Svet

0

Otvorene železničke stanice u Minhenu

Autor: VV

Izvor: Beta

Otvorene železničke stanice u Minhenu

Izvor: Foto: Tanjug, AP

Železničke stanice u Minhenu ponovo su danas otvorene, a vozovi redovno saobraćaju, pošto je bezbednosni zvaničnik nemačke države Bavarska rekao da upozorenje na napad Islamske države nije više akutno.

"Nemamo više konkretne nagoveštaje terorističke pretnje danas niti sutra na određenoj lokaciji", izjavio je novinarima bavarski ministar unutrašnjih poslova Haokim Herman, upozorivši, međutim, da sveukupna pretnja od terorizma u Evropi ostaje na visokom nivou.

Policija je u Minhenu, uoči Nove godine, evakuisala glavnu železničku stanicu i stanicu Pasing, a ljudima je savetovano da izbegavaju gužve.

Herman je rekao da je prijateljska strana obaveštajna služba upozorila Nemačku na neposrednu pretnju od napada u ponoć. Pet do sedam pripadnika Islamske države iz Sirije i Iraka navodno je planiralo da se raznese na više mesta u Minhenu, uključujući dve stanice.

Do sada niko nije uhapšen, a još se ispituju podaci koje je policija dobila o mogućim napadačima, rekao je Herman.

Herman je pozvao građane Minhena da budu oprezni, ali istovremeno da ne dozvole da terorističke pretnje remete njihov svakodnevni život.

U Minhenu je sinoć angažovano više od 500 policajaca i pripadnika specijalnih jedinica iz cele Bavarije kako bi evakuisali i obezbedili železničke stanice. Danas je na ulicama glavnog grada Bavarske i dalje bilo 100 policajaca.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je da situacija u Evropi i Nemačkoj nastavlja da bude ozbiljna i u novoj godini i da će nemačke bezbednosne službe pratiti situaciju i delovati u skladu s tim.

Uprkos policijskim upozorenjima, hiljade ljudi je na ulicama Minhena uz vatromet dočekalo Novu godinu.

Pošto su evakuisane, obe te železnicke stanice su zatvorene i isključene iz saobraćaja.

Bavarski ministar unutrašnjih poslova, Joahim Herman, izjavio je novinarima da su vlasti primile informaciju da Islamska država stoji iza pretnje.

"Federalne vlasti obavestile su policiju Bavarske o indikacijama koje im je dostavila prijateljska obaveštajna služba da IS planira napad ove noći u ponoć na glavnoj železničkoj stanici u Minhenu i/ili na stanici u Pasingu", rekao je Herman.

 

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR