na imovinu i time pomognu građanima kojima je taj porez mnogostruko povećan.

 • Potraga za nestalim penzionerom iz Samaila kod Kraljeva Potraga za nestalim penzionerom iz Samaila kod Kraljeva

  Potraga za penzionerom Miroslavom Dragutinovićem (63) iz sela Samaila kod Kraljeva, koji je prošle srede ;iz svog dvorišta izašao u opancima i plavoj majici, traje još uvek, potvrdila je danas agenciji Beta njegova kći Zorica Jokić.

 • Danas parastos ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja Danas parastos ubijenim i poginulim Srbima srednjeg Podrinja

  Mrtvi ne daju živima da lažu i da zaborave, a pre nego što se odbije najhrabrija ponuda srpskog vođe, kakva je dobijena od predsednika vlade Aleksandra Vučića, bilo bi pravedno da se sasluša i posluša, pognu glave i da se pođe njegovim primerom, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending