21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Živković: Poručujem Pajtiću da kaže - otišao sam Živković: Poručujem Pajtiću da kaže - otišao sam

  Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je neophodno da opozicija u Srbiji zasuče rukave kako bi se zaustavilo propadanje zemlje i poručio lideru DS Bojanu Pajtiću da, ako misli da "stari političari" treba da odu, to i učini.

 • Vučić: Poštovaćemo volju EU, bez sankcija Rusiji Vučić: Poštovaćemo volju EU, bez sankcija Rusiji

  Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da će se Srbija ponašati u skladu sa preporukama Evropske Unije ali da istovremeno neće uvoditi nikakve sankcije Ruskoj Federaciji.

 • Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem

  Suzana Grubješić, nekadašnja vicepremijerka zadužena za evropske integracije, koja je u javnosti pominjana kao savetnica potpredsednika vlade Rasima Ljajića, uskoro bi trebalo da počne da radi u Centru za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD), na čijem je čelu bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, saznaje Danas.

 • Gordana Čomić: Nisam opozicija Srbiji, već manjku rezultata (VIDEO) Gordana Čomić: Nisam opozicija Srbiji, već manjku rezultata (VIDEO)

  Zamenica predsednika Demokratske stranke i potpredsednica Skupštine Srbije Gordana Čomić neuobičajena je pojava na političkoj sceni Srbije; oštra ali pristojna i neosvetoljubiva. Takva je bila dok je bila deo vladajuće koalicije, takva je i danas kada je deo najisturenije i najvidljivije opozicije.

 • Popović: Divlju gradnju obuzdati izmenama Zakona Popović: Divlju gradnju obuzdati izmenama Zakona

  Zakon o legalizaciji nije operativan i primenljiv u praksi, te su neophodne izmene ili čak novi zakon koji bi tu oblast uredio i kako bi se divlja gradnja konačno zaustavila, izjavio je Tanjugu savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS), Aca Popović.

 • Megatrend: Naneta nam šteta, kampanja protiv nas Megatrend: Naneta nam šteta, kampanja protiv nas

  Megatrend univerzitet saopštio je da mu je naneta direktna šteta jer su u javnost izneti delovi analize Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta u kojima se navode nedostaci doktorskih studija, iako je taj univerzitet u međuvremenu postupio po nalozima Komisije.

 • Luka Bojović: Od države nisam tražio finansijsku pomoć Luka Bojović: Od države nisam tražio finansijsku pomoć

  Upornost bivšeg učenika Matematičke gimnazije Luke Bojovića da sakupi novac za studije inženjerstva na Triniti koledžu poslednjih dana je odjeknula u medijima mnogo glasnije nego nedavno osvojena srebrna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i bronza na Olimpijadi iz fizike. Sa publicitetom na koji se Luka odlučio kako bi stigao do svog sna, pojavile su se i negativne reakcije javnosti, ali i netačne informacije.

 • Počela saslušanja u slučaju "Ognjanovića" Počela saslušanja u slučaju "Ognjanovića"

  Policija je, po nalogu tužilaštva, počela saslušanja u vezi sa slučajem "Ognjanovića", piše današnja Politika.

 • Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem Suzana Grubješić pregovara sa Jeremićem

  Suzana Grubješić, nekadašnja vicepremijerka zadužena za evropske integracije, koja je u javnosti pominjana kao savetnica potpredsednika vlade Rasima Ljajića, uskoro bi trebalo da počne da radi u Centru za međunarodne odnose i održivi razvoj (CIRSD), na čijem je čelu bivši šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, saznaje Danas.

 • EULEKS: Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru EULEKS: Primopredaja posmrtnih ostataka na Merdaru

  EULEX-ovi službenici koji rade u kosovskom Odeljenju za sudsku medicinu, danas će na Merdaru od srpskih organa vlasti primiti više posmrtnih ostataka ekshumiranih tokom nedavnih iskopavanja u Raškoj, saopšteno je iz te misije.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Vesti.rs
Medija centar Tanjug
Android NM