20.01.2020 Beograd

Živković (Nova) o izlasku na izbore: Odluka kad budu raspisani, 95 odsto članstva je za borbu

Živković (Nova) o izlasku na izbore: Odluka kad budu raspisani, 95 odsto članstva je za borbu Foto: Novi magazin/ Đurađ Šimić
Predsednik Nove stranke Zoran Živković izjavio je danas da će odluku o izlasku na izbore, ta partija doneti u roku od 24 časa od trenutka kada budu raspisani.

On je rekao da je trenutno raspoloženje u stranci takvo da je 95 odsto članstva "za borbu".

"Slažemo se da je stanje u Srbiji neodrživo, da su mediji pod blokadom, da je pravosuđe takvo kakvo jeste ali ne razumemo šta se postiže bojkotom. Možda će mi neko objasniti šta se dešava dan ili sedam dana posle bojkota", kazao je lider Nove stranke novinarima u Skupštini Srbije.

Živković je dodao da je jedna od "najvećih grešaka" koje je Demokratska stranka ikada napravila, odluka da bojkotuje izbore 1997. godine.

"I 2000. godine nas je ceo svet terao da bojkotujemo izbore, od Madlen Olbrajt, Gerharde Šredera, Žaka Širaka. Rekli su nam da će nas Milošević pokrasti a mi smo pobedili", kazao je Živković.

Komentarišući odluku PSG da ne učestvuje na predstojećim izborima, lider Nove stranke je rekao da je to njihovo pravo, "kao i svih drugih da li treba ili ne treba učestvovati na izborima".

Govoreći o uvredama koje je lider Dveri Boško Obradović uputio bivšem predsedniku DS Dragoljubu Mićunoviću zbog izjave da je bojkot izbora "besmislen", Živković je rekao da je to akt "primitivnog nevaspitanja" i da se tako nešto ne radi "ni u školi, ni na fakultetu, ni u parlamentu, ni u Užicu, ni u Čačku, ni u Beogradu".

"Ta izjava je apsolutno neprihvatljiva. To su stare DB-ovske optužbe koje su 100 puta ponovljene. To reći čoveku koji danas ima 89 godina i koji je dokazao svoju opredeljenost, koji ima na šta da bude ponosan...", rekao je Živković.

 

Izjavom da predsednik treba da postavlja sudije počeo proces da Vučić postane sultan

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da je izjavom državnog sekretara Ministarstva pravde Radomira Ilića o neophodnosti promene Ustava po kojoj bi predsednik države postavljao sudije i tužioce, započet proces kojim Aleksandar Vučić treba da postane "sultan u pravom smislu te reči".

On je novinarima u Skupštini Srbije rekao da je Srbija "na dobrom putu da počne da se dešava nešto kao u Rusiji gde je Medvedev otišao da bi Putin i formalno dobio sva prava".

"Vučić već postavlja policajce a sada predlažu da postavlja i sudije i tužioce. Bili smo svedoci i da je zvao selektore da im kaže ko treba da igra za reprezentaciju Srbije. Sve su to obeležja jednog sultana a znamo za njegovo prijateljstvo sa Erdoganom", kazao je lider Nove stranke.

Govoreći o problemu zagađenosti vazduha u Srbiji, Živković je rekao da je po rezultatima istraživanja relevantnih svetskih organizacija, Srbija na devetom mestu u svetu po broju umrlih od aerozagađenja.

"Po rezultatima tog istraživanja, oko 7.000 ljudi u Srbiji godišnje umre od aerozagađenja. Prvi na toj listi je Čad, na osmom mestu je Somalija a iza nas je Indija. Na listi naravno, nema zemalja iz Evrope ili Severne Amerike", rekao je Živković i odbacio objašnjenje da je povećanje nivoa aerozagađenja posledica ekonomskog razvoja jer bi u tom slučaju, kako je rekao, Japan bio "zemlja mrtvih".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta AMSS side