Svet

0

Tlo u Italiji potonulo za 70 santimetara od zemljotresa

Autor: VV

Izvor: Beta

Tlo u Italiji potonulo za 70 santimetara od zemljotresa

Izvor: Foto: Beta, AP

Na osnovu satelitskih snimaka, naučnici CNR-a i Institua za geologiju i vulkanologiju Italije su otkrili deformacije tla na 130 kvadratnih kilometara u toj planinskoj oblasti.

Delovi okoline Peruđe, oko 10 kilometara od epicentra potresa, potonuli su i do 70 santimetara, navodi se u saopštenju CNR-a.

"Toliko tonjenje tla je neuobičajeno", izjavio je Frans presu portparol CNR-a Marko Feracoli i dodao da je 24. avgusta posle zemljotresa na tom području, tlo pootnulo do 18 santimetara.

Snimci iz vazduha su pokazali da je planina popucala na pojedinima mestima oko mesta Norče.


 

Više slabih potresa u centralnoj Italiji, nema značajne štete

Više desetina slabih potresa zabeleženo je noćas u centralnoj Italiji, posle jakog zemljotresa koji je pogodio ti zemlju u nedelju.

Italijanski geološki institut saopštio je da je pored više desetina slabih potresa jutros zabeležen i jedan relativno jak, magnitude 4,7.

Izveštaja o većoj materijalnoj šteti nema.

Zemljotres magnitude 6,6 u nedelju je pogodio centralne delove Italije, istu oblast koju su prošle srede potresla dva jača potresa i niz manjih.

Epicentar zemljotresa, najjačeg u Italiji od 1980, bio je 132 kilometra severoistočno od Rima i 67 kilometara istočno od Peruđe.

Od nedelje je više od 15.000 ljudi zatražilo pomoć italijanske Agencije za civilnu zaštitu.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR