Opušteno

0

CD ćošak NM 107

Autor: Milan B. Popović

Izvor: Novi magazin

CD ćošak NM 107

 

 

HYPE CD HYPE / ODLIČAN HRČAK, 2013.

"Zrenjaninsko-pančevačka petorka „Hype!”, nastala 2009. godine praši alternativni rok s iskrenošću i energijom garažnog benda. Njihova zvučna slika je sublimacija klasičnog roka i protopanka, ali i odjek bunta devedesetih na scenama Sijetla, Los Anđelesa i Detroita, uobličena u beskompromisan i svež rokenrol 21. veka. „Hype!” sve podređuju muzici i stoga bezobzirno prolaze kroz zidove žanrova. Oslobađajući pesme krute forme, dopuštaju da svaka vodi svoju priču, svoj život.

Bend nema političku ili ideološku agendu, ali strasno i sarkastično razobličava fabule masovne kulture. Eksplozivna mešavina režećih gitara, bubnjarskih paterna koncipiranih na gruvu, melodičnih bas pasaža i vokala u spektru od razorne suptilnosti do čiste agresije, kao i neograničena količina uvek dobrodošle subverzivnosti, nikoga neće ostaviti ravnodušnim. To je apsolutna istina i tu nema mesta sumnji. Ukoliko saznate da sastav “Hype” nastupa u vašem mestu stanovanja, nemojte časa časiti, niti razmišljati da li vredi odići na njihov koncert. Naravno da vredi. Jer, ukoliko ovako dobro zvuče studijski, mogu samo zamisliti kolika je to količina testosterona i estrogena kada se oni popnu na binu i počnu da gruvaju svoj zvuk. Retko dobar bend na našim prostorima!

STEREOLIMIT EP LAVIRINT / BALKANROCK RECORDS, 2013.

Stereolimit, I kad u svojim stihovnim odabirima poručuju da Svaka nada propada, oni u ukupnom muzičkom I liričkom ključu deluju veoma poletno, energično I sveže. Pred nama je, zapravo EP sa četiri numere od kojih je naslovna, Lavirint, sasvim zasluženo, odabrana da bude prva frontalna paljba. Stereolimit deluju kao četvorka. Miroslav Cvetković (glavni vokal, gitara I tekstovi), Bratislav Stanković (bas, prateći vokali, Nebojša Pešić (gitara, prateći vokali) I Marko Naskov za setom bubnjeva. Ovo je moderni rok, poprilično komercijalan ali to shvatite kao najbolji mogući kvalitet plus.

Pesme su pevljive, muzika ne umara, već pokreće na zdrav pokret I cupkanje nogom u ritmu. Ovo izdanje je najavila pesma Vreme prolazi, za koju je snimnjen I zvanični video zapis. Stereolimit me na momente podsećaju na znatno agresivniju i dinamičniju, energetskim nabojem napunjenu buktinju i varijantu, recimo, beogradskog sastava Kristali, kojeg, takođe poštujem. Stereolimit je drugo izdanje mlade srpske izdavačke kuće Balkanrock records i od njih, ubeđen sam u to, možemo očekivati samo nova prijatna umetnička iznenađenja.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR