Vesti

0

AOM: Upravni sud potvrdio nezakonitost odluke Ivana Tasovca

Autor: JU

Izvor: Beta

AOM: Upravni sud potvrdio nezakonitost odluke Ivana Tasovca

Izvor: Foto: pixabay

AOM u saopštenju podseća da je tadašnji "tehnički ministar" Tasovac, i pored protivljenja stručne javnosti, doneo odluku kojom je izmenio devet predloga stručne komisije za podršku medijskim projektima, tako što je nekima odobrio manje novca, nekima više, a nekima u potpunosti ukinuo podršku.

Upravni sud u obrazloženju presude, donete po tužbi Južnih vesti, ukazuje da odluka ministra o izmeni predloga konkursne komisije "ne sadrži pravne propise i razloge", niti "utvrđeno činjenično stanje", što, kako navodi AOM potvrđuje da je u pitanju bila "samovolja i bahatost", a da razlozi odluke ministra nisu bili medijski, zakonski, niti stručni, već pre svega politički.

AOM podseća da je i prošle godine ukazao da je Ivan Tasovac ozbiljno doveo u pitanje medijske reforme, čiji se smisao zasnivao na drastično umanjenom učešću predstavnika vlasti u raspoređivanju sredstava namenjenih javnom interesu u sferi javnog informisanja.

"Ministar je tada legalizovao već uspostavljenu praksu da vlast na svim nivoima novac poreskih obveznika medijima dodeljuje u skladu sa političkim potrebama, a ne u skladu sa predlozima struke i definisanim javnim interesom, a ta praksa se u potonjem periodu dodatno učvrstila", navodi asocijacija.

Prema oceni AOM, posledice tog slučaja morale bi da dovedu do jačanja uloge konkursne komisije i potpunog minimiziranja uticaja izvršne vlasti na njen rad i odluke.

Upravni sud poništio je krajem juna odluku da portalu Južne vesti iz Niša dodeli milion dinara, saopštilo je juče Udruženje novinara Srbije.

Sud je, u presudi u koju je UNS imao uvid, Ministarstvu naložio da o tome ponovo odluči, kao i da Južnim vestima naknadi troškove upravnog spora u iznosu od 26.290 dinara.

 

NUNS, NDNV i MC: I sudski potvrđeno da je Tasovac prekršio zakon

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Medija centar Beograd pozdravili su danas presud Upravnog suda u Nišu, kojom je poništena prošlogodišnja odluka tadašnjeg ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da portalu Južne vesti iz Niša dodeli manji iznos od onoga koji je predložila stručna komisija.

Udruženja su u zajedničkom saopštenju navela da je sud utvrdio da je ministar prekršio zakon i medijskim organizacijama suprotno predlogu konkursne komisije, uskratio podršku za realizaciju predloženih projekata.

"U presudi se konstatuje da obrazloženje u tom trenutku ministra u tehničkom mandatu, kojom je izmenjen predlog komisije, 'ne sadrži pravne propise i razloge' i da su u pitanju 'uopšteno dati razlozi', što je u skladu sa našim uverenjem i više puta izrečenim stavom da je u pitanju čisto politička odluka kojom su kažnjeni mediji i organizacije koji su imali i imaju kritički odnos prema vlasti", piše u saopštenju.

Kako se ističe, te organizacije su najdrastičnije oštećene, jer su im oduzeta celokupna sredstva, ali su kažnjeni i neki drugi "nerežimski" mediji, pored Južnih vesti, kojima je iznos značajno umanjen.

"Uverenja smo da je ovaj potez ministra Tasovca bio način da se preporuči za novi mandat tadašnjem premijeru Aleksandru Vučiću. NUNS, NDNV i Medija centar zahtevaju od Ministarstva kulture i informisanja da sprovede odluku Upravnog suda tako da obešteti medije i organizacije koji su bili meta Tasovčevog političkog nasilja", dodaje se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR