Svet

0

Oslobođeno pet otetih demonstranata

Autor: AM

Izvor: agencije/Novi magazin

Oslobođeno pet otetih demonstranata

On je dodao da su taoci oslobođeni noćas iz kancelarija Partije Regiona, prenela je ukrajinska agencija Ukrinform.

Portparol ministarstva unutrašnjih poslova Donjecka Ihor Diomin je, takođe, potvrdio tu informaciju. "Razgovarali smo do 2 ujutro i oni su pušteni", rekao je Diomin.

Posle demonstracija za jedinstvo Ukrajine u Donjecku, proruski separatisti su odveli između četiri i sedam demonstranata.

Organizator protesta "Donbas (Donjecki bazen) je Ukrajina" saopštio je ranije danas da je u napadu na miroljubive demonstrante povređeno 25 ljudi, od kojih je petoro hospitalizovano i da su separatisti odveli sedmoro ljudi kao taoce. 

Šojgu: Rusija neće slati vojsku u Ukrajinu

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preneo je uveravanja američkom sekretaru za odbranu Čaku Hejgelu da Rusija nema planove da pošalje svoju vojsku u Ukrajinu.

Šojgu i Hejgel su sinoć telefonom razgovrali o napetoj situaciji u Ukrajini, izjavio je portparol Pentagona, javila je agencija Itar-Tas.

Šojgu je tom prilikom "ponovio uverevanja da ruske snage neće izvesti invaziju" na Ukrajinu.

Hejgel je ponovo apelovao da se prekine "destabilizujući uticaj u okviru granica Ukrajine i upozorio da će nastavak agresije dodatno izolovati Rusiju i dovesti do većeg diplomatskog i ekonomskog pritiska".

Rusko ministartstvo odbrane saopštilo je da su Hejgel i Šojgu imali "iskren jednočasovni razgovor" tokom kojeg su jedan drugom preneli zabrinutost u vezi sa tenzijama u Ukrajini.

Šojgu je takođe odbacio "neosnovane tvdrnje" o prisustvu ruskih snaga u Ukrajini, gde navodno doprinose destibilizaciji situacije na jugoistoku te zemlje. Ministar odbrane Rusije izjavio je prošle nedelje da je ruska vojska zbog zaoštravanja situacije započela vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga na granici sa Ukrajinom.

NATO: Nema povlačenja ruske vojske 

NATO dosad nije video dokaze da je nekoliko desetina ruskih vojnika počelo da se povlači sa granice sa Ukrajinom, uprkos saopštenju ruskih vlasti da su se trupe vratile na svoje stalne pozicije, izjavio je jedan neimenovani zvaničnik Severnoatlantske alijanse agenciji Rojters.

"Trenutno nemamo informacije koje ukazuju na to da se ruske trupe povlače sa ukrajinske granice. Želimo ponovo da podstaknemo Rusiju da se pridržava odluka Ženevskog sporazuma i da povuče sve svoje trupe sa ukrajinske granice i umesto toga se okrene diplomatiji i dijalogu", rekao je zvaničnik NATO Rojtersu, odgovarajući na pitanje o izjavi Sergeja Šojgua.

Prema odredbama sporazuma postignutog u Ženevi 17. aprila, u Ukrajini bi trebalo da se razoružaju sve nelegalno naoružane formacije, da se deblokiraju sve vladine zgrade i da se pomiluju svi demonstranti, izuzev onih koji su počinili teške zločine.

Na razgovorima u Ženevi učestvovali su predstavnici Rusije, SAD, Evropske unije i Ukrajine.

Gradonačelnik Harkova prebačen na lečenje u Izrael

Gradonačelnik Harkova na istoku Ukrajine Genadij Kernes, koji je juče teško povređen pošto ga je nepoznati napadač ranio iz vatrenog oružja, prevezen je tokom noći u Izrael na dalje lečenje, izjavio je portparol gradskog veća Harkova Jurij Sidorenko.

"Izraelski lekari su sinoć došli u Harkov i pohvalili rad naših doktora ali su ipak preporučili da gradonačelnik bude prebačen na lečenje u Izrael. Oni su zaključili da je transport pacijenta moguć, pa je avion sa njima poleteo sa aerodroma u Harkovu jutros oko 3,20 časova", rekao je Sidorenko za Interfaks, a preneo je Glas Rusije.

Kernes je ranjen juče u leđa dok je bio na džogingu, nakon čega je u nesvesnom stanju prebačen na hitnu operaciju, izjavio je direktor Instituta za hirurgiju u Harkovu Valerij Bojko. Operacijom je zaustavljeno krvarenje, ali je Kernes i dalje u teškom zdravstvenom stanju.

Samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska traži da EU ukine sankcije

Samoproglašeni gradonačelnik Slavjanska Vjačešlav Ponomarjov rekao je danas da će sa zapadom razgovarati o oslobađanju otetih vojnih posmatrača samo ako EU ukine sankcije protiv lidera separatista.

Ponomarjov je rekao da je uvođenje zabrane viza i zamrzavanje imovine Denisu Pušilinu, lideru samoproglašene Narodne Republike Donjeck, i Andreju Purginu, još jednom lideru u istočnoj Ukrajini, "nije pogodno za dijalog", prenela je agencija Rojters.

"Nastavićemo dijalog o statusu zatvorenika rata samo kada Evropska unija odbaci te sankcije", rekao je Ponomarjov, koji je dodao da će biti blokiran pristup svim predstavnicima EU ako se sankcije liderima separatista ne ukinu.

EU je uvela sankcije za 15 Ukrajinaca i Rusa zbog ruske aneksije Krima i zbog ruske podrške separatistima na istoku Ukrajine.

Moskva negira bilo kakvu umešanost u pobuni na istoku Ukrajine.

Separatisti su u petak na istoku Ukrajine oteli osmoricu posmatrača OEBS i jednog su, u međuvremenu, iz zdravstvenih razloga oslobodili.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR