Vesti

0

Danas se obeležava Svetski dan retkih tumora

Autor: MIM

Izvor: Beta

Danas se obeležava Svetski dan retkih tumora

Izvor: Foto: pixabay

Kako navodi Udruženje pacijenata sa retkim tumorima, kroz Centar za neuroendokrine tumore Kliničkog centra Srbije godišnje prođe oko 2.500 pacijenata.

Neuroendokrini tumori čine oko 0,5 odsto svih malignih tumora i pacijenti uz pravilno lečenje i rano otkrivanje mogu da žive dugo i budu radno sposobni, međutim oko 50 odsto slučajeva neuroendokrinog tumora biva otkriveno tek u odmaklom stadijumu, sa već postojećim metastazama.

Predsednica Udruženja pacijenata retkih bolesti (UPRT) Gorjana Ajzinberg rekla je da se NET sporo i teško otkrivaju jer daju atipične simptome, tako da lekari nisu skloni da na njih posumnjaju.

"To je razlog zašto od nastanka bolesti do postavljanja dijagnoze i započinjanja lečenja može proći i više godina. Slična situacija je u svetu", kazala je Gorjana Ajzinberg.

Ona je dodala da za pouzdanu dijagnostiku i praćenje NET u Srbiji nedostaje savremena dijagnostička procedura "PET metoda".

"Mada se u Centru za nuklearnu medicinu Kliničkog centra Srbije nalazi Nacionalni PET centar, nedostaje dovoljan broj termina i postelja za lečenje specifičnom terapijom PRRT kod određenih pacijenata. Za sada se PRRT može primiti samo u Kliničkom centru Kragujevac", navela je Ajzinbergova.

Ona je dodala da se na listi lekova ne nalaze lekovi neophodni za prvu liniju lečenja NET nekih lokalizacija, dok lekovi registrovani za druge dijagnoze nisu registrovani za NET pa ih lekari ne mogu primeniti", rekla je Gordana Ajzinberg.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR