Svet

0

Politički biseri 2015. (VIDEO)

Autor: VV

Izvor: Tanjug

Politički biseri 2015. (VIDEO)

Izvor: Foto: prtscr ytb

Tako je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker bio u dobrom raspoloženju kada je pozdravljao goste samita Istočno partnerstvo u Rigi u maju 2015. godine.

On se, kako navodi Sputnjik, ponašao donekle nespretno, upoređivao je svoju kravatu s kravatama drugih zvaničnika, a premijera Mađarske je pozdravio rečima "Zdravo, diktatore".

Na društvenim mrežama su pretpostavili da je Junker bio pijan, ali to nije potvrđeno, navodi agencija.

U novembru je u Parizu održana međunarodna konferencija UN o klimi, kojoj je prisustvovalo oko 140 šefova država.

Tokom fotografisanja na scenu je izašao predsednik SAD Barak Obama koji se pozdravio sa svim liderima, osim sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom koji je, sudeći po video-zapisu, čekao njegov stisak ruke više nego ostali, navodi Sputnjik.

Tokom samita G20 u Antaliji predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Obama razgovarali su u kuloarima, dok je ceo svet s nestrpljenjem čekao kraj razgovora.

Ali, kamere su zabeležile jednog muškarca, koji je očigledno želeo da to sazna prvi, pa je kao "špijun" postao svojevrsna zvezda samita.

Predsednik Obama održao je govor na Generalnoj skupštini UN koji je umesto najavljenih 15, trajao 42 minuta.

Čak je i državni sekretar Džon Keri, bez ustezanja, zevao, što su mediji, naravno, snimili.

U ukrajinskoj Vrhovnoj radi nedavno se Oleg Barna, poslanik partije Blok Petra Porošenka tokom nastupa premijera Arsenija Jacenjuka, neočekivano popeo za govornicu, uručio šefu vlade cveće i odgurnuvši ga pokušao da ga udalji od mikrofona.

U Kijevu je takođe tokom zasedanja ukrajinskog Nacionalnog saveta za reforme izbila čarka između ministra policije Arsena Avakova i guvernera Odeške oblasti Mihaila Sakašvilija koji su jedan drugog nazivali lopovima, psovali se međusobno, a Avakov je čak na Sakašvilija prosuo čašu vode.

Većina korisnika društvenih mreža je primetila da su se učesnici svađe obraćali jedan drugom na ruskom jeziku, a temperamentne činovnike nije mogao da umiri čak ni predsednik Porošenko, koji je jednostavno zaronio lice u dlanove

Govor premijera Izraela Benjamina Netanjahua tokom zasedanja Generalne skupštine UN 2015. godine u Njujorku ostaće upamćen pre svega po tome što je, kako bi izazvao poseban efekat, napravio veoma dugu pauzu, koja je zbunila učesnike skupa.

Pre početka sastanka ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Kerija, novinari su pitali ruskog šefa diplomatije da li je optimista u vezi s potpisivanjem sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Lavrov se našalio rekavši da ga ne plaćaju da bi bio optimista. Keri je odlučio da ne stoji po strani i pretpostavio da Lavrova prosto - ne plaćaju dovoljno.

O zasedanju Generalne skupštine UN izveštavali su svi veliki svetski mediji, uključujući i američki televizijski kanal Si-En-En.

Po završetku govora predsednika Rusije Putina, voditeljka tog kanala ga je nazvala Boris Jeljcin. Ona se ipak nije zbunila, nasmejala se i priznala da je jednostavno "promašila" za 20 godina.

Još jedan lapsus izrekao je američki predsednik Obama tokom konferencije za novinare posvećene 10. godišnjici eksplozija u londonskom metrou, kada je izjavio da SAD planiraju da ubrzaju obučavanje terorista DAESS-a (takozvane Islamske države).

U Minsku su 11. februara 2015. održani pregovori Normandijske četvorke" kada je kamera zabeležila trenutak kada Vladimir Putin pokušava da sedne na stolicu koju kao da namerno od njega udaljava predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, koji u tom momentu razgovara s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Snimak se proširio društvenim mrežama. Ipak, ubrzo se ispostavilo da je klip napravljen tako što je pušten unazad - Lukašenko je, zapravo, primicao stolicu Putinu, a zanimljiva scena je bila samo medijska smicalica.

NATO važi za ozbiljnu vojnu strukturu, u kojoj nema mesta za humor i razonodu. Ipak, tokom samita Alijanse u Turskoj ispostavilo se da to uopšte nije tako - šefovi država-članica NATO-a i drugi visoki činovnici zajedno su otpevali pesmu "We Are the World".

Istina, nisu svi bili oduševljeni njihovim glasovnim sposobnostima, navodi Sputnjik.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR