21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Vesna Pešić: Istruleli bismo bez 5. oktobra Intervju Vesna Pešić: Istruleli bismo bez 5. oktobra

  Najveća tekovina 5. oktobra, istrajala do danas i ne može se poreći, jeste konsenzus da Srbija više ratovati neće. Nigde to nije bilo zapisano u programima, ali narod je spontano došao do toga. Peti oktobar je zemlji omogućio i da izađe iz izolacije u kojoj je bila deset godina. Da je ostao Milošević istruleli bismo, a da ne pričam da je za sve to vreme sankcija, izolacije, destrukcije, samouništenja, narod osećao da smo upropastili sopstvenu ekonomsku supstancu, kaže Vesna Pešić

 • Udovički pokreće prijavu protiv Sertića Udovički pokreće prijavu protiv Sertića

  Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave trebalo bi da narednih dana pokrene prekršajnu prijavu protiv ministra privrede Željka Sertića, u skladu sa svojim ovlašćenjima, zato što je odbio da pruži na uvid ugovor o upravljanju Železarom Smederevo povereniku za informacije od javnog značaja Rodoljubu Šabiću, saznaje Danas u Vladi Srbije.

 • Studenti nastavljaju blokadu, Uprava očekuje redovnu nastavu Studenti nastavljaju blokadu, Uprava očekuje redovnu nastavu

  Grupa studenata Pravnog fakulteta nastaviće blokadu tog fakulteta jer nisu postigli dogovor oko svojih zahteva sa rukovodstvom te školske ustanove, rekli su večeras studenti Tanjugu, dok u Upravi fakulteta očekuju da će se nastava u sledećoj nedelji odvijati redovno.

 • Antić: SPS mora ostati čuvar socijalne pravde Antić: SPS mora ostati čuvar socijalne pravde

  Zamenik predsednika Socijalističke partije Srbije (SPS) Aleksandar Antić rekao je danas, na obeležavanju 25 godina te stranke u Novom Sadu, da SPS mora biti "čuvar socijalne pravde, zastitnik gubitnika tranzicije i ktitor obrazovanja mladih".

 • Predstavljeni akcioni planovi u Briselu Predstavljeni akcioni planovi u Briselu

  Predstavnici zemalja članica Evropske unije sa zadovoljstvom su primili akcione planove za poglavlja 23 i 24 koje su im večeras u Briselu predstavil predvodnica srpskog tima za pregovore o proširenju Tanja Miščević i šefovi radnih grupa za ta dva poglavlja.

 • Stigle MMR vakcine Stigle MMR vakcine

  Vakcine protiv malih boginja, zauški i rubeola, MMR vakcine, stigle su u Srbiju i u ponedeljak će biti podeljene domovima zdravlja širom zemlje, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu zdravlja.

 • Čija očekivanja od eventualnih izbora imaju pokriće? Čija očekivanja od eventualnih izbora imaju pokriće?

  U susret odluci premijera Srbije o izborima, sve spekulacije, ali i ozbiljnije analize bavile su se procenom čija će očekivanja biti ispunjena i da li će ishod biti raspodela karata u novom ili u manje - više istom ključu.

 • Srbi uhapšeni na Brezovici pušteni iz pritvora Srbi uhapšeni na Brezovici pušteni iz pritvora

  Šestoro radnika Nacionalog parka Šar planina, privedenih pre dva dana u policijsku stanicu u Uroševcu, pušteni su danas, izjavio je oficir Vlade Srbije za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević.

 • Borislav Stefanović: Beograd treba da predloži sporazum s Prištinom Borislav Stefanović: Beograd treba da predloži sporazum s Prištinom

  Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović izjavio je danas da bi zvanični Beograd trebalo da napravi svoj predlog obavezujućeg sporazuma sa Prištinom, koji bi definisao odnose do najsitnijih detalja, uključujući i članstvo u međunarodnim organizacijama.

 • Potvrđena optužnica protiv bivšeg vladike Artemija Potvrđena optužnica protiv bivšeg vladike Artemija

  Viši sud u Beogradu potvrdio je danas optužnicu Višeg javnog tužilaštva protiv bivšeg episkopa raško-prizrenskog Artemija i još tri osobe, koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja.

 • Sertić: Šubara ne govori istinu Sertić: Šubara ne govori istinu

  Ministar privrede Željko Sertić negirao je tvrdnje bivšeg direktora Agencije za privatizaciju Ljubomira Šubare o stečaju Beogradske industrije piva (BIP) i razlozima njegovog udaljenja sa te funkcije.

 • Lekarka ne odustaje od procedure da promeni pol Lekarka ne odustaje od procedure da promeni pol

  Lekarka Mira Stanojčić, specijalista za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Opšte bolnice u Gornjem Milanovcu izjavila je danas da i pored stava Ustavnog suda o penzionisanju žena, ne odustaje od procedure da promeni pol.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending