21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Nikolić neće ići u Srebrenicu Nikolić neće ići u Srebrenicu

  Predsednik Srbije Tomislav Nikolić neće ići u Srebrenicu, izjavio je za Danas savetnik predsednika Ivan Mrkić.

 • Srbija još nije pozvana u Njujork Srbija još nije pozvana u Njujork

  Srbija zasad još nije pozvana na sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 7. jula u Njujorku, ali su premijer Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić spremni da joj prisustvuju ukoliko dobiju poziv, saznaje Danas u Vladi Srbije.

 • Tahiri: ZSO nikada sa izvršnim ovlašćenjima Tahiri: ZSO nikada sa izvršnim ovlašćenjima

  Kosovska ministarka za dijalog sa Beogradom Edita Tahiri insistira da Kosovo neće prihvatiti da ZSO ima izvršna ovlašćenja.

 • Mustafa: Opasno ako Kosovo ne formira Specijalni sud Mustafa: Opasno ako Kosovo ne formira Specijalni sud

  Kosovski premijer Isa Mustafa izjavio je danas da za Kosovo nema drugog puta nego da formira Specijalni sud za ratne zločine OVK, ocenivši da bi drugačiji ishod bio "izuzetno opasan" za Prištinu.

 • DS: Porez na imovinu povećan zbog Beograda na vodi DS: Porez na imovinu povećan zbog Beograda na vodi

  Predsednik Gradskog odbora DS-a u Beogradu Balša Božović izjavio je da se građanima naplaćuje veći porez na imovinu da bi se investitor Beograda na vodi oslobodio plaćanja.

 • Ban: Srebrenica je teg na savesti čovečanstva Ban: Srebrenica je teg na savesti čovečanstva

  Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izjavio je danas da će surovo ubistvo muslimanskih muškaraca i dečaka u Srebrenici zauvek ostati mrlja na kolektivnoj savesti međunarodne zajednice.

 • Intervju Nebojša Nušić: Srpski Cincari mogu da pomire Grke i Makedonce Intervju Nebojša Nušić: Srpski Cincari mogu da pomire Grke i Makedonce

  Nebojša Nušić, potomak Branislava Nušića, upravitelj je “Nušić” fondacije čiji je osnovni cilj negovanje ogromne baštine koju nam je ostavio uvek aktuelni pisac. Osim toga, aktivan je i u Društvu srpsko-cincarskog prijateljstva “Lunjina”, pošto je porodica Nušić cincarskog porekla iz Klisure u severnoj Grčkoj. Za sebe kaže da je grko-cincarin i da radi na zbližavanju balkanskih naroda. Inače se bavi kineziterapijom.

 • Vučić: Malo realno da prisustvujem sednici SB UN o rezoluciji Vučić: Malo realno da prisustvujem sednici SB UN o rezoluciji

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će vrlo pažljivo proučiti tekst najnovijeg predloga britanske rezolucije o Srebrenici i dodao da je malo realno da ide u Savet bezbednosti UN u NJujorku 7. jula, kad se o njoj bude raspravljalo, jer u Srbiju stiže kancelarka Nemačke Angela Merkel.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Medija centar Tanjug
Carnex brending