21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: Srbija će umeti da zaštiti svoj narod i teritoriju Vučić: Srbija će umeti da zaštiti svoj narod i teritoriju

  Srbija će umeti da zaštiti svoj narod i svoju teritoriju, poručio je danas premijer Aleksandar Vučić prilikom obilaska baze Merdare i dodao da će Žandarmerija dobiti novu opremu kako bi što efikasnije ispunjavala svoje zadatke, ali i da bi se bolje zaštitila.

 • Ubistvo u centru Beograda Ubistvo u centru Beograda

  U centru Beograda noćas je vatrenim oružjem ubijen jedan muškarac, a taksista je povređen u istom incidentu, izjavila je portparolka Hitne pomoći Nada Macura.

 • Štrajk legitiman ali rešenje problema u razgovoru Štrajk legitiman ali rešenje problema u razgovoru

  Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je najavljeni štrajk prosvetara legitiman način da oni izraze protest i da na to imaju pravo ali da se on nada da se svi problemi mogu rešiti i za stolom.

 • Poklon Putina Srbiji - akumulatori za migove Poklon Putina Srbiji - akumulatori za migove

  Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će sva tri aviona "mig 29" kao i "migovi 21" od sutra biti kompletno na raspolaganju, nakon što su za njih stigli akumulatori u Beograd, koji su donacija Ruske Federacije.

 • Počinje škola, uz protest prosvetara Počinje škola, uz protest prosvetara

  Za osnovce i srednjoškolce u Srbji završava se letnji raspust i nova školska godina počinje sutra, na nastavu kreću i đaci čije su škole oštećene u majskim poplavama ali i oko 68.500 prvaka, ali ni ovaj 1. septembar neće proći bez štrajka sindikata u obrazovanju.

 • SNV: Tajni spiskovi za hapšenje Srba na KiM SNV: Tajni spiskovi za hapšenje Srba na KiM

  Srpsko nacionalno veće severnog KiM ocenilo je danas da je izjavom da su izdati nalozi za hapšenje aktuelnog i bivšeg gradonačelnika Zubinog potoka, Stevana Vulovića i Slaviše Ristića, Euleks pokazao da postoje tajni spiskovi za hapšenje Srba.

 • Babić: Ovaj saziv usvojiće kodeks ponašanja poslanika Babić: Ovaj saziv usvojiće kodeks ponašanja poslanika

  Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić izrazio je danas očekivanje da će sadašnji saziv parlamenta usvojiti dugo očekivani kodeks ponašanja narodnih poslanika, i precizirao da je predlog tog dokumenta prosleđen na mišljenje Evropskom parlamentu.

 • Od sutra manje vozila GSP na ulicama Beograda Od sutra manje vozila GSP na ulicama Beograda

  Od sutra, 1. septembra, kada startuje zimski red vožnje, Beograđane će prevoziti za oko 10 odsto manje vozila GSP nego što je to uobičajeno za ovaj period, a karte će im kontrolisati oko 500 kontrolora.

 • Vladajuća većina apsolutno stabilna Vladajuća većina apsolutno stabilna

  Povodom poslednjih medijskih napisa o krizi u vladajućoj koaliciji, iz Socijalističke partije Srbije stigla je poruka da je vladajuća većina apsolutno stabilna.

 • KCS: Urađeno pet transplantacija zahvaljujući jednom donoru KCS: Urađeno pet transplantacija zahvaljujući jednom donoru

  U Kliničkom centru Srbije noćas je urađeno pet transplantacija organa zahvaljujući jednom donoru.

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Nedstor
Medija centar Tanjug
Android NM