21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Miščević: Dobro znamo obaveze na putu ka EU Miščević: Dobro znamo obaveze na putu ka EU

  Srbija dobro razume svoje obaveze u procesu evropske integracije i nastaviće da usaglašava svoje sa stavovima Unije, rekla je šefica pregovaračkog tima s EU Tanja Miščević.

 • Mihajlović: U Srbiji od početka godine ubijene 22 žene Mihajlović: U Srbiji od početka godine ubijene 22 žene

  Nasilje je ozbiljan društveni problem koji preti da generiše još nasilnika, ako mu se brzo ne stane na put, ocenila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović, navodeći da alarmantan podatak da su u Srbiji od početka godine ubijene 22 žene, traži hitnu rekaciju i države i društva.

 • Nije tačno da je prihod budžeta zbog notara manji Nije tačno da je prihod budžeta zbog notara manji

  Savetnik direktora Poreske uprave Srbije Ranko Sokolović izjavio je večeras da nije tačan zaključak da je državni budžet na gubitku, jer su pojedine poslove od sudova preuzeli javni beležnici.

 • Teodor Meron odgovorio Josipoviću Teodor Meron odgovorio Josipoviću

  Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron odgovorio je Ivu Josipoviću na pismo u kojem hrvatski predsednik upozorava na posledice puštanja Vojislava Šešelja na slobodu.

 • Omerović: Deca ulice najugroženija grupa Omerović: Deca ulice najugroženija grupa

  Deca ulice spadaju u jednu od najugroženijih grupa, a najveći broj njih dolazi iz romske populacije, izjavio je danas na radnom sastanku ''Položaj dece koja žive i rade na ulici'' predsednik skupštinskog Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Meho Omerović.

 • Zeri: Otkriveno više od 35 miliona evra sumnjivih transakcija Zeri: Otkriveno više od 35 miliona evra sumnjivih transakcija

  Finansijska obaveštajna jedinica Kosova otkrila je više od 35 miliona evra sumnjivih transakcija koje su pokušali da kamufliraju preko kosovskog bankarskog sistema tokom 2013.godine, prenosi Zeri.

 • NUNS apeluje: Navijačko nasilje ne treba popularizovati NUNS apeluje: Navijačko nasilje ne treba popularizovati

  Nezavisno udruženje novinara Srbije apeluje da u izveštavanju sa sportskih manifestacija, u skladu sa etičkim i profesionalnim standardima, ni na koji način ne treba promovisati nasilje i nasilnike, ne otvarati im prostor, naslovne strane i udarne termine u informativnim emisijama.

 • Izgoreo automobil u Nišu, nema povređenih Izgoreo automobil u Nišu, nema povređenih

  Rano jutros u 2.50 časova izbio je požar na putničkom automobilu marke "be-em-ve" u ulici Vojvode Mišića u Nišu, rečeno je Tanjugu u Informativnoj službi Policijske uprave Niš.

 • Vulin: Budući odnosi zavise od reakcije Turske Vulin: Budući odnosi zavise od reakcije Turske

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da budući odnosi između Srbije i Turske, nakon što je u Istanbulu ubijen Zvezdin navijač, zavise od reakcije Turske istakavši da očekuje da se ta zemlja ponaša onako kako bi se Srbija ponašala u tom slučaju.

 • Verbić: Danas počinje rad na posebnom kolektivnom ugovoru Verbić: Danas počinje rad na posebnom kolektivnom ugovoru

  Ministarstvo prosvete i sindikati počinju danas rad na posebnom kolektivnom ugovoru koji bi trebalo da bude završen do kraja decembra, izjavio je jutros ministar prosvete Srđan Verbić.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Fonet web tv Tanjug
Android NM