24.08.2018 | 10:54h ► 14:40h Beograd

Zoran Stanković: Ekstremnim izjavama Albanaca sa juga Srbije ne pridavati značaj

Zoran Stanković: Ekstremnim izjavama Albanaca sa juga Srbije ne pridavati značaj Foto:Media Centar Beograd
Šef Koordinacionog tela za Jug Srbije Zoran Stanković naveo je da izjavama lidera Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe koji zagovaraju pripajanje tih opština Kosovu ne treba pridavati veći značaj i da je najveći problem lokalnog stanovništva nezaposlenost i druga ekonomska pitanja, koja pogoduju radikalnim političarima.

Po njegovim rečima, retorici albanskih političara iz te tri opštine se daje značaj u medijima, ali da se oni u praktičnom smislu ne ponašaju ekstremno ili neustavno, te da njihov navodni zahtev da se to područje pripoji Kosovu nije ni poslat.

"Pisani zahtev nije poslat. Znam sigurno da nije poslat.Ove tri opštine nisu i neće biti predmet razgovora u Briselu", naveo je Stanković.

On je kazao i da je njegova kancelarija prošlog meseca obavila razgovore sa četiri ambasadora i tri visoka predstavnika međunarodne zajednice u Beogradu, koji su mu potvrdili da razmena teritorije neće biti.

Kao najveći problem tih opština, Stanković navodi nezaposlenost, koja je za radno sposobno stanovništvo veća od 50 odsto, kao i tom činjenicom izazvano iseljavanje stanovništva.

"Koordinaciono telo za ove opštine postoji već 17 godina i do sada je iz njegovog budžeta uloženo oko 25 miliona evra za infrastrukturne projekte", i dodao da je iz budžeta tog tela u istom periodu ukupno uloženo "više desetina miliona evra".

 

Stanković: Razgovori o poboljšanju položaja Albanaca biće nastavljeni na državnom nivou na jesen

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu Zoran Stanković izjavio je danas da očekuje da se razgovori na državnom nivou o poboljšanju položaja Albanaca u tri opštine na jugu Srbije nastave početkom jeseni.

"Mislim da je sazrelo vreme da se razgovori nastave", rekao je Stanković ;novinarima pred početak sednice predsedništva Koordinacionog tela i dodao da postoji saglasnost državnih organa za realizaciju Plana od sedam tačaka iz 2013. godine o poboljšanju položaja Albanaca.

Predsednik opštine Bujanovac i funkcioner Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi, upitan da li on ili njegova partija smatraju da tri albanske opštine na jugu Srbije treba da se priključe Kosovu, odgovorio je da se Albanci sa juga Srbije zalažu da se "preševska dolina" sagleda u celini.

Kamberi je rekao da su se Albanci 1992. godine godine izjasnili da traže veću autonomiju i da žele pravo da se priključe Kosovu, da sada traže da se o njihovim problemima razgovara u Briselskom dijalogu, a da će videti kakav će ishod biti.

"Naš stav je da se 'preševska dolina' treba sagledati u celosti. Ne može samo Preševo da se pripoji Kosovu", rekao je Kamberi.

On je dodao da ako državno rukovodstvo stvara "bauk" da će Albanci zauzeti Vranje, da se ruše konkursi na kojima učestvuju Albanci, onda država pokazuje da ne želi Albance u svojoj državi.

Kamberi je rekao da iz dogovora od sedam tačaka nije ispunjeno ništa i da Albanci nisu zadovoljni svojim položajem.

Predsednik opštine Medveđa Nebojša Aleksić je rekao da građani te opštine ne bi pristali da postanu deo Kosova, da do sada u toj opštini nije bilo inicijativa za pripajanje Kosovu i da je Medveđa opština Srbije u kojoj Srbi i Albanci imaju odličnu saradnju.

"Mi smo i teritorijalno daleko. Mi pripadamo gornjoj Jablanici", rekao je Aleksić.

Upitani o riziku koji bi se stvorio da se tri opštine sa juga Srbije u kojima žive Albanci pripoje Kosovu, Kamberi je rekao da rizika ne bi bilo, jer bi to morao da bude dogovor Kosova i Srbije, dok je Stanković rekao da rizika nema jer promena granica neće biti, bar prema onome što se može čuti iz međunarodne zajednice, dok je Aleksić ponovio da građani Medveđe nisu pristalice takve opcije.

Stanković je naveo i šta je sve urađeno u te tri opštine, kao i da su Albanci bez problema tamo kupovali imovinu i da je izgrađeno porodilište u Preševu, dok je Kamberi naveo da je konkurs za kupovinu Duvanske industrije Bujanovac poništen kada se na njega javio samo Albanac, a da je zatim taj posao dobio učesnik iz Novog Sada, kao i da se stepen integracije jedne manjine ne meri izgradnjom porodilišta, već zaposlenošću predstavnika manjine u institucijama.

On je rekao da je broj Albanaca zaposlenih u institucijama u tri opštine na jugu Srbije mali ili nikakav, dok je Stanković rekao da je za porodilište u Preševu otvoreno 10 radnih mesta za babice i da je zaposleno devet Albanki i jedna Srpkinja.

Stanković je dodao i da se trenutno razgovara da se u Preševu ponovo uspostavi Osnovni sud, jer kadra ima i ti ljudi već rade u sudu u Vranju. 

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side