Vesti

1

Parada ponosa održana uprkos zabrani (FOTO)

Autor: DjO

Izvor: Novi magazin

Parada ponosa održana uprkos zabrani (FOTO)


Oko stotinjak aktivista LGBT, njihovih prijatelja i građana je, praćena novinarima i policijom, krenula od vlade ulicom Kneza Miloša u šetnju prema Skupštini Srbije, kako bi, prema rečima organizatora, Prajd bio održan uprkos zabrani.

Njihova akcija se završila oko 23.30 sati, kada su se okupljeni razišli po beogradskim ulicama.  

Protestna šetnja protekla je bez incidenata, izuzev nekoliko verbalnih sukoba, a saobraćaj u centru grada, koji je u vreme trajanja šetnje bio delemično zatvoren na raskrnici Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša, ubrzo je normalizovan.

Učesnici su o protestu obavešteni SMS porukama i preko društvenih mreža. Na protestnoj šetnji pristalica LGBT prava primećen je i načelnik policijske uprave Beograda Veselin Milić.

Učesnike šetnje, koji su razvili zastave duginih boja, prati policija u opremi za razbijanje demonstracija.

"Nećemo se skloniti, jer nismo mi ti koji treba da budu sklonjeni sa ulica, niti treba da budemo izolovani. Ovo je prvi korak da bismo za nekoliko godina imali slavlje, a ne da se krijemo", rekla je članica organizacionog odbora Maja Mićić.Biro za koordinaciju službi bezbednosti doneo je danas, posle više od tri sata rasprave, odluku da se Parada ponosa ne održi iz bezbednosnih razloga.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obrazložio je tu odluku time da su bezbednosne procene pokazale da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, a od prava i sloboda jedino je viši razlog bezbednost i sigurnost građana

On je rekao da se ne dovodi u pitanje političko opredeljenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali da je važnija od toga njihova bezbednost, zbog čega je Biro i odlučio da Parada ponosa sutra ne bude održana. 

Organizatori Prajda nisu se oglašavali nakon odluke Biroa da Parada ponosa, zakazana za sutra u 10 sati ne bude održana.

Foto:Twitter

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

DerPe

Nije održana Parada, nego protest.