Vesti

5

SAD i EU kritikuju odluku vlasti o zabrani Parade ponosa

Autor: DjO

Izvor: Beta/Novi magazin

SAD i EU kritikuju odluku vlasti o zabrani Parade ponosa

"Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda uzdruživanja su srž ljudskih prava, i zaštita i obezbeđivanje svakog građanina je osnovna odgovornost demokratske vlade", navodi se u saopštenju ambasade SAD.

Američka ambasada je "snažno osudila" i pretnje nasiljem učesnicima Parade ponosa, uz ocenu da "nasilje i pretnje nemaju mesta u demokratskom diskursu".

File: Propuštena prilika da se pokaže poštovanje prava

Evropski komesar za proširenje Štefan File ocenio je da su srpske vlasti zabranom Parade ponosa u Beogradu treću godinu za redom propustile priliku da pokažu da poštuju temeljna ljudska prava.

Poštovanje prava na slobodu okupljanja i izražavanja su posebno važna u kontekstu pristupnih pregovora Srbije i u okviru procesa skrininga za poglavlja 23. o pravosuđu i osnovnim pravima, naveo je File u saopštenju.

"Kao komesar za proširenje EU, u obavezi sam da tražim od zemalja kandidata da potpuno prihvate vrednosti poput slobode okupljanja i slobode izražavanja koje su u temelju na kojem je projekat Evropske unije izgrađen", naveo je File u saopštenju.

On je naveo da Evropska komisija očekuje da vlada Srbije preduzme sve neophodne korake da ispita pretnje nasiljem upućene Paradi ponosa i
preduzme neophodne mere da osigura da se sloboda okupljanja i izražavanja ubuduće potpuno poštuju.

Svetski mediji o zabrani Parade ponosa

Svetski mediji prenose da je Vlada Srbije zabranila Paradu ponosa zbog bezbednosnih razloga, uz komentar da bi zabrana mogla da se odrazi na odnose Srbije s Evropskom unijom.

"Srpska vlada zabranila je u petak gej aktivistima protest u Beogradu treću godinu za redom, navodeći pretnje po javnu bezbednost od desničarskih huligana, ali i rizikujući osudu iz EU uoči očekivanog početka pristupnih pregovora", navodi agencija Rojters.

Prenoseći vest o zabrani, agencija Ašošiejted pres ocenjuje da se odluka o dozvoljavanju gej parade smatra testom da li je Srbija, kao kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, posvećena poštovanju ljudskih prava.

Rojters navodi da konzervativna društva širom Balkana sporo prihvataju veća prava za homoseksualce koji se u javnosti redovno susreću s nasiljem.

Agencija AFP u vesti o zabrani gej parade prenosi reči jednog od organizatora Parade ponosa Gorana Miletića da je "to loša vest za Srbiju koja pokazuje da se ljudska prava ne poštuju u ovoj zemlji". 

Komentari (5)

POŠALJI KOMENTAR

olja

A ovo što kae ovaj""Sloboda govora, sloboda okupljanja i sloboda uzdruživanja su srž ljudskih prava, i zaštita i obezbeđivanje svakog građanina je osnovna odgovornost demokratske vlade"" to sve imaju i učesnici gej parade, zar nisu svakodnevno na televiziji, u novinama se piše o njihovim aktivnostima, sinoć su se okupili, pre neki dan isto, održavaju svoje konferencije, žive normalno, udružuju se, okupljaju govore slobodno. A to baš izabrani dan da defiluju grdom mislim da im i ne treba. Zar bi mi majke trebalo da se okupimo i pravimo paradu majki??? jer to jesmo? a kako bi bilo onim ženama koje to ne mogu biti??? Znamo da postoje, da se sexxxu na svoj način što bi me to interesovalo

djemba djemba

ova vlast ne postuje prava nijednog coveka u Srbiji ko nije clan vladajuce koalicije,a ti Evropo se brini samo za gej populaciju,a politicki progoni su na svakom koraku

милан

Никад у европу!!!