Vesti

0

Vlada Srbije usvojila strategije javnog zdravlja i kontrole HIV-a

Autor: AP

Izvor: Beta

Vlada Srbije usvojila strategije javnog zdravlja i kontrole HIV-a

Izvor: Foto:Novi magazin/SA

"Strategija javnog zdravlja usklađena je sa preporukama Evropske unije i Svetske zdravstvene organizacije, a obuhvata fizičko, mentalno i socijalno zdravlje stanovništva, promociju zdravlja i prevenciju bolesti, kao i očuvanje životne sredine i radne okoline", navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Strategija za prevenciju i kontrolu HIV infekcije i AIDS-a treba da doprinese sprečavanju širenja tih i drugih polno prenosivih bolesti, obezbeđivanje lečenja i podrške obolelima, kao i zaštitu od diskriminacije i promociju ljudskih prava zaraženih.

"U fokusu ovog programa biće unapređenje kvaliteta života i smanjenje smrtnosti obolelih od AIDS-a, ali i tuberkuloze i hepatitisa B i C, kao i pravovremeno lečenje dece čije su majke inficirane HIV-om", navodi se u saopštenju.

Na današnjoj sednici je usvojen i Nacionalni program ruralnog razvoja od 2018 do 2020. godine, koji je usmerena na "podizanje konkurentnosti registrovanih poljoprivrednih proizvođača i podršku zapošljavanju mladih u ruralnim područjima".

"Usvajanjem ovog programa stvaraju se zakonski uslovi za korišćenje podsticaja za prehrambeni sektor, restrukturiranje i razvoj tržišta, unapređenje ruralnog razvoja i životne sredine. Investicije za ove namene predviđene su, između ostalog, i za nabavku stoke, opremu i mehanizaciju, kao i obnovu višegodišnjih zasada", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR