21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Milenović: Očigledno da policija želi da prikrije svoj nerad Milenović: Očigledno da policija želi da prikrije svoj nerad

  Članica Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović ocenila je povodom skorašnjeg napada na nju da je očigledno da policija želi da prikrije svoj nerad, nemar i nezainteresovanost.

 • Intervju Lazar Šestović: Milijarde dinara nadohvat ruke Intervju Lazar Šestović: Milijarde dinara nadohvat ruke

  Svetska banka je nedavno objavila obimnu i detaljnu analizu javnih finansija Srbije. S obzirom ne to da je rađena nakon potpisivanja sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom ona se, prema rečima Lazara Šestovića, glavnog ekonomiste Svetske banke u Srbiji i glavnog koordinatora ekipe koja je na njoj radila, nije bavila već donetim merama fiskalne konsolidacije, nego prevashodno onim što bi na tom planu moglo dodatno da se uradi.

 • Nikolić potpisao Zakon o ozakonjenju objekata Nikolić potpisao Zakon o ozakonjenju objekata

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao je danas Zakon o ozakonjenju bespravnih objekata, objavljeno je u najnovijem broju Službenog glasnika.

 • Si Đinping: Nađite mi termin, dolazim u Srbiju Si Đinping: Nađite mi termin, dolazim u Srbiju

  Predsednik Kine Si Ðinping prihvatio je danas poziv premijera Aleksandra Vučića da poseti Srbiju i da podrži kinesku kompaniju HBIS, koja je zainteresovana za preuzimanje Železare Smederevo, što je, kako je rekao premijer, apslutni prioritet Srbije.

 • Basara: Srbija više nema istoriju Basara: Srbija više nema istoriju

  Književnik Svetislav Basara izjavio je večeras da je knjiga istoričarske Latinke Perović "Dominantna i neželjena elita" svedočanstvo da Srbija ima sjajne istoričare, ali da nema istoriju, i to zahvaljujući upravo dominantnoj eliti koja ne želi istorijsku realnost ukoliko joj ona ne odgovara.

 • UNS: Da se proveri da li je moguć žig medija Tanjug info UNS: Da se proveri da li je moguć žig medija Tanjug info

  Pravnici Udruženja novinara Srbije (UNS) ocenili su danas da bi Zavod za intelektualnu svojinu morao da odbije zahtev za registraciju žiga novog medija "Tanjug info" zbog njegove sličnosti sa žigom novinske agencije Tanjug, ali i da postoje neki propisi ostavljaju mogućnost za registraciju, uz detaljnju proveru.

 • NUNS traži oštrije kažnjavanje TV Pink zbog Farme NUNS traži oštrije kažnjavanje TV Pink zbog Farme

  Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) zatražilo je danas od Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da zbog nasilja u rijalitiju "Farma" koji se emituje na Televiziji Pink "hitno i najoštrije kazni" tu televiziju.

 • Đurić: Memorandumi s kineskim partnerima za jačanje saradnje Đurić: Memorandumi s kineskim partnerima za jačanje saradnje

  Potpisivanje memoranduma sa kineskim partnerima tokom zvanične bilateralne posete od velikog je značaja i daje prostor za jačanje privredne saradnje dve zemlje u budućnosti, izjavio je danas savetnik predsednika Privredne komore Srbije Bojan Ðurić.

 • Miščević: Očekujemo brojnija otvaranja iduće godine Miščević: Očekujemo brojnija otvaranja iduće godine

  Šefica pregovaračkog tima Srbije Tanja Miščević istakla je danas da će prva poglavlja koja će biti otvorena za par nedelja biti 32 i 35, te da se iza toga spremamo za poglavlja 23 i 24.

 • Janjić: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine neće stati Janjić: Normalizacija odnosa Beograda i Prištine neće stati

  Predsednik Izvršnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić ocenio je danas da i "pored nervoze koja se širi Balkanom", proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine neće stati ali će se, kako je naveo, odvijati u turbulentnim uslovima.

 • Vojni policajac: Slučajno smo sreli Andreja Vučića na Paradi ponosa Vojni policajac: Slučajno smo sreli Andreja Vučića na Paradi ponosa

  Vojni policijac Saša Jovanović izjavio je danas, kao svedok na suđenju žandarmima za napad na brata premijera Srbije Andreja Vučića, da je u vreme Parade ponosa 2014. godine bio angažovan u obezbeđenju premijera, a da se toga dana sa Andrejem Vučićem slučajno sreo.

 • Veselinović: Da li će Vučić podneti ostavku jer je doveo Srbiju na rub gladi Veselinović: Da li će Vučić podneti ostavku jer je doveo Srbiju na rub gladi

  Poslanik opozicionog Pokreta za preokret Janko Veselinović pitao je danas premijera Srbije Aleksandar Vučića da li će priznati činjenicu da je doveo Srbiju na rub gladi i da li će zbog toga podneti ostavku.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Novinska agencija Beta Tanjug
Carnex brending