21.06.2012 Viminacijum

Zlato i nova otkrića Viminacijuma

Zlato i nova otkrića Viminacijuma
U Viminacijumu nema kraja otkrićima - arheolozi su u četvrtak na mestu gde su pronašli fosile mamuta, sada otkrili rimske grobnice iz drugog i trećeg veka naše ere sa izuzetno vrednim predmetima.

 

Pronađeni su izuzetno vredni komadi finog nakita kao i uljane lampe koje su pokojnicima osvetljavale put na drugi svet, i mnoštvo drugih antičkih predmeta.

A nedaleko od nekropole, u padini lesnog brda s grobljem mamuta, otkriven je i misteriozni „industrijski kompleks“ s ostacima ogromnih peći za koje se tek utvrđuje čemu su služile.

"Ova otkrića pokazuju da smo se prevarili kad smo rekli da je Viminacijum bio veliki grad koji se prostirao na oko 400 hektara", kaže prof dr Miomir Korać, direktor Arheološkog projekta Viminacijum, za Novosti, i dodaje da je Viminacijum zapravo bio metropola koja se prostirala na više od 450 hektara!

Groblje je prava misterija jer su pokojnici sahranjeni izuzetno blizu jedan do drugog, neki od njih su kremirani, a drugi sahranjeni, što nije uobičajeno da se radi na istom prostoru.

Prve pronađene grobnice bile su opljačkane još u antičkom periodu, a onda su arhelozi naišli na nedirnut dečiji grob u kome je bio izuzetno fini zlatni nakit - prsten i naušnice ukrašeni zelenim dragim kamenjem. SLična nova otkrića se tek očekuju.

autor: AA izvor: Novosti/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić o migranstkoj krizi: Evropskiji smo od Evrope Vučić o migranstkoj krizi: Evropskiji smo od Evrope

  Srbija i njeni građani "evropskiji" su od samih Evropljana po pitanju migrantske krize, izjavio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić i istakao da je naša zemlja spremna da preuzme svoj deo odgovornosti u okviru zajedničkog, sveobuhvatnog rešenja.

 • Stefanović za CNN: Za migrante naći rešenje na nivou EU Stefanović za CNN: Za migrante naći rešenje na nivou EU

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je večeras za CNN u emisiji Kristijan Amanpur da je problem migranata evropski, zajednički problem i da nema parcijalnih rešenja za jednu ili nekoliko zemalja, već da treba naći rešenje za čitavu EU.

 • Za 400 evra po izbeglici Srbi švercovali Sirijce preko Slovačke Za 400 evra po izbeglici Srbi švercovali Sirijce preko Slovačke

  Slovačka policija zadržala je na graničnom prelazu Čunovo kraj Bratislave s Mađarskom 26 izbeglica, među njima i jednu ženu i četvorogodišnje dete, koje su preko Slovačke pokušali da prošvercuju u dva kombija državljani Srbije, saopštio je danas portparol šefa ;slovačke policije Martin Valdl.

 • Rehabilitovan kralj Petar II Karađorđević Rehabilitovan kralj Petar II Karađorđević

  Poslednji jugoslovenski kralj Petar Drugi Karadorđević pravosnažno je rehabilitovan pošto je Viši sud u Beogradu utvrdio da je bio žrtva progona i nasilja iz političkih i ideoloških razloga.

 • U požaru u Kraljevu izgorela dva stana U požaru u Kraljevu izgorela dva stana

  U požaru koji je oko 20.30 časova izbio na poslednjem spratu stambene zgrade u Glavaševoj ulici u centru Kraljeva izgorela su dva stana, ali nema povređenih.

 • Skup podrške migrantina na Trgu Republike Skup podrške migrantina na Trgu Republike

  Skup podrške migrantima "Solidarnost, a ne mržnja" čiji je cilj da se pokaže da je Srbija spremna da pomogne onima kojima je pomoh potrebna, održan je danas na Trgu Republike u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava.

 • Vulin: ZSO kruna Briselskog sporazuma Vulin: ZSO kruna Briselskog sporazuma

  Deca sa Kosova i Metohije, njih 45, posetila su danas Zoološki vrt u Subotici, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je tom prilikom poručio da je Zajednica srpskih opština kruna Briselskog sporazuma i da se nada da će ona povećati bezbednost Srbima na KiM.

 • Ðurić: Neozbiljne i neutemeljene ideje o reciprocitetu Ðurić: Neozbiljne i neutemeljene ideje o reciprocitetu

  Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić izjavio je danas da ideje pojedinih albanskih političara o nekakvom reciprocitetu u odnosu na Zajednicu srpskih opština izgledaju neozbiljno i pomalo smešno i podvukao da nisu utemeljene ni u zakonima ni u realnosti.

 • Ministarstvo: Pacijent u KCV nema ebolu Ministarstvo: Pacijent u KCV nema ebolu

  Pacijent koji je primljen na Institutut za infektivne bolesti KC Vojvodine ne boluje od ebole, odnosno Marburg virusne groznice, pokazali su rezultatima referentne laboratorije Koolaborativnog centra Svetske zdravstvene organizacije u Hamburgu, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

 • Verbić: O otpuštanjima u septembru, prvo veće plate prosveti Verbić: O otpuštanjima u septembru, prvo veće plate prosveti

  Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je danas da je dobro da školska godina, prvi put u dužem periodu, počinje bez štrajka, naglasio da će precizan broj onih koji će napustiti prosvetni sistem biti poznat do kraja septembra i poručio da prosveta mora biti prvi sektor u kome će doći do povećanja plata.

 • Sutra počinje školska godina, u blokadi 98 škola Sutra počinje školska godina, u blokadi 98 škola

  Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić izjavio je danas, uoči početka nove školske godine, da je manje škola u blokadi, nego pre nekoliko meseci, kada su krajem prethodne školske godine 134 škole bile u blokadi, a sada je 98, što je, prema njegovim rečima i dalje mnogo.

 • Ponovljeno suđenje stečajnoj mafiji odloženo za oktobar Ponovljeno suđenje stečajnoj mafiji odloženo za oktobar

  Početak ponovljenog suđenja za 11 optuženih u slučaju poznatom kao "stečajna mafija", odložen je danas za 5. oktobar zbog izostanka jednog člana sudskog veća Specijalnog suda u Beogradu.

Preporuke prijatelja
Najvesti
Vesti.rs
medijska pismenost
Fonet web tv Tanjug
Carnex brending