Ekonomija

0

Čadež: Godina bitke za veći izvoz

Autor: SA

Izvor: Tanjug

Čadež: Godina bitke za veći izvoz

Izvor: Foto: Tanjug/Tanja Valić

Kao jednu od najvažnijih aktivnosti vidi uspostavljanje novog načina predstavljanja privrede u svetu, po uzoru na austrijski model, koji je najzaslužniji što danas privreda Austrije od 10 evra čak sedam zarađuje u inostranstvu.

"Uradili smo dosta toga, mada sam ja od onih koji smatraju da uvek može više. Ušli smo u modernizaciju komorskog sistema i još na tome radimo sa našim prijateljima iz Privredne komore Austrije", rekao je Čadež u intervjuu Tanjugu.

Prema njegovim rečima, PKS je kao primer za ugled odabrala austrijski model, koji pruža mogućnost da komora bude pravi servis privrede.

"PKS se razlikuje od ostalih privrednih udruženja koje imaju legitimitet u zastupanju interesa određenih firmi, udruženja, esnafa. Komora je asocijacija koja bi trebalo da zastupa interese cele privrede, da u procesu donošenja mera ekonomske politike i zakona predstavlja izbalansirane stavove svih delova privrede, da u dijalogu sa vladom i drugim institucijama te stavove zastupa, brani i štiti, jer je privreda ta koja će 'živeti' propise", objasnio je on.

Prvi čovek PKS navodi da, kada je započeta reforma Komore, napravljena je jasna mapa puta - dokument od 80 strana podeljen na osam podprojekata, na čijoj realizaciji se radilo sa konsultantima i supervizorima iz austrijske komore.

"Prošli smo kroz dosta težak period. Analize su pokazale koliko nam radnih mesta treba, kakve kapacitete imamo i šta nedostaje. Morali da smanjimo i broj zaposlenih za trećinu, što nije bio lak korak, čime smo učeće plata u troškovima Komore smanjili sa 57 na 30 odsto", naveo je Čadež, a sledeći korak bilo je donošenje zakonskog okvira.

Zakon o komorama je usvojen poslednjih dana 2015. a to je, kazao je Čadež, početak koji će zahtevati više rada i posvećenosti.

"Dobro je što imamo pomoć Privredne komore Austrije, Nemačke i nemačkog GIZ-a. Sada nastupaju prave regorganizacione promene, pojačavanje kapaciteta i edukacija. Imali smo i dosta studijskih poseta i seminara, austrijski stručnjaci su dolazili kod nas i obučavali nas, a sada će i toga biti više", rekao je on.

Srpska komora, poput austrijske, mora da igra odlučujuću ulogu u podršci izvozu, rekao je on.

"Austrija je do pre 15 godina bila uvozno orijentisana privreda, ali je reoganizacijom komorskog sistema, uspostavljanjem novog modela predstavljanja privrede u inostranstvu i pružanjem podrške kompanijama, došla do toga da austrijska privreda od 10 evra, čak sedam zaradi u inostranstvu. Jedan evro koji komora uloži u rad svojih trgovinskih centara i predstavnika u svetu, kompanijama vrati 55 evra", naveo je on.

To je, prema njegovim rečima, adekvatan način da se ekonomska diplomatija poboljša.

"Ti ljudi bi trebalo da budu u koordinaciji sa nadležnim državnim institucijama, ali su odgovorni pre svega privrednicima. Njihovi uspesi i neuspesi meriće se uspehom u poboljšanju izvoza", izričit je on.

Čadež je naveo da su u protekloj godini napravljeni prvi koraci u reorganizaciji PKS - organizacija je manja, efikasnija, radilo se mnogo na dualnom obrazovanju, urađena je studija izvodljivosti šta treba da se uradi, od pilot projekta u tehničkim školama.

"Kada je reč o dualnom obrazovanju, naš cilj je da od nove školske godine uvedemo zajedno sa austrijskom komorom, nove profile obrazovanja i to u oblastima bankarstva, osiguranja, turizma i ugostiteljstva, logistike i špediterstva", naveo je on dodajući da postoje merljivi ciljevu.

Takođe, intenzivirane su aktivnosti kada je reč o povezivanju srpskih kompanija sa inostranim, te je u tom smislu održano 40-ak foruma u Srbiji i 20-ak u svetu.

Kada je reč o katalogu usluga, novim servisima i pružanju javnih ovalšćenja PKS, Čadež poručuje da je komora sada efikasnija i da će biti prisutna na celoj teritoriji Srbije, a to može da se primeni za četiri meseca.

"PKS izda godisnje 120.00 različtihih dokumenata. Reorganizacija po ugledu na austrijski model je omogućila da napravimo sistem takav da privrednik ne mora više da dolazi u Beograd, već će isti kvalitet usluge imati bilo gde u Srbiji", objašnjava on.

Čadež je primetio i da je vlada, u protekle dve godine, u odnosu na prethodne, promenila odnos prema privredi i privrednicima, pa želi da ih čuje i uključi u kreiranje svojih nacrta i predloga zakona.

"Naši predstavnici su učestvovali u oko 30 radnih grupa nadležnih ministarstava i pokrenuli smo gotovo 50 inicijativa za izmene i dopune zakonskih i podzakonskih akata", rekao je Čadež.

On je naveo primer da su prihvaćene inicijative za izmene zakona o javnom dugu, o porezima na dodatu vrednost i dobit pravnih lica, o uspostavljanju međusobnog priznavanja u refakciji PDV sa drugim zemljama, kao i za izmene niza uredbi iz raznih oblasti poslovanja kojima su rešeni konkretni problemi privrednika i privreda dobila podsticajnije uslove poslovanja.

"Sa vladom smo intenzivno radili i na Zakonu o ulaganjima, ali i na zakonima o sporazumnom finansijskom restrukturiranju i inspekcijskom nadzoru", navodi on.

 

Kompanije same odlučuju o visini članarine u PKS

Sve kompanije u Srbiji obavezne su da budu članice Privredne komore Srbije, a koliku će članarinu plaćati od 2017. godine - odlučiće same, izjavio je danas predsednik PKS Marko Čadež.

Čadež je Tanjugu rekao da će novousvojeni Zakon o privrednim komorama od PKS napraviti modernu i efikasnu komorsku organizaciju, a da je obavezujuća članarina neophodna, kako bi komora mogla da privredi pruži sve potrebne servise.

"Imamo godinu dana. Razgovaraćemo sa privredom tokom reorganizacije celog sistema kako bismo videli koji su modeli prihvatljivi privredi. Ali, privreda će biti ta koja će predložiti visinu članarine za usluge koje dobija", poručio je Čadež.

On je dodao da niko ne nameće članarinu, ali da PKS pruža usluge koje su privredi potrebne, da to ima svoje troškove i nečim mora da se finansira.

"Mi znamo i šta možemo da ponudimo, koja su ovlašćenja koja smo dobili od države, šta moramo da radimo i koje usluge nudimo. Da bi bili uslužni privredi moramo da se dogovorimo koji su modeli i kako će izgledati članarine", dodao je šef PKS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR