Zoran Pašalić: Uskoro efikasniji prekršajni postupci (VIDEO)
17.01.2014 Beograd

VideoZoran Pašalić: Uskoro efikasniji prekršajni postupci (VIDEO)

Zoran Pašalić: Uskoro efikasniji prekršajni postupci (VIDEO)
Prekršajni sudovi u Srbiji godišnje imaju do 900.000 predmeta, a prekršajne sudije sude na osnovu 271 zakona i 800 podzakonskih akata.

Predsednik Prekršajnog apelacionog suda Zoran Pašalić očekuje da će izmene zakona o prekršajima koje će početi da se premenjuju od 1. marta povećati efikasnost suđenja.

“Prekršajni nalog koji se prvi put uvodi rešiće jedan broj prekršaja administativno, bez postupka sem ukoliko okrivljeni ne traži sudsku zaštitu. Nalog se odnosi na sve fiksne novčane kazne”, objašnjava Pašalić.

Ujednačavanje sudske prakse je važan posao koji čeka ovaj deo pravosuđa, u čemu će pomoći jedinstveni registar kazni koji do sada nije postojao: “Prekšajni sud u Beogradu je imao saznanja samo o licima koja su kažnjena na teritoriji na kojoj je mesno nadležan, ne u čitavoj Srbiji. To je kudikamo uticalo na određivanje kazne, jer nije znao da li je povratnik u prekršaju ili je prvi put učinio prekršaj.”

Play

Prema njegovim rečima građani sliku o pravosuđu stvaraju kroz prekršajne sudove I ne razmišlja se o tome da prekršajno zakonodavstvo štiti i društvo i pojedinca od svake vrste samovolje 24 časa.

“Dok spavate zakon o javnom redu i miru štiti vas da vas neko bukom ne uznemirava, kad izađete na ulicu opet se suočavate sa prekršajem kroz saobraćaj, na radu vas štiti Zakon protiv zlostavljanja koji ima najviše prekršajnih odredaba, kao i Zakon o radu. U trgovini se suočavate sa prekršajem, na fudbalskoj utakmici isto, u banci gde vam traže podatke koje ne bi smeli. Naravno, najveća odgovornost je na nama, ali najznačajnija je preventiva i treba deci od malih nogu u školama ukazivati da je ponašanje po uzusima način da zaštite i sebe i druge”, kaže Zoran Pašalić za Novi magazin.

autor: Jelka Jovanović izvor: Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side