19.03.2018 Beograd

Ženska platforma: Žene nisu mašine za rađanje vojnika

Ženska platforma: Žene nisu mašine za rađanje vojnika Foto: pixabay
Ženska platforma za razvoj Srbije je danas kritikovala izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića o rešavanju demografskih problema, i upitala na koji način su Strategija za podsticanje rađanja i ekonomske mere populacione politike povezani s "Gvozdenim pukom, odbranom bugarske granice i pregovorima oko Kosova".

"Verujemo da država mora da obezbedi uslove u kojima će žene i muškarci želeti da budu roditelji, i podsticati svoju decu da ostanu u zemlji radi života koji im omogućava razvoj, a ne nove ratove. Zbog toga nam je posebno značajno da se pitanje demografske politike odvoji od konflikata, jer svoju decu žene i muškarci žele da vide živu, zdravu i ostvarenu", saopštila je Ženska platforma.

U tekstu je ocenjeno da je načinom na koji ju je predstavio, Vučića demografsku politiku stavio isključivo u kontekst konflikta i odbrane interesa nacije, a svrha rađanja predstavio je kao proizvodnju dovoljnog broja vojnika.

"U narativu u kojem se predsednik obratio javnosti nije bilo mesta za pitanje trajnog povećanja životnog standarda, probleme iseljavanja mladih i obrazovanih, kao i razvojne politike u okviru kojih bi trebalo rešavati demografski problem", piše u saopštenju.

Ženska platforma je poručila da demografske politike koje su usmerene samo na žene i samo na rađanje, ne daju adekvatan rezultat.

"Ni jedna pojedinačna politika ne rešava problem. Značajnu ulogu imaju ekonomski društveni i politički kontekst, a politike usmerene na kvalitet života su jedini efikasan odgovor na nisku stopu nataliteta", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da zabrinjava i trend kojim se kao uzrok nepovoljne demografske slike u javnosti sve češće spominje pobačaj i predlažu se mere ograničavanja prava na prekid neželjene trudnoće, dok istovremeno kontracepcija za žene nije besplatna, a u školama nema nastave o reproduktivnom zdravlju.

"Žene Srbije su ravnopravne građanke ove zemlje i nisu mašine za rađanje", navela je Ženska platforma.

Ženska platforma za razvoj Srbije okuplja više od 600 potpisnika i potpisnica iz mnogih sektora, čiji cilj je izgradnja održivog društva sa visokim kvalitetom svakodnevnog života.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.03.2018, 09:52h Marigold (1)

    I muskarci su ravnopravni, a ne masine za pravljenje dece! Uostalom, ko je trazio da prave/radjaju decu, samo se htelo da se olaksa onima koji odluce da imaju decu ili se do sada nisu odlucivali zbog nemastine. Ovde ima ljudi koji ce svaciju dobru nameru da izvitopere!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side