10.12.2017 Beograd

Zorana Mihajlović: Nema ljudskih prava bez poštovanja prava žena i manjina

Zorana Mihajlović: Nema ljudskih prava bez poštovanja prava žena i manjina Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović danas je povodom Međunarodnog dan ljudskih prava izjavila da nema ljudskih prava bez poštovanja prava žena i manjina.

"Borba da sve marginalizovane i višestruko diskriminisane grupe građana i građanki budu prepoznate kao ravnopravni članovi našeg društva, da ravnopravno ostvaruju sva svoja prava i da imaju jednake mogućnosti za rad i razvoj odgovornost je svih nas", navela je Zorana Mihajlović u pisanoj izjavi.

Ona je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, istakla da 10. decembar treba svakoga da podseti da su ljudsko dostojanstvo i sloboda temelj za izgradnju modernog i razvijenog društva.

"Važno je da donosimo zakone i strategije, ali, još značajnije je da konkretnim merama omogućimo svima da se školuju, da rade, da sprečimo nasilje i da svako ima mogućnost da ostvari svoje potencijale. To se posebno odnosi na romsku nacionalnu manjinu u Srbiji i na višestruko diskriminisane i ranjive grupe žena, kao što su žene sa invaliditetom, žene na selu, samohrane majke i Romkinje", rekla je Zorana Mihajlović.

Podsetivši da se danas završava i globalna kampanja "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama", potpredsednica Vlade je istakla da se protiv nasilja nad ženama treba boriti tokom cele godine.

"Nema govora o ljudskim pravima ako su žene i devojčice žrtve nasilja. Ovo je ogroman problem celog društva i zahteva edukaciju, rad sa najmlađima, aktivnu ulogu porodice i škole. Moja poruka svima je da zaštitimo žene i ne okrećemo glavu pred nasiljem, jer ono nije privatna stvar", kazala je Zorana Mihajlović.

Potpredsednica Vlade je zahvalila FK Crvena zvezda što se priključila kampanji, prepoznavši značaj borbe protiv rodno zasnovanog nasilja.

"Transparentom sa porukom 'Stop nasilju nad ženama' na utakmici protiv FK Keln prvim takvim na jednom fudbalskom stadionu, Srbija je poslala svetu snažnu poruku podrške borbi protiv nasilja nad ženama", rekla je potpredsednica Vlade.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side