30.09.2017 Zrenjanin

Zrenjaninci posle 13 godina čekanja uskoro mogu da koriste vodu za piće

Zrenjaninci posle 13 godina čekanja uskoro mogu da koriste vodu za piće Foto: pixabay.com
Predstavnici zrenjaninskog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" saopštili su danas da je u toku testiranje novog postrojenja za prečiščavanje vode, ali da i dalje ostaje na snazi zabrana da se voda koristi za piće koja je u Zrenjaninu uvedena 2004. godine odlukom sanitarne inspekcije.

Iz "Vodovoda" su naveli da će odluka iz 2004. godine o zabrani upotrebe vode iz gradske vodovodne mreže za piće biti na snazi do završetka postupka dobijanja potrebne dokumentacije od nadležnih institucija, iako iz česama teče voda bez boje, mirisa i ukusa.

"Po okončanju postupka, koje se očekuje u narednim danima, naše preduzeće obavestiće javnost o zvaničnom puštanju postrojenja za prečišćavanje vode u rad i o stavljanju van snage odluke o zabrani za piće vode iz gradske vodovodne mreže", navodi se u saopštenju tog preduzeća.

Kako su naveli, u toku je konačno, planom predviđeno testiranje opreme postrojenja za prečišćavanje vode i kvaliteta vode u realnom vremenu i pri punom kapacitetu rada postrojenja.

"Ovo testiranje podrazumeva da se kompletna voda kojom se snabdeva grad pušta u vodovodnu mrežu preko postrojenja za prećišćavanje vode koje radi u punom kapacitetu i da se redovno, više puta na dan, analizira kvalitet vode", navodi se u tom saopštenju.

Kako je navedeno analize vode u ovoj fazi pokazuju da je ona besprekornog kvaliteta, u potpunosti u skladu sa standardima propisanim Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće Republike Srbije, i da ih i premašuje.

Ukoliko svi rezultati rada postrojenja i analiza pokažu konstantnost, ovako uspostavljeni režim rada ostaće do daljnjeg na snazi, piše u saopštenju.

Postrojenje za preradu pijaće vode vredno oko osam miliona evra pušteno je u probni rad u junu.

Da je do nekakve promene ovih dana došlo primetili su i Zrenjaninci jer konačno iz vodovodne mreže teče voda bez boje, mirisa i ukusa.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
online izdanje
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side