Svet

0

Porošenko: Ruski embargo na hranu štetan za Ukrajinu

Autor: VV

Izvor: Beta

Porošenko: Ruski embargo na hranu štetan za Ukrajinu

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Zatvaranje ruskog tržišta za ukrajinsku robu predstavlja sastavni deo rata protiv nas", izjavio je Porošenko, aludirajući na oružanu pobunu proruskih građana na istoku Ukrajine.

Ruske vlasti su polovinom decembra saopštile da će obustaviti zonu slobodne trgovine s Ukrajinom od 1. januara kada stupa na snagu trgovinski sporazum uzmeđu Kijeva i Evropske unije.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je dekret u kojem se navodi da je "takva odluka doneta zbog okolnosti koje utiču na ekonomsku bezbednost Rusije".

Rusija je u nekoliko navrata navela da sporazum o slobodnoj trgovini između Ukrajine i EU preti da ugrozi rusko tržište ako zemlja ne preduzme odgovarajuće mere.

"Pošto nisu uspeli u vojnom napadu, sada pokušavaju da uguše ekonomiju i da izazovu nezadovoljstvo u društvu. Međutim, ni u tome neće uspeti", rekao je ukrajinski predsednik.

Odnosi između Rusije i Ukrajine prolaze kroz veliku krizu od kada je 2014. godine srušena vlast proruskog predsednika Viktora Janukoviča kao i posle ruskog pripajanja crnomorskog polusotrva Krim i konflikta na istoku Ukrajine u kojem je poginulo oko 9.000 ljudi.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR