21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Snežana Malović: Tuže me oni koji nisu prošli test dostojnosti Intervju Snežana Malović: Tuže me oni koji nisu prošli test dostojnosti

  Bivša ministarka pravde Snežana Malović je iz medija saznala da je protiv nje i prvog saziva Visokog saveta sudstva podneta krivično prijava zbog navodne zoupotrebe službenog položaja tokom reforme pravosuđa. Nekoiko sudija Snežanu Malović i Savet tereti za proneveru 1,5 milijrde dinara, koliko su odštete za sudije i tužioce koji nisu izabrani na opštem izboru.

 • Stefanović: Falsifikovana lična karta Andreja Vučića Stefanović: Falsifikovana lična karta Andreja Vučića

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je danas da je policija "nepobitno utvrdila" da je prilikom osnivanja preduzeća Asomakum korišćena falsifikovana lična karta Andreja Vučića, brata srpskog premijera.

 • Prelević: Bogićević ne može biti saslušan bez odbrane Prelević: Bogićević ne može biti saslušan bez odbrane

  Advokat Božo Prelević izjavio je danas da vlasnik "Farmakoma" Miroslav Bogićević ne može biti saslušan bez odbrane, a protiv osobe koja nije saslušana ne može se ni voditi postupak.

 • Dekan pozvao studente da prekinu blokadu fakulteta Dekan pozvao studente da prekinu blokadu fakulteta

  Dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu Miloš Arsenijević pozvao je danas grupu studenata koja već šestu nedelju blokira rad tog fakulteta da prekinu s tim i da omoguće održavanje nastave u toj ustanovi.

 • Mihajlović: Za sedam dana predlozi za izmenu zakona o bezbednosti saobraćaja Mihajlović: Za sedam dana predlozi za izmenu zakona o bezbednosti saobraćaja

  Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović otvorila je danas prvi sastanak Radne grupe za brigu i čuvanje mladih vozača i mladih učesnika u saobraćaju, koja će za sedam dana dostaviti predloge za izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja.

 • Stefanović: Sa pasošem Kosova se ne može kroz Srbiju Stefanović: Sa pasošem Kosova se ne može kroz Srbiju

  Ministar unutrasnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je danas da neće biti moguće da se sa pasošem takozvane države Kosovo prelazi administrativna linija među Srbije i južne pokrajine.

 • Ubijen mladić u Ćupriji Ubijen mladić u Ćupriji

  D.E (37) iz Smedereva, nastanjen u Jagodini, uhapšen je zbog ubistva iz vatrenog oružja mladića starog 28 godina na parkingu u Ćupriji, saopštila je danas Policijska uprava (PU) u Jagodini.

 • Protest u Kosovskoj Mitrovici zbog hapšenja Lazovića Protest u Kosovskoj Mitrovici zbog hapšenja Lazovića

  Nastavnici i učenici Škole za osnovno i srednje obrazovanje "Kosovski božur", kolege i prijatelji Aleksandra Lazovića i građani Kosovske Mitrovice, zatražili su na današnjem protestu da se njemu i ostalim pritvorenim Srbima omogući odbrana sa slobode.

 • Hrvatski Sabor usaglasio tekst deklaracije o Šešelju Hrvatski Sabor usaglasio tekst deklaracije o Šešelju

  Radna grupa Sabora Hrvatske usaglasila je danas tekst deklaracije kojom se osuđuje puštanje na privremenu slobodu Vojislava Šešelja i traži poništavanje takve odluke Haškog tribunala.

 • U nedeljniku Novi magazin U nedeljniku Novi magazin

  Tema broja: Izazovi centralne i istočne Evrope posle četvrt veka tranzicije -> Kako osvojiti svet - Zadatak zemalja srednje i istočne Evrope (CIE) neće postati ništa lakši kako vreme odmiče. CIE može postati inkubator naprednih i konkurentnih kompanija na globalnom tržištu. Eksperti kompanije „Kolberg, Kravic i Roberts“ i Erste banke savetuju državama i kompanijama iz CIE regiona kako da stvore rast i postanu globalni lideri. Šta se može naučiti od češke firme AVG, slovačkih firmi Eset i Sigic i bugarske firme Telerik. Temu pripremio: Miša Brkić

Preporuke prijatelja
medijska pismenost
Najvesti
Nedstor
Novinska agencija Beta Tanjug
Android NM