Stav

3

Dimitrije Boarov: Uzurpacija, restitucija i privatizacija

Autor: VV

Izvor: Novi magazin

Dimitrije Boarov: Uzurpacija, restitucija i privatizacija

Nedimović je, prema agencijskim izveštajima, najavio da će Vlada voditi oštru borbu protiv uzurpatora zemlje; da stručnjaci preporučuju da se u tom cilju ojača nadležna inspekcija; da kontrole treba da krenu od krupnijih uzurpatora ka sitnijim; te da se neizostavno sredi stanje u Katastru nepokretnosti. Ministar je spomenuo da je pravljenje reda već pokrenuto i da je 144, od ukupno 145 opština u Srbiji ove godine sačinilo planove uvođenja u legalne tokove državnog zemljišta, što će ponudu za zakup navodno povećati za 120.000 hektara. Kako je prosečna cena zakupa po hektaru oko 190 evra, to bi moglo dati dodatni finansijski efekat od oko 24,5 miliona evra.

Podršku borbi protiv uzurpacije zemlje dao je i savetnik premijera Vlade Srbije Dragan Glamočić, koji je pri tome izneo da su ove godine stvorene bolje pretpostavke za licitacije za izdavanje državne zemlje. To se vidi i po tome, kaže on, što je za izdavanje prošle godine bilo opredeljeno 330.000 hektara, a ove godine se to povećava na 460.000 hektara. Po njegovom mišljenju dosadašnji gubici države i lokalnih samouprava zbog uzurpacije njiva i izostanka naplate zakupa iznosili su oko 200 miliona evra.

I predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović istakao je da mora biti reda u izdavanju državnih oranica i da se moraju sprečiti sve zloupotrebe. On je dodao da su podelu državne zemlje u zakup zloupotrebljavale i lokalne samouprave i ovlašćene komisije, ciljajući verovatno na priče o korupciji prilikom licitacionih postupaka.

Sve ove ocene i najave, dakako, dobro su došle, ali je upadljivo da su svi citirani funkcioneri propustili da spomenu neke od osnovnih instrumenata za suzbijanje uzurpacije obradivog zemljišta u državnoj svojini. Zaboravili su, pre svega, da spomenu da se proces restitucije, to jest povratka nepravedno oduzete zemlje, u Srbiji rasteže u nedogled i da je restitucija njiva praktično zakočena “cirkularnim žalbama” javnih pravobranilaca na rešenja o vraćanju te zemlje, koje izdaje državna Agencija za restituciju.

Navodno, pravobranioci rutinski ulažu ove žalbe na zahtev Ministarstva poljoprivrede Vlade Srbije, pa se tako pokreće serija “upravih sporova” za koje je nadležno Ministarstvo finansija, a koje izgleda ne žuri da presudi ovaj “sukob mišljenja” u tumačenju zakona između dve Vladine institucije, iako i za donošenje tih rešenja postoji zakonski rok. Da je to ministarstvo ažurnije u donošenju rešenja, fond državnog zemljišta bio bi smanjen za oko 100.000 hektara, pa bi i javna “briga” za izdavanje u zakup državnih njiva ili za “izdavanje za uzurpaciju” bila nešto manja.

Drugi instrument poljoprivredne politike koji bi smanjio navalu “n. n. lica” na državne oranice bila bi njihova privatizacija. Jer, zašto bi se država bavila prikupljanjem arende od državne zemlje, kad ima toliko drugih ozbiljnijih i neodložnijih poslova koji bi joj doneli daleko veći prihod od prihoda od oranica, a i poreski prihodi bi se znatno uvećali. No, tu se navodno isprečio problem što u zemlji postoji jak politički i poslovni lobi koji je, iz navodno patriotskih razloga, protiv otvaranja mogućnosti da se obradiva zemlja prodaje “budzašto” strancima (“pa će naša ishrana biti u tuđim rukama”). Taj lobi se poziva na iskustva Mađarske i Poljske, koje su strancima zabranile (Mađarska) ili veoma otežale (Poljska) kupovinu obradivog zemljišta na svojim teritorijama.

U stvari, lako je pretpostaviti da “lobi n. n. lica” stoji i iza sabotiranja procesa restitucije i iza kampanje da se “naša zemlja” ne sme otvoriti za strane investitore jer i restitucija i privatizacija se sukobljavaju sa osnovnim interesom tog lobija: da cena zemlje bude niska i da se uzurpacija državne zemlje može jeftino “kupiti” od lokalnih glavešina i pridruženih inspektora.

Komentari (3)

POŠALJI KOMENTAR

1927

g. BOAROV, neznam Vasu funkciju, neznam cime se bavite, ali ono sto Vi pisite u ovoj " pravnoj " drzavi nista ne vredi. Ovde jos vlada komunisticka praksa zastupaju to bivsi uzurpatori, njihovi podobni potomci citava " lako cemo " dzaba hlebaroska klasa i njihovi korumpirani glsogovornici, koji su prisutni od vrha na dole do najmanje mesne zajednice, svi ovi zive od svog nerada uz pomoc korumpiranog mocnika, koji imaju uticaj na citav pravni sistem ove tako zvane pravne drzave. U ovoj drzavi politicar i drugi na dobro placenim funkcijama fale sa njihovim delima - nemoralnim od kojih u normalnim drzavama treba stiditi. Nakaradni sramni zakon o restituciji je prava slika kulture odgovorni najvisi rukovodioca ove drzave. koji zele u EU i moli da se do toga nikad ne dodje. Treba nov zakon o Restituciji, ministri koji drze i primenjuju Zakone, Samostalni ne partijski sud,inspekcija,policija i resen problem. i netrebaju ni korumpirani - zainteresovani poslanici u odvucenju izvrsenja Zakona.

bole

Gospodine Boarov , hoće li neko iz ove vlasti pročitati Vaš tekst? Duboko verujem da sve što je oteto mora biti vraćeno, starim vlasnicima.Tako bi se sprečile mnoge mahinacije u državi ,a sama država bi dobila prihode od poreza. Zar se za to ne zalaže i EU. Na kraju bilo bi dobro od strane vlasti da pročita još koji put uslove za zatvaranje poglavlja 23!

zoran mazić

Odličan tekst!Dodao bih da je uzurpacija državne zemlje najvećim delom otkrivena upravo kroz proces restitucije poljoprivrednog zemljišta, zahvaljujući argumentovanom i upornom ukazivanju mreže za restituciju.Sada se vidi koliko je licemerno bilo zalaganje pojedinih bivših i sadašnjih ministara za izbegavanje naturalne restitucije zbog navodnog ugroženog nacionalnog interesa, maltene da će zemlja bankrotirati ako se oduzete njive vrate vlasnicima.Neko će možda zaista bankrotirati, ali to neće biti država, već mafija koja bespravno koristi državno zemljište.