Vesti

1

Devenport: Sloboda izražavanja ključni uslov za ulazak u EU

Autor: VV

Izvor: Beta

Devenport: Sloboda izražavanja ključni uslov za ulazak u EU

Izvor: Beta

Predstavnica Kancelarije OEBS-a u Beču Deniz Jaziđi izjavila je da je uloga vlade da osudu cenzuru i istraži takve slučajeve.

"Hapšenje pojedinaca zbog izražavanja na mrežama ili van njih je neprihvatljivo. To ima zastrašujući efekat na slobodu govora, kao što smo videli ono može biti i obično dovodi do autocenzure", rekla je Jaziđi u Beogradu.

Prema njenim rečima, svih 57 zemalja članica OEBS-a je prihvatilo uslove te organizacije, te ima obavezu da garantuje slobodu medija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport kazao je da će Evropska unija uvek stati na stranu slobode izražavanja, jer je to temelj i jedan od ključnih uslova za ulazak u EU.

"Nije cilj da uperimo prst u jednog krivca - organizovane grupe ili državne organe, već da se svi zajedno borimo za slobodu izražavanja, i Vlada Srbije i mediji i blogeri", rekao je Devenport.

On je dodao da je svaki pokušaj da se ograniči šta neko postavlja na društvenim mrežama, u nekom smislu ravno pokušaju da se ograniči njegovo pravo na slobodno izražavanje.

"U Srbiji se danas govori o tri važna fenomena koja utiču na slobodu medija: autocenzura, obaranje sajtova i zastrašivanje pojedinaca", naveo je šef Delegacije EU u Srbiji.

Ambasador SAD U Srbiji Majkl Kirbi je ohrabrio blogere i ljude na društvenim mrežama da kažu šta misle, da budu ponosni i da se ponašaju odgovorno.

Dok je govorio, iz publike se čulo "Oslobodite Asanža, Snoudena" (Free Ašange, Snowden), na šta je on rekao: "Nadam se da će vaš glas trajati još dugo".

"Nekad je teško reći stvari koje nisu popularne, ali je to povremeno neophodno", ocenio je Kirbi.

 

Pročitajte još:

Janković: Građani ustali u odbranu slobode govora i izražavanja

Komentari (1)

POŠALJI KOMENTAR

olga

Nesekirajte se ,neinteresuju radikale ulaz u EU i te vrednosti nego da se dokopaju novca je cilj.Šta bi oni polupismeni radili u jednoj evropski uređenoj zemlji?Nemogu oni da pariraju ni neki afričkim liderima koji su se školovali na Oksfordu ili Harvardu ,negovore kako treba ni srpski ,a ne da znaju engleski oni su u stvari predstavnici većinske Srbije.Pismenost i moral u Srbiji je na najnižim granama u njenoj istoriji pa nije valjda slučajno tu gde je.