Vesti

0

Janković: Građani ustali u odbranu slobode izražavanja i govora

Autor: VV

Izvor: Tanjug

Janković: Građani ustali u odbranu slobode izražavanja i govora

Izvor: Tanjug


"Ne moramo više da čekamo međunarodne organizacije i strane ambasadore da nam zaštite slobodu govora u Srbiji. Građani su, pre svega, ustali u zaštitu svoje slobode izražavanja i slobode govora... i iz ovoga ćemo, nadam se, izaći snažniji, slobodniji i spremniji da branimo svoja prava", rekao je Janković.

On je u izjavi novinarima na skupu o cenzuri i autocenzuri u Domu omladine, izrazio zadovoljstvo što su građani prepoznali potrebu da brane svoje slobode, rekao da to nije uzaludno i da je uveren da će vlada "shvatiti gde su granice".

"Vlada će shvatiti šta su njene obaveze, pre svega da ne ugrožava samu slobodu govora, a onda kada je ta sloboda govora ugrožena da je štiti, čak i kada joj se ne sviđa šta se priča", naveo je Janković.

Ističe i da sve vlade sveta pokušavaju da suzbiju slobodu govora "na ovaj ili onaj način", kao i da je u "Srbiji došlo do situacije da je vlada preduzela neke korake koji su zaista s pravom shvaćeni kao napor da se suzbije sloboda govora".

On je podvukao i da građani treba da znaju koje su granice njihovih sloboda govora, odnosno da su one ograničene pravima i slobodama drugih.

Prema njegovim rečima, informacije koje se šire ne smeju biti takve da pozivaju na rat, versku netrpeljivost ili na bilo koju drugu vrstu nasilja.

"U ovom momentu građani su zaista na sjajan način ustali u odbranu slobode govora i mislim da je to za vladu jedna velika lekcija, ne samo za ovu, nego za sve vlade jer će ovo dugo odzvanjati u njihovim ušima", naveo je Janković.

Upitan o izjavama premijera Aleksandra Vučića u vezi sa OEBS-om, Janković je rekao da predstavnici izvršne vlasti ne mogu da zaobiđu činjenicu da se Srbija obavezala da poštuje upravo one standarde koje propisuje OEBS i o kojima je nedavno govorila predstavnica za medije te svetske organizacije Dunja Mijatović.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić smatra da rasprava o slobodi izražavanja ne treba da se vodi u dve ravni u istoj zemlji.

"Treba da shvatimo da je Internet promenio sadržinu i poimanje nekih pravnih tekovina koje su u Ustavu Srbije, a koje su kreirane možda i pre 100 godina i to ne važi samo za našu zemlju, već i za sve države koje žele da budu demokratske", rekao je Šabić.

Podsećajući da Srbija u Ustavu ima upisane i slobodu izražavanja i slobodu medija, sa formalno-pravno najvišim standardima, Šabić je dodao da treba razumeti da je pojava Interneta bitno uticala na sadržinu toga.

"Kada se nađemo u situaciji da vidimo fenomene koji ugrožavaju bilo čiju slobodu, da padaju sajtovi, nestaju tekstovi i kad se vidi autocenzura u razmerama koje nisu logične i prihvatljive, to zahteva reakciju celog društva, a ne samo vlasti, koja ipak u toj akciji mora da prednjači", zaključio je Šabić.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR