Vesti

0

Ko su lideri Srba?

Autor: ZM

Izvor: Tanjug/Novi magazin

Ko su lideri Srba?

Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i opštine Zvečan Dragiša Milović su funkcioneri Demokratske stranke Srbije, predsednik opštine Leposavić Branko Ninić je iz Demokratske stranke, a predsednik opštine Kosovska Mitrovica je Krstimir Pantić iz Srpske napredne stranke.

Slaviša Ristić (Zubin Potok) je rođen 1961. godine u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirani je ekonomista. Član je Glavnog odbora DSS od osnivanja stranke, a član je i njenog Izvršnog odbora. 

Ristić je za predsednika opštine Zubin Potok izabran 2002. i potom maja 2008. godine, ali novi izbor je, kao i u drugim opštinama sa srpskom većinom, osporavao tada i neko vreme kasnije, tadašnji šef Unmika Joahim Riker. 

Takav Rikerov stav Ristić je 2008. godine okarakterisao kao kršenje Rezolucije 1244, čime je, smatra Ristić, šef Unmika izgubio pravo da bilo koga imenuje ili razrešava. 

"Unmiku jedino preostaje da prizna izbornu volju srpskog naroda. Prema tome, on više nema mandat da bilo šta uradi", kazao je Ristić.

Za predsednika opštine Leposavić, Branko Ninić (DS) izabran je prilikom konstituisanja opštinske vlasti u novom sazivu, januara 2010. godine. To je obavljeno posle vanrednih lokalnih izbora održanih krajem novembra i početkom decembra 2009. 

Najviše mandata tada je osvojila DS 12, slede SNS sa sedam, DSS sa četiri koliko ima i koalicija oko SPS, a po dva mandata osvojili su Nova Srbija i SRS. 

Ninić je diplomirani inženjer.

Predsednik opštine Zvečan dr Dragiša Milović (DSS) je na toj funkciji u dva navrata, od 2002. godine. Odbornici su ga ponovo izabrali juna 2008, na osnovu rezultata lokalnih izbora maja te godine, kada su održani izbori u Srbiji. 

Milović je lekar-specijalista, ortoped.

Krstimir Pantić (SNS) izabran je za predsednika Skupštine opštine (severna) Kosovska Mitrovica oktobra 2010. godine, kada je smenjena dotadašnja lokalna vlast, koju su činili predstavnici "demokratskog bloka". 

Podršku su Pantiću dali njegova stranka, DSS i dva odbornika Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića. 

Inače, na vanrednim lokalnim izborima u Kosovskoj Mitrovici koji su održani 30. maja 2010. najviše mandata, po sedam, osvojili su SNS i DSS.

DS je osvojila šest mandata, dok su po tri mandata obezbedili SPS-PUPS-JS i grupa građana "Srbija, demokratija, pravda" koju je predvodio Oliver Ivanović. 

Po dva mandata osvojili su G17 Plus i SDPS.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR

lukijan mušicki

"Lideri"Srba;Baš me interesuje gde će ih biti za tri godine; 1)Živeće u Beogradu i pisaće svoje memoare. 2)Biće optuženi za ratni zločin i biće isporučen Hagu. 3)Živeće sa svojom porodicom oko Zaječara sa svojom porodicom. Lepe perspektive.