21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Najkritičnije od Negotina ka Kladovu (FOTO) Najkritičnije od Negotina ka Kladovu (FOTO)

  Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice MUP Srbije Goran Nikolić izjavio je danas da je najkritičnije stanje u delu od Negotina ka Kladovu, gde je nivo vode porastao od jutros.

 • Pajtić: Ne razmišljam o povlačenju Pajtić: Ne razmišljam o povlačenju

  Predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić izjavio je danas da ne razmišlja o povlačenju sa mesta predsednika vojvođanske vlade.

 • Orbović: Neprihvatljivo povećanje minimalca za šest odsto Orbović: Neprihvatljivo povećanje minimalca za šest odsto

  Za sidnikate je neprihvatljivo povećanje cene minimlane zarade za šest odsto, koliko najavljuju predstavnici Vlade Srbije, izjavio je danas predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović.

 • Najbogatiji Bugarin uhapšen u Beogradu Najbogatiji Bugarin uhapšen u Beogradu

  Cvetan Vasilev, bugrski biznismen, za kojim je ova država raspisla Interpolovu potrenicu predao se danas u Beogradu Upravi kriminalističke policije, koja mu je bila za petama.

 • Postignut dogovor o slobodnom kretanju Postignut dogovor o slobodnom kretanju

  Radne grupe Beograda i Prištine postigle su večeras dogovor o slobodnom kretanju koji se odnosi na aerodrom Nikola Tesla i još pet graničnih prelaza između Srbije i trećih zemalja, saopštila je Maja Kocijančić, portparolka šefice evropske diplomatije.

 • Goati: Odlaže se početak bolnih reformi Goati: Odlaže se početak bolnih reformi

  Borba protiv korupcije i dalje se odvija na institucionalnom planu, uz donošenje mnoštva zakona, dok se na polju ekonomije nastavlja 'hod po žici' i odlaže početak bolnih reformi i stezanja kaiša, ocenio je direktor Transparentnosti Srbija Vladimir Goati.

 • Olja Bećković ne pregovara s Pinkom Olja Bećković ne pregovara s Pinkom

  Beogradski advokat Goran Draganić, pravni zastupnik novinarke Olje Bećković, saopštio je danas da ona ima važeći ugovor s Televizijom B92, kao i da ne pregovara s nekom drugom televizijom u vezi sa emitovanjem emisije Utisak nedelje'.

 • Vučić: Vlada spremna za reforme Vučić: Vlada spremna za reforme

  Aleksandar Vučić rekao je danas tokom razgovora s bivšim komesarom EU za proširenje Ginterom Ferhojgenom da je vlada spremna da sprovede veliki broj reformskih mera radi evropske budućnosti Srbije.

 • Pritvor do 30 dana osumnjičenima za napad na Nemca Pritvor do 30 dana osumnjičenima za napad na Nemca

  Viši sud u Beogradu odredio je danas, na predlog tužilaštva, pritvor do 30 dana trojici osumnjičenih za napad na na nemačkog državljanina D.H. (27) u noći između petka i subote na Zelenom vencu.

 • Nestale bebe, predlozi rešenja na stolu Nestale bebe, predlozi rešenja na stolu

  Radna grupa resornog ministarstva, osam meseci od formiranja, predlaže kako da se počne sa rešavanjem problema nestalih beba – leks specijalis ili formiranje nadzornog tela. I Udruženje roditelja nestalih beba ima predloge, ne samo da se reše slučajevi krađe njihovih beba već i spreče budući.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Fonet web tv Tanjug
Android NM